Akatemiatutkimus etsii hoitokeinoja hiljaiseksi tappajaksi kutsuttuun munasarjasyöpään
Helsingin ja Turun yliopistojen tutkimusryhmät ovat yhdistäneet voimansa munasarjasyöpää vastaan. Munasarjasyöpä on kymmeneksi yleisin naisten syöpä Suomessa, ja siihen sairastuu vuosittain noin 400 suomalaisnaista. Hiljaiseksi tappajaksi kutsuttu sairaus aiheuttaa voi olla pitkään oireeton tai vain vähäoireinen, mistä johtuen kaksi kolmesta potilaasta on diagnoosin saadessaan jo taudin pitkälle edenneessä vaiheessa. Kun esimerkiksi rintasyöpäpotilaan viisivuotisennuste on 91 prosenttia, sama ennuste munasarjasyöpäpotilailla on vain 44 prosenttia.
Myöhäisen diagnoosin lisäksi hoitoa hankaloittaa myös munasarjasyövän monimuotoinen luonne.
"Nimitystä munasarjasyöpä voidaan verrata sukunimeen, koska siihen liittyy monta eri tautia. Osa niistä vastaa hyvin annettuun hoitoon ja osa huonosti. Akatemiahankkeessamme yli 60 tutkijan ryhmä tutkii munasarjasyövän yleisintä ja vakavinta muotoa, korkea-asteista seroosia alatyyppiä. Taudin hoitotulosta huonontaa se, että uusiutuessaan tauti muuttuu usein vastustuskykyiseksi nykyisille solunsalpaajahoidoille", kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikan ylilääkäri ja professori Seija Grénman. Grénman toimii osana Turun tutkijaryhmää.
Hoidolle vastaavat potilaat tunnistettu, seuraavana tutkitaan hoidon ulkopuolelle jääneitä
Tutkimuksessa mukana olevien munasarjasyöpään sairastuneiden potilaiden näytteitä tutkien pyritään ymmärtämään monimuotoisten taudinkuvan taustalla vaikuttavia tekijöitä. Samalla etsitään uusia lääkkeitä eri munasarjasyöpien alaryhmiin yhdistelemällä esimerkiksi eri stytostaatteja.
Yksi tutkimuksen keskeisimmistä tavoitteista on kehittää testi, jonka avulla voidaan valita paras hoito yksittäiselle potilaalle.
"Haluamme tarjota oikean hoidon oikealle potilaalle mahdollisimman vähäisillä sivuvaikutuksilla. Olemme päässeet lähemmäs tavoitetta nyt, kun olemme oppineet tunnistamaan hoidoille vastaavat potilaat. Jatkotutkimuksissa keskitymme niihin potilaisiin, jotka vastaavat huonosti tai eivät vastaa ollenkaan hoidoille. Testaamme samalla uusia lääkeyhdistelmiä näiden potilaiden hoitamiseksi", Grénman kertoo.
Yksilöllisten hoitojen lisäksi tutkimus auttaa suuntaamaan myös hoitohenkilökunnan resursseja paremmin.
Jokainen ennuste on yksilöllinen
Munasarjasyövästä selviytyminen riippuu taudin tyypistä ja levinneisyydestä sekä ensileikkauksen tuloksesta. Pelottavasta lisänimestään huolimatta on pidettävä mielessä, että sairaudesta voi myös selvitä.
"Vaikka munasarjasyövän ennuste on keskimäärin huono, on muistettava, että ennusteet ovat yksilöllisiä. Aina joku paranee ja hoidot kehittyvät jatkuvasti", muistuttaa Grénman.
Teksti: Mainostoimisto SST