Yliopistojen profiloitumisen vahvistaminen kilpaillulla rahoituksella (Profi 8) -haku
- Hakijana yliopistot, kukin yliopisto yhdellä hakemuksella. Hakuun ei voi jättää konsortiohakemuksia
- Akatemia on varautunut rahoittamaan Profi 8 -haussa yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen edistämiseen liittyviä toimia yhteensä 100 miljoonalla eurolla. Rahoitus on määräaikaista.
Yliopistojen profiloitumisen tukeminen kilpaillulla rahoituksella -rahoitusmuodon tavoite on tukea ja nopeuttaa yliopistojen strategioiden mukaista profiloitumista tutkimuksen laadun kehittämiseksi.
Yliopistot laativat omien strategioidensa pohjalta tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden kehittämisen konkreettiset suunnitelmat. Suunnitelmissa yliopistot kuvaavat suunnitellut toimet, joilla vahvistetaan vahvuuksia, temaattisia tutkimuskokonaisuuksia ja / tai nousevia tutkimusalueita ja antavat toimille selkeän aikataulun.
Rahoituspäätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä otetaan huomioon Akatemialta haettavan rahoituksen suhde suunniteltuihin profiloitumistoimiin ja yliopiston tutkimusrahoituksen kokonaisuuteen sekä yliopistojen loppu- ja väliraportointi jo rahoitettujen profiloitumistoimien edistymisestä.
Suomen Akatemian keskeisenä tehtävänä on rahoittaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen odotetaan olevan myös tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa sekä vastuullista.
Ennen kuin teet hakemuksen verkkoasioinnissa (SARA) tutustu huolellisesti alla olevaan hakuilmoitukseen ja rahoitusehtoihin Näin rahoitusta käytetään -sivulla. Hakuilmoituksen ja rahoitusehtojen ollessa ristiriidassa, rahoitusehtojen sisältämä teksti on aina ensisijainen. Ruotsin- tai englanninkielisen hakuilmoituksen ollessa ristiriidassa suomenkielisen hakuilmoituksen kanssa, suomenkielinen hakuilmoitus on tulkintaristiriitatilanteessa aina ensisijainen.
Lue koko hakuilmoitus alta.
Yliopistojen profiloitumisen tukeminen kilpaillulla rahoituksella -rahoitusmuodon tavoite on tukea ja nopeuttaa yliopistojen strategioiden mukaista profiloitumista tutkimuksen laadun kehittämiseksi. Rahoitus on määräaikaista ja sitä voidaan myöntää yliopiston oman strategiansa pohjalta valitsemiin profiloitumisalueisiin, joiden edistymistä tällä rahoituksella voidaan nopeuttaa. Yliopistoilta pyydetään kokonaiskuvaa suunnittelemistaan profiloitumis- ja työnjakotoimista sekä yliopiston omasta näkökulmasta että suhteessa muihin yliopistoihin, jos relevanttia.
Rahoitusmuodolla tuetaan myös suomalaisten yliopistojen strategisen yhteistyön syventämistä keskenään sekä ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten, sairaanhoitopiirien ja muiden toimijoiden kanssa sekä eri toimijoiden vastuiden selkeyttämistä. Tehostetun työnjaon ja yhteistyön tuloksena syntyvien alueellisten ja temaattisten osaamiskeskittymien toimintaan voi myös osallistua yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoita.
Yliopistot laativat omien strategioidensa pohjalta tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden kehittämisen konkreettiset suunnitelmat. Suunnitelmissa yliopistot kuvaavat suunnitellut toimet, joilla vahvistetaan vahvuuksia, temaattisia tutkimuskokonaisuuksia ja / tai nousevia tutkimusalueita ja antavat toimille selkeän aikataulun. Hakemukset sisältävät myös kuvauksen siitä, miten työnjako ja yhteistyö muiden suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten, sairaanhoitopiirien ja muiden toimijoiden kanssa tullaan toteuttamaan. Hakemuksiin liittyy myös kustannusarvio.
Rahoituspäätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä otetaan huomioon Akatemialta haettavan rahoituksen suhde suunniteltuihin profiloitumistoimiin ja yliopiston tutkimusrahoituksen kokonaisuuteen sekä yliopistojen loppu- ja väliraportointi jo rahoitettujen profiloitumistoimien edistymisestä.
Rahoitusta voi hakea yhteen tai useampaan profiloitumisalueeseen. Yliopisto voi vapaasti valita haluamansa profiloitumisalueen. Alue voi jatkaa aiemmin suunniteltua profiloitumisalueen kehittämistä tai alue voi olla täysin uusi tai uusi alue voi muodostua profiloitumisalueita yhdistäväksi.
Käsitteiden määrittely
Profiloitumisalue on tutkimusalue tai temaattinen tutkimuskokonaisuus, jota yliopisto aikoo kehittää strategiansa mukaisesti. Se on tarkoin valittu osa yliopiston tutkimuskokonaisuudesta.
Profiloitumisalueet voivat olla
- olemassa olevia, korkeatasoisia tutkimusaloja tai temaattisia tutkimuskokonaisuuksia
- nousevia aloja tai temaattisia tutkimuskokonaisuuksia, joilla voidaan saavuttaa korkea tutkimuksen taso
- uusia aloja tai temaattisia tutkimuskokonaisuuksia, joilla on runsaasti potentiaalia.
Profiloitumistoimi on se toimi, jolla yliopisto aikoo kehittää profiloitumisaluetta. Samaa aluetta voi profi-hauissa kehittää usealla toimella.
Rahoitusta hakevat yliopistot, kukin yliopisto yhdellä hakemuksella. Hakuun ei voi jättää konsortiohakemuksia.
Hakemuksen tekemisen aloittaa yliopiston hyväksymä vastuuhenkilö. Vastuuhenkilön tulee myös jättää (submit) valmis hakemus verkkoasioinnin kautta Akatemian käsiteltäväksi. Hakija vastaa hakemukseen sisältyvien henkilötietojen luovutuksesta ja tarvittaessa näihin liittyvien suostumusten pyytämisestä asianosaisilta.
Vastuuhenkilö voi valtuuttaa yhden tai useamman henkilön katselemaan tai muokkaamaan verkkoasioinnissa luomaansa keskeneräistä hakemusta. Valtuutus annetaan verkkoasioinnissa Valtuutus (Authorisation) -välilehdellä. Huomaa, että valtuutus on voimassa vain haun ollessa auki.
Rahoituskausi alkaa aikaisintaan 1.1.2025 ja päättyy viimeistään 31.12.2030. Rahoitus on määräaikaista.
Akatemia on varautunut rahoittamaan Profi 8 -haussa yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen edistämiseen liittyviä toimia yhteensä 100 miljoonalla eurolla. Eduskunta on osoittanut hakuun 50 M€ vuoden 2024 talousarviossa. Vuoden 2025 rahoitus toteutuu edellyttäen, että eduskunta päättää osoittaa voimavarat vuoden 2025 talousarviossa.
Profiloitumisen rahoituksessa sovelletaan kokonaiskustannusmallia. Akatemian rahoitus on 100-prosenttista, joten yliopistolta ei edellytetä omarahoitusosuutta Akatemian rahoituksessa.
Valtionavustus ei voi olla päällekkäistä. Aloitetun Profi-alueen ja / tai toimen rahoitusta voidaan kuitenkin jatkaa toisella Profi-rahoituksen myöntöpäätöksellä.
Haussa rahoitetaan tutkimusinfrastruktuurien kuluja vain, jos infrastruktuuri on pääasiassa omassa käytössä oleva ns. paikallinen tutkimusinfrastruktuuri. Akatemian keskeinen kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamisen ja kehittämisen rahoitusmuoto on tutkimusinfrastruktuurikomitean myöntämä FIRI-rahoitus. Akatemia ei myönnä päällekkäistä tutkimusinfrastruktuurien rahoitusta.
Rahoitus myönnetään hakemuksen toimintasuunnitelmassa kuvattuihin profiloitumistoimiin. Rahoituksesta ei makseta ennakoita.
Rahoituksen käyttämisessä noudatettavat yksityiskohtaiset, vuosittain tarkistettavat rahoitusehdot.
Jos hakijalla on valtionavustuslain (688/2001) 7 §:n 2 momentissa tarkoitettuja esteitä, jotka liittyvät laittoman työvoiman palkkaamiseen, valtionavustusta voidaan myöntää vain erittäin painavista syistä palkkakustannuksiin.
Akatemian rahoitusta ei voi käyttää taloudelliseen toimintaan. Lue lisää taloudellisen toimijan rahoituskelpoisuudesta.
Yliopistojen nimeämät toimivaltaiset henkilöt jättävät hakemukset Suomen Akatemian verkkoasiointiin ja antavat verkkoasioinnissa suorituspaikan sitoumukset. Hakemuksen voi laatia ja jättää aikaisintaan 15.5.2024 ja viimeistään määräaikaan 12.6.2024 klo 16.15 mennessä.
Hakemuksen jättäminen ja täydentäminen
Jätä hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Voit jättää vain sellaisen hakemuksen, jossa on kaikki pakollisiksi määritellyt tiedot ja liitteet. Hakija on vastuussa siitä, että hakemuksen liitteet ovat sisällöltään asianmukaisia.
Voit muokata ja täydentää jätettyä hakemusta hakuajan päättymiseen saakka. Voit esimerkiksi vaihtaa hakemuksen liitteitä. Jos huomaat hakuajan päätyttyä merkittäviä puutteita hakemuksessasi, ota välittömästi yhteyttä Akatemian helpdeskiin (www.aka.fi/kysy), jolloin hakemus voidaan avata täydennettäväksi. Täydennys otetaan huomioon vain, jos se on mahdollista hakemuksen arviointi- ja päätöksentekoprosessin kannalta.
Akatemia voi pyytää hakijaa täydentämään hakemustaan. Silloin saat täydennyspyynnöstä ilmoituksen sähköpostiisi. Jos et ole täydentänyt hakemustasi määräaikaan mennessä tai hakemus on yhden täydennyspyynnön jälkeen olennaisilta osin puutteellinen, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä). Huolehdi, että yhteystiedot (sähköpostiosoite) ovat ajan tasalla.
Hakemuksen vireille tulo
Hakija vastaa, että hakemus saapuu perille hakuajan päättymiseen mennessä (Hallintolain 17 § ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 8 §). Hakemuksen katsotaan olevan vireillä, kun verkkoasioinnin lomake ja asioinnissa pakollisiksi määritellyt liitteet on jätetty verkkoasiointiin.
Hakemusta ei käsitellä, jos hakija tai hakemus ei täytä haulle asetettuja pätevyys- tai muita keskeisiä vaatimuksia tai jos muutoin ei ole edellytyksiä asian käsittelyyn. Toimikunta tai muu luottamuselin voi jättää hakemuksen rahoittamatta tiedepoliittisiin syihin perustuen, tai jos on ilmeistä, ettei hakija jostain muusta syystä voi saada rahoitusta jätetyn hakemuksen perusteella. Lue lisää siitä, milloin Akatemia ei tutki (käsittele) hakemusta.
Hakemuksen julkisuus, tietosuoja
Hakemus liitteineen on julkinen asiakirja rahoituspäätösten jälkeen. Julkisuus perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Akatemian toiminnassa noudatetaan tietosuojalainsäädäntöä. Tutkimusrahoituksen henkilörekisterin osalta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen tietosuojaseloste löytyy Akatemian verkkosivuilta kohdassa Tietosuojaselosteet.
Hakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävistä lomakkeista sekä PDF-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Hakijalla on oikeus jättää hakemuksensa suomeksi tai ruotsiksi. Hakemukset pyydetään kuitenkin jättämään englanniksi, koska hakemukset arvioidaan kansainvälisesti.
Suurin osa alla olevista linkeistä vie ohjehakemistoon A-Ö ja Akatemian verkkosivuille.
Hakemuksen osat ja niiden sisältö verkkoasioinnissa (SARAssa)
Henkilötiedot (Personal data)
- Hakemuksen vastuuhenkilön henkilötiedot
Suorituspaikka
- Suorituspaikan tiedot
- Suorituspaikan verkkosivut
- Asiasanat englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
Hankkeen rahoitus (Funding for the project)
- Kokonaiskustannusmallin mukainen 100 %
- Ilmoita rahoituskausi, tehollinen työaika, henkilösivukulut, yleiskustannusosuus ja arvonlisävero (ALV).
- Ilmoita palkat ja muut kustannukset. Käytä vain yksi rivi yhtä kustannusta kohden, esim. kaikkien professorien palkat liitetään yhteen.
- Suorituspaikan sitoumus. Lue lisää suorituspaikan sitoumuksesta.
Toimintasuunnitelma
- Tee toimintasuunnitelma annetulle mallipohjalle, jolta löytyvät rakenne ja ohjeet.
Jätä hakemus
- Hakemuksen voi jättää, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty tai liitetty välilehdillä.
- Punainen varoituskolmio välilehdellä kertoo, jos jotain pitää vielä täydentää.
- Jätettyä hakemusta voi täydentää hakuajan aikana. Tallennus korvaa vanhan version.
- Hakuajan jälkeen hakemuksen täydennystä on pyydettävä Akatemian helpdeskistä (http://www.aka.fi/kysy).
Valtuutus (Authorisation)
- Voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään osia hakemuksesta puolestasi tai katselemaan hakemustasi.
- Yhtä aikaa ei voi samalle kentälle valtuuttaa useampia henkilöitä etkä voi itse valtuutuksen aikana muokata kenttää. Älä valtuuta itseäsi.
- Aloita kirjoittamalla hänen nimeään varattuun kenttään. Jos hän on rekisteröitynyt verkkoasiointiin (SARA) käyttäjäksi, voit valita hänet listalta.
- Valtuutettavan henkilön täytyy olla rekisteröitynyt verkkoasioinnissa (SARA) käyttäjäksi. * Valtuutuksen tekniset ohjeet löydät verkkoasioinnin ohjeista (aka.fi/verkkoasiointi)
Akatemian rahoitus perustuu vertaisarviointiin. Profi8 -hakemukset arvioidaan kansainvälisistä asiantuntijoista koostuvassa paneelissa syksyllä 2024.
Yliopiston johto kutsutaan asiantuntijapaneelin haastatteluun. Arviointi keskittyy sekä yliopiston esittämän koko toimintasuunnitelman, että yksittäisten profiloitumisalueiden ja toimien merkittävyyteen, konkreettisuuteen sekä realistisuuteen. Lausunto perustuu sekä hakemukseen että haastatteluun. Paneeli antaa hakemuksesta lausunnon lisäksi yleisarvosanan sekä arvosanan jokaiselle profiloitumisalueelle. Lisäksi asiantuntijapaneeli asettaa hakemukset paremmuusjärjestykseen.
Arvioinnissa noudatettavia periaatteita ovat läpinäkyvyys, integriteetti, tasapuolisuus, pätevyys ja monimuotoisuus.
Arviointikriteerit
Yliopistojen profiloitumisen vahvistamisessa käytettävät arviointiperusteet ovat
- suunnitelman kytkeytyminen yliopiston strategiaan ja strategisiin kehittämistoimiin
- esitetyn suunnitelman toteuttamiskelpoisuus, uskottavuus ja seuranta
- profiloitumisalueilla tehtävän tutkimuksen kansainvälinen taso ja suunnitelmat tutkimuksen kansainvälisen tason saavuttamiseksi tai ylläpitämiseksi profiloitumisalueilla
- profiloitumiseen pohjautuvien uusien avausten syntymisestä ja niiden resursoinnista huolehtiminen
- yliopiston kokonaissitoutuminen profiloitumiseen ja tutkimuksen laadun kehittämiseen,
- muiden yliopistojen, tutkimuslaitosten ja muun yhteiskunnan kanssa (ml. infrastruktuuriyhteistyö) tehtävän yhteistyön ja työnjaon merkitys profiloitumisalueilla sekä sen kansallinen lisäarvo
- suunnitelman merkitys monitasoisen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi
Arviointiohjeet, -lomakkeet ja arvioinnin periaatteet ovat vain englanniksi.
Paneelilausuntojen valmistuttua Akatemia lähettää ne yliopistoille mahdollisia kommentteja varten. Tämä vaihe antaa mahdollisuuden korjata paneelilausunnon mahdolliset asiavirheet tai väärinymmärrykset. Hakijoilla on viisi arkipäivää aikaa paneelilausunnon virheiden korjaamiseen (enintään 2 sivua). Akatemian hallituksen nimeämällä yleisjaostolla on sen päättäessä rahoituksesta paneelin lausuntojen lisäksi käytössä myös yliopistojen kommentit lausunnoista.
Yleisjaosto päättää rahoituksesta loppuvuonna 2024 ja alkuvuonna 2025.
Rahoituspäätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä otetaan huomioon Akatemialta haettavan rahoituksen suhde suunniteltuihin profiloitumistoimiin ja yliopiston tutkimusrahoituksen kokonaisuuteen sekä yliopistojen loppu- ja väliraportointi jo rahoitettujen profiloitumistoimien edistymisestä.
Rahoituksen vastaanottaminen
Jos rahoituspäätös on myönteinen, sen liitteenä on rahoitusehdot. Tarkista päätös ja hyväksy rahoitus ja sen ehdot verkkoasioinnissa viivytyksettä. Rahoitus on hyväksyttävä Akatemian verkkoasioinnissa kahdeksan viikon kuluessa päätöspäivästä, ellei päätösilmoituksen erityisehdoissa mainita toisin. Vastuuhenkilön hyväksynnän jälkeen järjestelmä lähettää hyväksymispyynnön henkilölle, joka antoi hakemukseen suorituspaikan sitoumuksen. Hänenkin tulee hyväksyä rahoitus vastaanotetuksi. Lue ohje verkkoasioinnista: Päätösilmoitus, lausunnot ja rahoituksen hyväksyminen.
Rahoitus on maksatuskelpoinen vasta, kun sekä vastuuhenkilö että suorituspaikan edustaja ovat hyväksyneet sen vastaanotetuksi. Tämän jälkeen järjestelmä ilmoittaa rahoituksesta suorituspaikan taloushallinnolle ja rahoitus voidaan ottaa käyttöön.
- Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostitse profi@aka.fi
- Verkkoasioinnin teknisissä kysymyksissä ota yhteyttä helpdeskin kautta: fi/kysy – tietohallinto
- Akatemian puhelinvaihde on 029 533 5000
- Tutustu myös Profi 8 -hakuinfon 6.5.2024 materiaaliin