10.9.2024

Huumori ja maalaisjärki fyysikko Päivi Törmän uran supervoimat

TörmäETU.jpg

Professori Päivi Törmä kuvailee tehneensä erikoisia uraliikkeitä mielenkiintoisin tuloksin: ”I did it my way”, hän siteeraa Frank Sinatran kappaletta. ”Ura on tarjonnut minulle seikkailun, sillä olen seikkailuhenkinen ihminen.”

Törmä pitää kansainvälistä liikkuvuutta ehdottomana edellytyksenä korkeatasoiselle tieteelliselle uralle. Viime vuosina hän on yhä enemmän miettinyt, kuinka työn avulla on mahdollisuus tehdä hyvää ihmiskunnalle.

”Kun meillä on globaalisti energia- ja ilmastokriisi, pulaa vedestä ja niin edelleen, jotka ovat sivilisaatiota uhkaavia isoja asioita. Inhimillinen sivistys on minulle tärkeää. On hienoa, että työni kautta voin vaikuttaa.”

Fyysikoksi Törmä päätyi sattumalta. Aalto yliopistossa vuodesta 2008 professorina työskennellyt Törmä muistelee fysiikan ja matikan tuntuneen helpoilta ja kiinnostavilta lukiossa. Leipätyölle oli tarvetta. Oikeasti Törmä halusi kirjailijaksi, mutta fysiikka ja maailma veivät mukanaan ja kirjat jäivät kirjoittamatta. ”Uralla etenemiseen ja siellä pysymiseen vaikuttivat lahjakkuus, protestanttinen työmoraali, sinnikkyys, uteliaisuus, seikkailuhenki, taistelijanluonne ja näyttämisen halu”, Törmä luettelee.

”Viime vuosisadalla, kun alalle tulin, naisista sanottiin kaikenlaisia roskakommentteja ihan päin naamaa. Piti näyttää, että kyllä tytötkin osaavat. Tietysti uralla vaikutti myös onni ja sattuma. Hyviä tilaisuuksia tuli eteen ja tartuin niihin. Yksi positiivinen muutos on, että naisille ei enää puhuta päin naamaa kaikenlaista luokatonta roskaa, ja ahdistelukin loppui me too -liikkeeseen kuin seinään. Tämä on tosi hienoa”, Törmä iloitsee.

On tärkeää suunnitella asiat hyvin ja uskoa itseensä

Työn ja yksityiselämän välillä Törmä ei ole tasapainoillut: ”Olen suunnitellut homman niin, että se toimii. Meillä kotona on todella tarkasti laskettu ja mitattu kaikki kotitöiden vaatima aika, ja ne on sitten jaettu tasan puoliksi minun ja mieheni välillä. Täydellisyyteen en ole pyrkinyt missään yksityiselämän asiassa. Jos haluaa olla hyvä esimerkiksi työssään, täytyy olla ihan tavis monessa muussa asiassa.”

Työ on vienyt paljon aikaa. Lähimpiä ihmissuhteita, unta tai liikuntaa Törmä ei ole laiminlyönyt. ”Aikaa säästää myös se, etten ole somessa enkä katso televisioita. Luen kirjoja ja sanomalehtiä.” Asioiden priorisoimiseen hän kannustaa muitakin.

Urapolun varrelta Törmä muistelee: ”Eräs vanha hieno emeritusproffa sanoi minulle, kun olin postdoc-vaiheessa, että naiset eivät päädy professoreiksi, koska eivät usko, että heistä on siihen. Olin kuullut paljon höpöpuhetta naisten oletetuista ominaisuuksista, mutta tässä oli järkeä. Rupesin sitten uskomaan. Sillä on aivan älyttömän tärkeä merkitys, että uskoo siihen, mitä tekee, ja tekee sitä, mihin uskoo.”

Houston.jpg

Ensimmäisen miehitetyn kuulennon 1969 komentohuone, Houston 2023

Korkealaatuiset päiväkodit ja koulut uran mahdollistajina

”Eniten minua on auttanut se, että meidän perheemme pikkulapsiaikana oli toimiva ja korkealaatuinen päiväkoti- ja koulusysteemi. Se vapauttaa aivan valtavasti energiaa ja aikaa, kun on hyvä hoito- ja koulupaikka tiedossa. Nämä eivät suinkaan ole itsestäänselvyyksiä edes sivistysvaltioissa.

Isot rahoitukset kuten EU:n huippututkijoille tarkoitetut aikaisempi EURYI, nykyiset ERC:n tutkimusrahoitukset ja akatemiaprofessuuri ovat lämmittäneet mieltä kovasti ja antaneet resursseja.”

Innostusta Törmä pitää yllä vaihtamalla tutkimusaihetta kiinnostavampaan, jos nykyinen kyllästyttää. ”Tutkijantyössä on hienoa tämä vapaus, että ei tarvitse vuosikausia jumittaa tekemässä jotain tylsää ja turhaa. Ja yhteistyö tuo myös innostusta, on vaan niin kivaa tehdä tutkimusta yhdessä fiksujen, mukavien ihmisten kanssa”, Törmä hehkuttaa.

Haasteita uralla Törmän mukaan toi pikkulapsiaika kiireineen. Kahden tutkijanuran yhdistäminen yhdessä perheessä ei ole ollut helppoa, koska professuureja on niin vaikea saada. Vaikeina aikoina Törmää on puskenut eteenpäin työmoraali ja työetiikka.

”Ajattelen nimittäin, että koska veronmaksajat tämän lystin kustantavat, niin töitä tehdään ahkerasti joka päivä, oli motivaatiota tai ei. Tämä työmoraali on paras lahja, jonka vanhemmiltani sain. Toivoisin kovasti, että voisin lahjoittaa sen monille ihmisille, jotka tuskailevat motivaation puutetta. Mutta ilmeisesti työmoraalia ei voi pukea päälle niin kuin hupparia.”

Hallinnon lisääntyminen työn huono puoli

”IT-työkalut ovat kehittyneet valtavasti. En enää edes pysty oikein kuvittelemaan, miten me ennen vanhaan kirjoitimme yhteisjulkaisuja lähettelemällä jotain tiedostoa edestakaisin sähköpostilla, kun kaikki tapahtuu nykyään niin kätevästi pilvessä. Kielioppiohjelmistot ovat poistaneet professorin viheliäisimmän työn eli the-artikkeleiden lisäämisen opiskelijan tekstiin”, pakinoi Törmä.  

Opiskelijatkin ovat Törmän mukaan nykyään kielitaitoisempia, esiintymiskykyisempiä ja positiivisempia kuin ennen. Toisaalta he eivät ehkä ole aivan yhtä vahvoja ottamaan vastaan elämän ja työn normaaleja vastoinkäymisiä kuin opiskelijat aiemmin, mutta se ei Törmän mukaan ole heidän vikansa.

Yksi selkeä muutos Törmän mielestä huonompaan on ollut enenevä hallintotyö ja byrokratia: ”Pilkunviilaaminen ja kaikenlainen hömppä on lisääntynyt yliopistoissa viimeisen 5–10 vuoden aikana. Siihen en ole sopeutunut enkä aiokaan.”

Zermatt2.jpg

Zermatt, Sveitsi, 2015

Omia kykyjä ei kannata piilottaa

Haaveilun Törmä on lopettanut 15 vuotta sitten, mutta kunnianhimoisia tavoitteita hänellä sen sijaan on.

”Haluan löytää huoneenlämpötilan suprajohteen, koska se auttaisi valtavasti energia- ja ympäristökriisissä.” Lisäksi Törmällä on useita tavoitteita hänen toisessa tutkimusaiheessa: ”Nanofotoniikassa haluan kehittää orgaanisista ledeistä niin hyviä, että niitä voidaan laajasti käyttää energian säästämiseen erilaisissa käyttötarkoituksissa.”

Nuorille naistutkijoille, jotka haaveilevat tutkijan urasta tai tutkijanuralla pysymisestä Törmä antaa neuvon: ”Valitse puoliso hyvin. Hänen täytyy olla täysin valmis ja kykenevä ottamaan 50 prosenttia vastuuta perheestä ja kodista.”

Törmä kehottaa käyttämään tervettä järkeä sekä työn että yksityiselämän, erityisesti lastenhoidon, suhteen. ”Heitä pelko pois”, hän rohkaisee ja lisää, että tietyssä uran vaiheessa nuorena tutkijana kannattaa hiukan suurennella omia ansioita, kykyjä ja potentiaalia.

”Tutkimuksessa tee sitä, mistä olet oikeasti kiinnostunut, koska vain sellaista aihetta jaksaa vääntää niin paljon kuin on tarpeellista tulosten saavuttamiseksi. Ole ahkera ja kunnianhimoinen töissä. Vapaa-ajalla ota rennosti, syö jäätelöä, lue hyviä kirjoja ja juo skumppaa ystävien kanssa”, kiteyttää Törmä.

Teksti: Mira Saastamoinen
Kuvat: Päivi Törmä ja Sorin Paraoanu

Viimeksi muokattu 11.9.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä