20.8.2024

Tatiana Minav alansa ensimmäinen naisprofessori Suomessa

Tatiana_Minav510.jpg

Tampereen yliopiston apulaisprofessori Tatiana Minav tutkii innovatiivista hydrauliikkaa ja automaatiota. Akateemisen uransa aikana hän on johtanut ja ollut mukana useissa Business Finlandin sekä Suomen Akatemian rahoittamissa hankkeissa, jotka liittyvät työkoneiden ja sen niiden toimilaitteiden sähköistämiseen.

Minav valmistui Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Hän työskenteli lähes vuosikymmenen Aalto-yliopistossa ja tällä hetkellä hän työskentelee Tampereen yliopistossa.

Minav kuvaa uraansa palapeliksi. Hän on edennyt urallaan epätavallisella tahdilla. Vuonna 2008 hän tuli Suomeen suorittamaan diplomi-insinöörin tutkintoa ja hänelle tarjottiin mahdollisuutta työstää diplomityötään osana yliopiston projektia.

”Tutkielman aikana havahduin siihen, miten paljon tutkittavaa onkaan. Tutkimattomat asiat olivat kuin kiinni olevia laatikoita, joiden sisällön halusin selvittää. Miten saan laatikon auki? Voinko kiertää sen, mennä sen ali tai yli?”

Mielenkiinnosta kumpuava innostus sai Minavin ohjautumaan tutkijanuralle kuin vahingossa. Vuonna 2011 hän väitteli tohtoriksi. Useiden kansainvälisten tutkijavierailujen myötä ja suomalaisissa yliopistoissa työskentelyn jälkeen Minav sai tutkijatohtorin rahoituksen Suomen Akatemialta vuonna 2015. Viime vuodet hän on toiminut apulaisprofessorina Tampereella.

Minav on tieteenalansa ensimmäinen naisprofessori Suomessa. Naisia ei ole alalla muutenkaan liiaksi. Esimerkiksi Minavin kanssa samassa tutkimusryhmässä työskentelee 65 ihmistä, joista viisi on naisia.

all_IHA_research_group_cut510.jpg

IHAn eli Innovatiivisen hydrauliikan ja automaatio yksikön tutkijat

Esihenkilö ja kommunikaatio tärkeitä tutkijanuralla

Tutkijan ja esihenkilön välinen suhde on Minaville tärkeä tekijä työhyvinvoinnin kannalta. Hän pitää suoraa yhteydenpitoa merkittävänä.

Myös uraohjaus on osoittautunut tutkijalle tärkeäksi: ”Sen avulla pystyin tarkalleen rajaamaan, mitä todella haluan ja mitä minun on tehtävä. Nykyisessä työssäni olen hyödyntänyt vanhempien professoreiden tarjoamaa mentorointia.”

Mentoroinnin lisäksi Minav nostaa yliopiston tarjoamat työpajat jaksamisesta ja esihenkilönä olemisesta. Esihenkilönä Minav haluaa herättää keskustelua ja olla ajan tasalla muiden tutkijoiden tilanteesta. Hän haluaa herättää tutkijoissa ahaa-elämyksiä, jotka voivat edistää tutkimusta ja ongelmanratkaisua.

Vaihtoehtojen, näkökulmien ja ideoiden jakaminen on hänelle tärkeää myös omassa tutkimustyössään. Kyseenalaistaminen voi olla tutkimuksen jatkumiselle elinehto: kun ajatus jumittaa, voi kollegan huomioista olla merkittävää apua.

Työyhteisössään Minav tunnetaan helposti lähestyttävänä, yhteisöllisenä ja työympäristöstä huolehtivana henkilönä. Hän haluaa vaikuttaa työyhteisön viihtyisyyteen ja kertookin silloin tällöin somistavansa yhteistä taukotilaa. Seurauksena hän on havainnut tilan käyttöasteen lisääntyneen ja työyhteisön lähentyneen.

Yhdessä muun työyhteisön kanssa hän on myös järjestänyt vapaa-ajan aktiviteetteja tiimilleen ja saanut paljon positiivista palautetta. ”Pienet asiat voivat vaikuttaa suuresti”, hän sanoo viitaten tekemiinsä havaintoihin.

My_group_510.jpg

Apulaisprofessori Tatiana Minav tutkijoidensa kanssa.

Tarvitaan rohkeutta ja uskallusta

Naisten näkyvyys kovan tekniikan alalla pohdituttaa Minavia. Hänestä vielä ollaan siinä vaiheessa, että naisinsinöörien tulee pitää enemmän meteliä. Siksi hän kokeekin tehtäväkseen esittää kysymyksiä, kommentoida ja esiintyä tieteenalansa seminaareissa ja julkisuudessa, jotta pystyisi kannustamaan enemmän naisia alalle.

Seuraavana projektinaan Minav on lähdössä kiertämään Suomen kouluja yhteistyöyritysten kanssa. Tarkoituksena on levittää tieteenalan sanomaa ja innostaa nuoria ja varsinkin nuoria naisia opiskelemaan tekniikan aloille.

example_of_our_machines510.jpg

Tutkimuksessa apuna käytettäviä työkoneita.

Minav toivoo tieteenalan löytävän uusia innovaatioita, joiden myötä otettaisiin enemmän riskejä ja nähtäisiin mahdollisuuksia ”laatikon ulkopuolella”. Hän näkee tieteenalansa olevan vailla mullistuksia. Omalla toiminnallaan hän haluaa herättää myös muissa tutkijoissa ja urasta haaveilevissa rohkeutta ja uskallusta. Hän antaakin tulevaisuuden tutkijoille neuvon: ”Älä haaveile siitä, vaan tee se.”

Teksti: Ilona Lehtonen
Kuvat: Tatiana Minavin kokoelma ja Tampereen yliopisto

Lisää Minavin yksikön tutkimuksesta

Viimeksi muokattu 30.8.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä