Näin päätökset tehdään
Suomen Akatemiassa rahoituspäätöksiä tekevät luottamuselimet:
Luottamuselimet hoitavat tehtäviä kukin omalla toimialallaan siten kuin laissa Suomen Akatemiasta on määritelty.
Akatemiassa päätökset tehdään esittelystä. Esittelymenettely on julkisessa hallinnossa noudatettava päätöksentekotapa, jossa esittelijänä toimiva virkamies huolehtii päätöksenteossa tarvittavan aineiston hankinnasta, arvioi tosiseikat ja muodostaa oman käsityksensä esittelynsä perustaksi, valmistelee päätösasiakirjat ja esittelee asian toimivaltaiselle päätöksentekijälle sekä huolehtii tehdyn päätöksen toimeenpanosta. Rahoituspäätösten esittelijänä toimii yleensä tiedeasiantuntija tai ohjelmapäällikkö.
Luottamuselinten tekemä rahoituspäätösten valmistelu perustuu arviointilausuntoihin ja paneelien tekemään hakemusten paremmuusjärjestykseen. Lisäksi valmistelussa otetaan huomioon Akatemian Tutkimusrahoituspäätösten perusteet -asiakirja ja muut toimintaa ohjaavat linjaukset.
Talvihaku on yksivaiheinen, ja hakuun saapuneiden akatemiahankkeiden, akatemiatutkijoiden, kliinisen tutkijan ja liikuntatieteellisen akatemiaohjelman hakemusten päätökset tehdään touko-kesäkuussa. Päätösilmoitus lähetetään hakijan sähköpostiin heti päätöksenteon jälkeen. Tieteellisessä arvioinnissa arvosanan 1–4 saaneet hakemukset saavat toimikunnan harkinnan mukaan kielteisen päätöksen. Arvosanan 5–6 saaneiden hakemusten rahoituspäätökset voivat olla myönteisiä tai kielteisiä. Alla on kuvattu tarkemmin, mihin rahoituspäätökset perustuvat.
Temaattisissa ohjelmissa, kuten akatemiaohjelmissa ja strategisen tutkimuksen ohjelmissa, haut ovat yleensä kaksivaiheisia. Ensimmäisessä vaiheessa hakijat jättävät aiehakemuksen, joka sisältää lyhyen aiesuunnitelman. Luottamuselin tekee päätöksen toisen vaiheen hakuun kutsuttavista hakijoista pääsääntöisesti hakemuksen vertaisarvioinnin ja Akatemian tiedepoliittisten tavoitteiden perusteella. Muut saavat kielteisen päätöksen. Toiseen vaiheeseen kutsuttavilta hakijoilta pyydetään varsinaiset hakemukset, jotka arvioidaan. Luottamuselin tekee näistä rahoituspäätökset, jotka voivat olla myönteisiä tai kielteisiä.
Alla on kuvattu tarkemmin, mihin rahoituspäätökset perustuvat.
Suomen Akatemia painottaa tutkimusrahoituksessaan strategiansa mukaisesti korkealaatuista, vastuullista ja vaikuttavaa tutkimusta kaikilla tieteen ja tutkimuksen aloilla sekä tutkimuksen hyödyntämistä yhteiskunnan parhaaksi.
Strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa ratkaisukeskeistä ja ilmiölähtöistä tutkimusta. Rahoitettavien hankkeiden tulee olla yhteiskunnallisesti merkittäviä ja vaikuttavia sekä tieteellisesti korkealaatuisia. Yhteiskunnallinen vuorovaikutus hankkeiden rahoituskauden koko keston ajan on tärkeää.
Rahoituspäätösten valmistelussa noudatetaan Akatemian hallituksen vuosittain hyväksymää Tutkimusrahoituspäätösten perusteet -asiakirjaa. Strategisen tutkimuksen neuvosto on päättänyt noudattaa Akatemian tutkimusrahoituspäätösten perusteita, paitsi niiltä osin kuin ne poikkeavat strategisen tutkimuksen neuvoston rahoitusperiaatteista.
Luottamuselimillä on lisäksi omia rahoituspäätösten tekoa ohjaavia kriteereitä ja linjauksia esimerkiksi rahoitusmuotojen välisistä painotuksista, jotka otetaan rahoituspäätösten valmistelussa huomioon. Nämä kriteerit ja linjaukset julkaistaan Akatemian verkkosivuilla ennen haun avautumista.
Akatemian luottamuselimet tekevät rahoituspäätökset kansainvälisestä vertaisarvioinnista saatujen lausuntojen ja hakemusten paremmuusjärjestyksen (ei koske STN:n päätöksentekoa) sekä Akatemian tiedepoliittisten tavoitteiden ja luottamuselimen omien linjausten perusteella.
Luottamuselimellä on päätösvalta hakemusten rahoittamisesta tai rahoittamatta jättämisestä paneelien tekemästä hakemusten paremmuusjärjestyksestä huolimatta. Rahoituspäätöksen perustelu kirjataan päätösilmoitukseen.
Lähtökohtana on, että rahoitettava hanke palvelee suomalaista tutkimusta, yhteiskuntaa sekä kansainvälistä yhteistyötä. Korkeaan tavoitetasoon ja uusiin avauksiin pyrkiviin tutkimushankkeisiin sisältyy aina myös epäonnistumisen riski. Riski ei kuitenkaan ole myönteisen päätöksen este. Akatemian tavoitteena on antaa mahdollisuus tieteellisiin läpimurtoihin sekä lisätä tutkimuksen ja tieteen uudistumista riskeistä tietoisena.
Akatemian tiedepoliittiset tavoitteet
Akatemian hyväksymiä tiedepoliittisia tavoitteita rahoituspäätöksiä tehtäessä ovat esimerkiksi
- tutkimuksen kansainvälisyyden edistäminen
- tieteen uudistuminen
- tutkimuksen monitieteisyyden ja tieteidenvälisyyden edistäminen
- akatemiaohjelman erityistavoitteet (tehtäessä rahoituspäätöksiä akatemiaohjelman hankkeista)
- nuoren tutkijasukupolven ja naisten tutkijanuran edistäminen
- vastuullisen tieteen käytäntöjen edistäminen
- hyvä tieteellinen käytäntö, kuten tutkimuseettisten kysymysten asianmukainen käsittely
- aineettomien oikeuksien periaatteiden huomioiminen
- sukupuolten välisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen
- avoimen tieteen käytäntöjen toteuttaminen ja edistäminen
- kestävän kehityksen tavoitteiden huomioiminen
- vastuullisen tutkijanarvioinnin periaatteiden huomioiminen
- tutkimuksen laajempi vaikuttavuus
- tieteellisen tutkimuksen hyödyntämisen edistäminen
- innovaatiotoimintaan kytkeytyvän tutkimuksen edistäminen
- laajempien tutkimuskokonaisuuksien toteuttaminen
- huippuyksiköiden tukeminen.
Rahoituspäätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä voidaan kiinnittää lisäksi huomiota seuraaviin seikkoihin:
- hankkeen vastuullisen johtajan taito ja kokemus hankkeen johtamisessa
- hankkeen vastuullisen johtajan ja tutkimusryhmän osoittama kykeneväisyys tutkimusvarojen hallitsemiseen
- hankkeessa työskentelevien tutkijoiden yhteys suomalaiseen tutkimusyhteisöön
- luottamuksen vaarantuminen Akatemian toiminnan puolueettomuutta tai riippumattomuutta kohtaan.
Akatemian tiedepoliittisten tavoitteiden lisäksi luottamuselimillä on omia rahoituspäätöstentekoa ohjaavia kriteereitä ja linjauksia, esimerkiksi rahoitusmuotojen välisistä painotuksista, jotka otetaan rahoituspäätösten valmistelussa huomioon. Nämä kriteerit ja linjaukset julkaistaan Akatemian verkkosivuilla ennen haun avautumista.
Katso ohjeet: Näin rahoitusta käytetään
- Tutkimusrahoituspäätösten perusteet vuosille 2019-2020(11.4.2019) (pdf)
- Tutkimusrahoituspäätösten perusteet vuosille 2018-2019 (20.9.2018)(pdf)
- Tutkimusrahoituspäätösten perusteet vuosille 2018-2019 (18.4.2018)(pdf)
- Tutkimusrahoituspäätösten perusteet vuosille 2017-2018 (9.11.2017) (pdf)
- Tutkimusrahoituspäätösten perusteet vuosille 2017-2018 (24.8.2017)(pdf)
- Tutkimusrahoituspäätösten perusteet vuosille 2017-2018 20.4.2017) (pdf)
- Tutkimusrahoituspäätösten perusteet vuosille 2016-2017 (23.2.2017)(pdf)
- Tutkimusrahoituspäätösten perusteet vuosille 2015-2016 (14.12.2015) (pdf)
Strategisen tutkimuksen neuvoston aiemmat rahoitusperiaatteet löytyvät strategisen tutkimuksen neuvoston verkkosivuilta.