Strategisen tutkimuksen ohjelma – Osaaminen, työvoiman riittävyys ja maahanmuutto tulevaisuuden Suomessa (SKILLS)
Valtioneuvosto on päättänyt yleisistunnossaan strategisen tutkimuksen teema-alueista ja painopisteestä vuodelle 2025. Läpileikkaavana painopisteenä on tekoäly.
Ohjelma tarkastelee keinoja ja edellytyksiä varmistaa tekijöiden ja osaamisen riittävyys tulevaisuudessa. Suomalaisen yhteiskunnan suotuisa kehitys vaatii monipuolista, muuntuvaa osaamista ja riittävästi työntekijöitä. Näiden haasteiden ratkaisemisessa keskeisessä asemassa ovat muun muassa työllisyysasteen nosto, koulutus sekä opiskelu- ja työperäinen maahanmuutto. Ohjelmassa rakennetaan monitieteisen tutkimuksen keinoin laajaa tietoperustaa ja asiantuntijuutta osaamiseen, työvoiman riittävyyteen ja maahanmuuttoon liittyvien kysymysten ja haasteiden ratkaisemiseksi. Tutkimuksen tulee vahvistaa valmiuksia ennakoida tekijöiden ja osaamisen riittävyyteen liittyviä ongelmia. Tieteenalarajat ylittävä vuorovaikutteinen ja systeeminen lähestymistapa sekä yhteistyö eri sidosryhmien kanssa ovat oleellisia ohjelman tutkimuksessa.
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) rahoittaa pitkäjänteistä, ratkaisukeskeistä ja tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta, jonka tarkoituksena on löytää ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin ja ongelmiin. Strategisen tutkimuksen rahoituksen erityispiirteitä ovat:
- Rahoitusta voivat saada vain konsortiot, ja niiden on noudatettava STN:n vaatimusten mukaista konsortiorakennetta.
- Yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisu vaatii tarkoituksenmukaisen tutkimuksen lisäksi vaikuttavuuteen tähtäävää aktiivista vuorovaikutusta tutkijoiden ja tiedon hyödyntäjien välillä hankkeen alusta sen päättymiseen asti. Hankkeiden toimintaa ja sen vaikutuksia myös seurataan säännöllisesti. Tietyt osat seurantatiedoista ovat julkisia ja Akatemia voi käyttää niitä viestinnässään.
- Rahoitetut konsortiot muodostavat temaattisen ohjelman, jota johtaa STN:n erikseen rahoittama osa-aikainen ohjelmajohtaja. Ohjelmajohtajan pääasiallisena tehtävänä on edistää ohjelman yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
- Rahoitettavat hankkeet sitoutuvat noudattamaan vastuullisen tieteen periaatteita.
- Rahoituksella voidaan maksaa palkkaa konsortion johtajalle koko rahoituskauden ajan. Strategisen tutkimuksen neuvosto edellyttää, että konsortion johtaja sitoutuu riittävällä työpanoksella konsortion johtamistehtävään.
- Konsortion kokoonpanon tulee olla sukupuolijakaumaltaan mahdollisimman tasainen.
- Rahoitus on kokonaiskustannusmallin mukaista ja täysimääräistä.
Rahoitetut konsortiot sekä ohjelmajohtaja osallistuvat aktiivisesti ohjelma- ja vaikuttavuustoimintaan. Ohjelmajohtaja vastaa ohjelmatasoisesta vuorovaikutustyön kehittämisestä ja ohjelmarajat ylittävästä yhteistyöstä sekä edistää strategisen tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Ohjelmajohtajahaku toteutetaan erillisenä hakuna, joka on auki samaan aikaan kun ohjelmahaun varsinainen haku. Ohjelmajohtaja ei voi toimia johtamassaan tutkimusohjelmassa konsortion, osahankkeen tai työpaketin johtajana. Ohjelmajohtajan tulee olla professorin tai dosentin tasoinen tutkija.
Strategisen tutkimuksen rahoitushaku on kaksivaiheinen. Aiehaku on avoin kaikille hakukelpoisille hakijoille. Varsinaiseen hakuun kutsutaan aiehaun arvioinnissa parhaiten menestyneet STN-konsortiot. Kutsumisesta päättää strategisen tutkimuksen neuvosto.
STN-konsortion johtajalla tulee olla tohtorintutkinto sekä dosentin arvo tai dosentin arvoa vastaava kokemus tutkijana. Rahoitusta voivat hakea konsortiot, joissa on mukana vähintään kolme organisaatiota sekä vähintään kolme tutkimusalaa. STN-konsortiolle on myös nimettävä omalla toimialallaan pätevä vuorovaikutusvastaava.
Nyt haettavien hankkeiden kesto on 3+3 vuotta. STN varautuu rahoittamaan kahdessa nyt avoinna olevassa ohjelmahaussa (Talous ja hyvinvointi strategisen kilpailun aikakaudella -ohjelma sekä Osaaminen, työvoiman riittävyys ja maahanmuutto tulevaisuuden Suomessa -ohjelma) yhteensä 9–10 hanketta, joiden kunkin budjetti ensimmäisellä rahoituskaudella on 2,75–3 miljoonaa euroa. Hankkeita on varauduttu rahoittamaan ensimmäisen kolmivuotiskauden osalta yhteensä noin 28 miljoonalla eurolla. Hankkeiden kustannusarvion realistisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Ennen kuin teet hakemuksen verkkoasioinnissa (SARA), tutustu huolellisesti sekä alla olevaan hakuilmoitukseen että erityisesti rahoitusehtoihin ja STN rahoitusperiaatteisiin. Tutustu myös Akatemian sivuilta Tutkimusrahoitus-osiosta löytyvään tietoon vastuullisesta tieteestä. Hakuilmoituksen ja rahoitusehtojen ollessa ristiriidassa, rahoitusehtojen sisältämä teksti on aina ensisijainen. Ruotsin- tai englanninkielisen hakuilmoituksen ollessa ristiriidassa suomenkielisen hakuilmoituksen kanssa, suomenkielinen hakuilmoitus on tulkintaristiriitatilanteessa aina ensisijainen.
Mahdollisista muutoksista hakuohjeissa aie- ja varsinaisen haun välillä tiedotetaan tällä hakuilmoitussivulla.
Lue koko hakuilmoitus alta.
Ohjelma tarkastelee keinoja ja edellytyksiä varmistaa tekijöiden ja osaamisen riittävyys tulevaisuudessa. Suomalaisen yhteiskunnan suotuisa kehitys vaatii monipuolista, muuntuvaa osaamista ja riittävästi työntekijöitä. Monia aloja vaivaa kasvava työvoima- ja osaamisvaje, jota väestön ikärakenteen muutosten on arvioitu lisäävän. Näiden haasteiden ratkaisemisessa keskeisessä asemassa ovat muun muassa työllisyysasteen nosto, koulutus sekä opiskelu- ja työperäinen maahanmuutto. Maissa, joissa maahanmuutto on ollut voimakasta, on noussut esiin kysymyksiä yhteiskuntien kestävyydestä, demokratiasta ja turvallisuudesta. Koulutus-, työvoima- ja maahanmuuttopolitiikka ovat avainasemassa, kun pyritään varmistamaan kehitys yhteiskunnan kaikilla keskeisillä aloilla. Uudistumistarve koskettaa niin työmarkkinoita, koulutusjärjestelmää kuin elinkeinoelämää. Tekoälyn soveltaminen tarjoaa ratkaisumahdollisuuksia, mutta nostaa myös esiin uusia kysymyksiä ja edellyttää uutta osaamista. Samalla kansainvälinen kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy. Miten vahvistaa Suomen houkuttelevuutta ja pitovoimaa? Miten vastata avoimien työpaikkojen ja työntekijöiden väliseen kohtaanto-ongelmaan?
Ohjelmassa rakennetaan monitieteisen tutkimuksen keinoin laajaa tietoperustaa ja asiantuntijuutta osaamiseen, työvoiman riittävyyteen ja maahanmuuttoon liittyvien kysymysten ja haasteiden ratkaisemiseksi. Tutkimus voi käsitellä esimerkiksi osaamistarpeiden ennakointia, uuden osaamisen rakentamista sekä kysynnän ja tarjonnan tasapainoa tai työn houkuttelevuutta. Keskeisiä aiheita ovat Suomen ulkopuolelta tulleiden ihmisten haasteet ja edellytykset integroitua suomalaiseen työelämään, yhteiskuntaan ja kulttuuriin sekä ratkaisut, joilla varmistetaan demokratian ja oikeusvaltion toiminta sekä yhteiskunnan turvallisuus. Työntekijöiden hyvinvointi, kieli- ja kulttuurikysymykset sekä niihin liittyvien haasteiden ratkaisu ovat tärkeitä yhteiskunnan kokonaiskestävyyden kannalta. Oleellista on myös tutkia, miltä osin tekoäly, digitalisaatio ja teknologia voivat tarjota uusia työhön ja asiantuntijuuteen liittyviä mahdollisuuksia sekä ratkaista integrointiin nivoutuvia kysymyksiä. Kansainvälinen vertailu voi tarjota näkökulmia aiheen tarkasteluun. Tutkimuksen tulee vahvistaa valmiuksia ennakoida tekijöiden ja osaamisen riittävyyteen liittyviä ongelmia. Tieteenalarajat ylittävä vuorovaikutteinen ja systeeminen lähestymistapa sekä yhteistyö eri sidosryhmien kanssa ovat oleellisia ohjelman tutkimuksessa.
Painopiste
Läpileikkaavana painopisteenä vuoden 2025 strategisen tutkimuksen ohjelmissa on tekoäly. Tekoäly määrittää merkittävällä tavalla tulevaisuuden yhteiskuntaa, kietoutuu osaksi toimintaa ja voi uudistaa radikaalisti toimintamallejamme. Tietojenkäsittelyteknologian kehitys ja tekoälyperusteiset ratkaisut muuttavat sekä prosesseja että yhteiskunnallisia rakenteita. Parhaimmillaan tekoäly voi parantaa paitsi päätöksentekoa ja tuottavuutta myös hyvinvointia. Samalla algoritmisten päätöksentekojärjestelmien käyttöön liittyy riskejä ja monimutkaisia oikeudenmukaisuuskysymyksiä. Vuoden 2025 strategisen tutkimuksen ohjelmissa tehtävässä tutkimuksessa tulee tarkastella tekoälyyn liittyviä kysymyksiä valitun tutkimusaiheen näkökulmasta.
Ohjelmakysymykset
A. Mihin ohjelman haasteisiin hankkeessa keskitytään ja millainen kokonaisuus niistä muodostuu?
B. Miten ehdotettu tutkimus ja vuorovaikutus lisäävät uutta tieteenalarajat ylittävää ymmärrystä tarkasteltavasta tutkimusaiheesta? Millaisia konkreettisia edellytyksiä ne luovat tekijöiden ja osaamisen riittävyyden haasteiden ratkaisemiseksi tulevaisuudessa?
C. Miten ehdotettu tutkimusalojen yhdistelmä ja vuorovaikutuskumppanien verkosto tukevat ohjelmassa tavoiteltujen ratkaisujen saavuttamista?
D. Mikä on tekoälyn rooli suhteessa hankkeen valittuun tutkimusasetelmaan ja niihin yhteiskunnallisiin haasteisiin, joihin ohjelma kohdistuu?
E. Mitä konkreettisia yhteiskunnallisia vaikutuksia hankkeessa tavoitellaan, ja mitkä yhteiskunnalliset tahot nähdään tutkimuksen tärkeimpinä hyödyntäjinä?
Strategisen tutkimuksen rahoitusta voivat hakea vain konsortiot. Strategisen tutkimuksen konsortiot eli STN-konsortiot ovat rakenteeltaan erilaisia kuin akatemiahankkeiden ja akatemiaohjelmien konsortiot. Tutkimus- ja vuorovaikutustyön toteuttaminen on jaettu tarkoituksenmukaisiin työpaketteihin.
Konsortiolle on nimettävä johtaja, työpakettien johtajat sekä vuorovaikutusvastaava. Lisäksi varsinaisessa hakemuksessa jokaiselle osahankkeelle on nimettävä myös osahankejohtaja, joka on vastuussa suorituspaikalla hakemuksen jättämisestä sekä osahankkeen rahoituksen käytöstä.
STN-konsortion johtajalla ja työpaketin johtajalla tulee olla tohtorin tutkinto sekä dosentin arvo tai dosentin arvoa vastaava kokemus tutkijana. Vuorovaikutusvastaavan on oltava pätevä omalla toimialallaan, häneltä ei edellytetä tohtorintutkintoa.
Tutustu STN-konsortiohakemuksen ohjeisiin.
Esimerkki mahdollisesta STN-konsortion rakenteesta:
STN-konsortion tulee perustua monitieteiseen yhteistyöhön. Tutkimuksen toteutus ei saa olla vain yhden suorituspaikan, tutkimusryhmän tai tieteenalan varassa. Tämä edellyttää, että myös konsortion johtamiseen, koordinointiin ja vuorovaikutustyöhön kohdistetaan riittävästi resursseja. Konsortion kokoonpanon tulee olla sukupuolijakaumaltaan mahdollisimman tasainen.
Osahankkeen johtajalla on oltava pätevyys osahankkeen johtamiseen ja pääsääntöisesti hänellä tulee olla tohtorintutkinto. Hakemuksessa tulee kuvata, miten osahankejohtajan palkkaus järjestetään hankkeen rahoituskauden aikana.
Strategisen tutkimuksen rahoitus palvelee suomalaista tiedeyhteisöä ja yhteiskuntaa. Osahankkeiden suorituspaikkana on suomalainen organisaatio (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos), jonka kautta tutkimusrahoituksen maksatus tapahtuu. Strategisen tutkimuksen teemat ovat tyypillisesti ajankohtaisia ja tärkeitä myös Suomen ulkopuolella. STN kannustaa hakijoita suunnittelemaan kansainvälistä yhteistyötä, jonka avulla edistetään parhaaseen tieteelliseen tietoon perustuvaa ymmärrystä ja yhteiskunnallisia ratkaisuja Suomessa. Rahoitusta ei enää uusien ohjelmien hankehauissa myönnetä ulkomaisiin suorituspaikkoihin. Kotimaiset suorituspaikat voivat kuitenkin strategisen tutkimuksen hankkeissa hakea rahoitusta kansainväliseen yhteistyöhön ja liikkuvuuteen Suomen Akatemian rahoitusehtojen mukaisesti.
Akatemian rahoituksen yleisten ehtojen ja ohjeiden mukaisesti rahoitusta ei saa käyttää taloudelliseen toimintaan. Taloudelliseksi toiminnaksi katsotaan kaikki toiminta, jossa tavaroita ja palveluita tarjotaan markkinoilla riippumatta siitä, tavoitellaanko tai syntyykö toiminnasta tuottoa. Jos rahoitusta hakee jokin muu organisaatio kuin yliopisto, ammattikorkeakoulu tai tutkimuslaitos, on hakijan vastuulla varmistaa hakukelpoisuutensa ja mahdollisen rahoituksen ehdot ohjelmasta vastaavalta tiedeasiantuntijalta hyvissä ajoin ennen hakemuksen jättämistä. Yhteydenoton laiminlyöminen vaarantaa koko konsortion hakemuksen käsittelyn.
Konsortion johtaja vastaa konsortion osapuolten rahoitus- ja hakukelpoisuudesta.
Erityisehdot ja rajoitukset
STN-konsortion johtajat voivat toimia kyseisissä rooleissa vain yhdessä STN:n rahoittamassa konsortiossa.
Sama henkilö voi toimia konsortiojohtajana ja/tai osahankkeen ja/tai työpaketin johtajana vain yhdessä hakemuksessa –nyt auki olevissa kahdessa strategisen tutkimuksen ohjelmahauissa. Hakemuksen voi siis jättää vain yhteen STN-hakuun ja olla osallisena em. johtotehtävässä vain yhdessä hakemuksessa. Konsortion johtajan tulee varmistaa henkilöiden hakukelpoisuus ja että he ovat mukana vain yhdessä hakemuksessa.
Jos sama henkilö toimii jossakin yllä mainitussa roolissa useammassa hakemuksessa, hänet poistetaan kaikista hakemuksista ennen arviointia. Tässä tapauksessa hakemukset etenevät arviointiin ilman tämän henkilön tietoja sekä ansio- ja julkaisuluetteloa.
STN-konsortiot ovat laajoja kokonaisuuksia, joiden johtaminen edellyttää huomattavaa työpanosta. Strategisen tutkimuksen neuvosto edellyttää, että konsortion johtaja sitoutuu riittävällä työpanoksella konsortion johtamistehtävään. Suomen Akatemian huippuyksiköiden johtajat eivät siten voi toimia STN-konsortiossa konsortion johtajana.
Hakemusta ei tutkita (eli käsitellä), jos hakija on osallistunut haettavana olevan tutkimusohjelman suunnitteluun tai seurannut valmistelutyötä tavalla, joka on omiaan tuottamaan hänelle kilpailuetua muihin hakijoihin nähden. Suomen Akatemian hallituksen, tieteellisen toimikunnan sekä strategisen tutkimuksen neuvoston jäsenen hakemusta ei hänen toimikautensa aikana tutkita. Hakemusta ei tutkita myöskään, mikäli edellä mainitun toimielimen jäsen toimii työpaketin johtajana strategisen tutkimuksen konsortiossa.
Jos hakija on kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia jättää hakemuksen tutkimatta.
Mikäli hakemus sisältää Venäjä- tai Valko-Venäjä-yhteistyötä, hakijan tulee ottaa huomioon Akatemian linjaukset asiasta.
Aiehakemuksessa mainittua STN-konsortion johtajaa tai työpaketin johtajaa voi vaihtaa aiehaun ja varsinaisen haun välissä ainoastaan erittäin painavasta syystä. Tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman sisällön on pysyttävä pääsääntöisesti ennallaan. Konsortion osapuolia ei voi poistaa.
STN-konsortion kokoonpanon yllä mainituista syistä johtuvat muutokset on perusteltava varsinaisen hakemuksen tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelmassa. Lisäksi hakijan tulee tällaisessa tapauksessa ottaa yhteyttä ohjelmasta vastaavaan tiedeasiantuntijaan ennen varsinaisen hakemuksen jättämistä.
Jos hakija ei ole jättänyt päättyneestä tai käynnissä olevasta Akatemian rahoittamasta hankkeestaan ohjeiden mukaisesti raporttia, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä).
Hakemusta ei tutkita, jos hakija tai hakemus ei täytä haulle asetettuja pätevyys- tai muita keskeisiä vaatimuksia tai jos muutoin ei ole edellytyksiä asian käsittelyyn. STN voi tehdä päätöksen ja jättää hakemuksen rahoittamatta tiedepoliittisiin syihin perustuen, tai jos on ilmeistä, ettei hakija jostain muusta syystä voi saada rahoitusta jätetyn hakemuksen perusteella. Lue lisää siitä, milloin Akatemia ei käsittele tai arvioi hakemusta.
Nyt haettavien hankkeiden kesto on kuusi vuotta. Hakemuksessa esitettävä tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelma on laadittava kattamaan koko kuuden vuoden kausi. Rahoitus myönnetään kuitenkin kahdessa jaksossa (3+3 vuotta). Konsortion johtajalla tulee olla kiinteät yhteydet Suomeen monivuotisen tutkimushankkeen toteuttamiseksi.
STN varautuu rahoittamaan, kahdessa nyt avoinna olevassa ohjelmahaussa, yhteensä 9–10 hanketta, joiden kunkin budjetti on ensimmäisen rahoituskauden osalta 2,75–3 miljoonaa euroa. Hankkeita on varauduttu rahoittamaan ensimmäisen 3-vuotiskauden osalta yhteensä 28 miljoonalla eurolla. Hankkeiden kustannusarvion realistisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Rahoitus toteutetaan edellyttäen, että eduskunta päättää osoittaa tarvittavat voimavarat vuoden 2025 talousarviossa. Rahoitus myönnetään suomalaiseen suorituspaikkaan (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos), jonka kautta tutkimusrahoitus maksetaan.
Ensimmäinen rahoituspäätös tehdään ajalle 1.10.2025–30.9.2028. Hankkeiden edistymistä tarkastellaan ensimmäisen rahoituskauden lopussa, ja mahdollinen jatkokausi myönnetään ajalle 1.10.2028–30.9.2031. Rahoitusta ei ole mahdollista siirtää rahoituskaudelta toiselle. STN-konsortion kustannusarvio kuuden vuoden ajalle on laadittava siten, että toisen rahoituskauden rahoitus on suuruudeltaan enintään 100 % ensimmäisen rahoituskauden rahoituksesta.
Hakija esittää hakemuksessaan kokonaiskustannusmallin (tutustu ohjeistukseen rahoitusehdoissa) mukaisen rahoitussuunnitelman. STN-hankkeissa Akatemian rahoitusosuus tutkimuskuluista on 100 %. Tutustu kokonaiskustannusmallin ohjeistukseen ohjehakemistossa A-Ö.
Palkkaus
Strategisen tutkimuksen neuvosto edellyttää, että konsortion johtaja sitoutuu johtamistehtävään riittävällä työpanoksella. Strategisen tutkimuksen rahoituksella voidaan maksaa palkkaa myös konsortion johtajalle ja mahdolliselle koordinaattorille koko hankkeen rahoituskauden ajan. Tämä palkkarahoitus ei voi kuitenkaan olla päällekkäistä muun Akatemian rahoituksesta maksettavan palkan kanssa.
Strategisen tutkimuksen rahoituksella palkattavien henkilöiden tulee olla palvelussuhteessa suorituspaikkaansa. Tutkimushenkilöstön osalta rahoitus on ensisijaisesti tarkoitettu tohtorin tutkinnon suorittaneiden tutkijoiden palkkaukseen.
Strategisen tutkimuksen rahoituksella työskentelevän henkilöstön tulee pääsääntöisesti olla palvelussuhteessa. On suositeltavaa, että palvelussuhde kestää koko rahoituskauden ajan, ellei tutkimushankkeen toteuttamiseen liittyvä erityinen syy edellytä lyhyempää palvelussuhdetta. Lyhytaikaisia tutkimus-, selvitys- tai muita tehtäviä voidaan toteuttaa myös ostopalveluina, joiden kesto on pääsääntöisesti enintään kuusi kuukautta.
Muut hyväksyttävät kustannukset
Strategisen tutkimuksen rahoitus myönnetään tutkimukseen ja siihen liittyvään vuorovaikutukseen. Strategisen tutkimuksen haussa rahoitusta voidaan hakea kattamaan tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman toteuttamisesta syntyviä palkkaus- ja muita kustannuksia.
Palkkauksen ohella hyväksyttäviä kustannuksia ovat esimerkiksi
- vuorovaikutussuunnitelman toteuttamiseen liittyvät kulut
- tutkimuskulut
- matkakulut
- rahoitettavan hankkeen tavoitteiden kannalta keskeiset kotimaisen ja kansainvälisen yhteistyön ja liikkuvuuden kulut
- kansainvälisten hankkeiden valmisteluun liittyvät kulut
- tilintarkastukseen liittyvät kulut
Strategisen tutkimuksen rahoitusta ei voi käyttää merkittäviin infrastruktuurihankintoihin.
Mahdollisissa hankinnoissa on sovellettava lakia julkisista hankinnoista. Tarvittaessa on huolehdittava hankinnan kilpailuttamisesta hankintalaissa säädettyjen menettelyiden mukaisesti.
Strategisen tutkimuksen rahoitusta ei voi käyttää taloudelliseen toimintaan. Lue lisää taloudellisen toimijan rahoituskelpoisuudesta.
Valtionavustusta voidaan myöntää vain erittäin painavista syistä palkkakustannuksiin, jos hakijalla on valtionavustuslain (688/2001) 7 §:n 2 momentissa tarkoitettuja esteitä, jotka liittyvät laittoman työvoiman palkkaamiseen.
Rahoitussuunnitelma
Aiehakemuksessa konsortion johtaja esittää ensimmäisen rahoituskauden kustannusarvion arvioituna kokonaiskustannuksena (kaikki osahankkeet yhteensä) vuosittain verkkoasioinnin Hankkeen rahoitus -välilehden rivillä ”Muut kulut”. Menolajeja ei siis tule eritellä (palkat, sivukulut, yleiskustannusosuus, matkat jne.). Kustannusarvion realistisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Varsinaisessa hakemuksessa kukin osahanke laatii oman kustannusarvionsa menolajeittain.
Hakija esittää varsinaisessa hakemuksessa (Hankkeen rahoitus -välilehdellä) ensimmäistä rahoituskautta koskevan kustannusarvion, joka sisältää arvion STN-konsortion rahoituksen vuosittaisesta tarpeesta. Sen realistisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Rahoitussuunnitelman muutoksia aie- ja varsinaisen haun välissä hyväksytään vain erityisen poikkeuksellisesti.
Kustannusarvio on perusteltava varsinaisen hakemuksen tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelmassa, jossa esitetään myös koko hankkeen kestoa (sekä ensimmäinen että toinen rahoituskausi) koskeva kustannusarvio. Koko hankkeen kestoa koskeva kustannusarvio jakaantuu siten että toisen rahoituskauden kustannukset saavat olla enintään 100 % ensimmäisen rahoituskauden kustannusarviosta.
Kaikki haettavat tutkimuskulut, varsinaisessa haussa, perustellaan vapaatekstikentissä verkkoasioinnin välilehdellä Hankkeen rahoitus.
Selvitys palkkauksesta silloin, kun johtajalla ei ole palvelussuhdetta
Jos tutkimushankkeen vastuullisella johtajalla ei ole palvelussuhdetta koko rahoituskauden ajaksi esimerkiksi yliopistoon tai tutkimuslaitokseen, hänen tulee selvittää vapaatekstikentissä verkkoasioinnin välilehdellä Hankkeen rahoitus, miten hänen oma palkkauksensa järjestetään hankkeen rahoituskauden aikana. Eläkkeellä olevalle tutkijalle voidaan myöntää tutkimusrahoitusta samoin perustein kuin muillekin tutkijoille.
Liikkuvuustuki tutkimushankkeissa
Strategisen tutkimuksen hankkeissa tutkijaliikkuvuuden tulee olla tavoitteellista, ja sen tulee tukea hankkeen toteuttamista, vahvistaa STN-konsortion tutkijoiden kansainvälisiä verkostoja sekä tuoda uutta tietoa ja osaamista. Aiehakemuksessa liikkuvuussuunnitelmaa ei tarvita. Varsinaisessa hakemuksessa hakija kuvaa osahankkeensa liikkuvuussuunnitelman verkkoasioinnin hakemuslomakkeella.
Liikkuvuustukea haetaan tutkimussuunnitelman toteuttamiseen liittyvinä tutkimuskuluina. Liikkuvuustukea haetaan suorituspaikan omien käytäntöjen mukaisesti. Lisätietojen saamiseksi rahoituksen hakijan kannattaa olla yhteydessä suorituspaikan henkilöstö- ja taloushallintoon.
Liikkuvuustukea haetaan lomakkeen Hankkeen rahoitus -välilehdellä, kohdassa Matkakustannukset. Liikkuvuustuki on perusteltava. Lue lisää liikkuvuustuesta rahoitusehdoista.
Edellytykset suorituspaikalta
Tutkimuksen suorituspaikka on suomalainen tutkimusorganisaatio kuten yliopisto, tutkimuslaitos tai muu tutkimusorganisaatio.
Akatemia edellyttää, että tutkimuksen suorituspaikka takaa hankkeen toteuttamisen tavanomaiset perusedellytykset, jotka määräytyvät tutkimuksen luonteen perusteella. Nämä ovat samat kuin laitoksen muilla tutkijoilla. Näitä ovat työskentely- ja laboratoriotilat, laitteet (mukaan lukien tietotekniset laitteet) sekä tietoliikenne-, puhelin-, posti-, kopiointi- ja kirjastopalvelujen käyttömahdollisuus.
Vertaisarvioitujen artikkeleiden välittömästi avoimeksi saattamisen kulut sisältyvät suorituspaikkojen yleiskustannuksiin. Tutkimusaineistojen säilyttämisen ja avaamisen kulut katsotaan kuuluvan tutkimushankkeen suorituspaikan yleiskustannuksiin ja ne voidaan vain poikkeuksellisesti ja perustellusta syystä hyväksyä Akatemian tutkimusrahoituksesta katettaviksi tutkimuskuluiksi. Suorituspaikka sitoutuu myös siihen, että aineistonhallintasuunnitelma on toteutettavissa suorituspaikassa ja toimenpiteet noudattavat hyvää aineistonhallintatapaa. Myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen suorituspaikka hyväksyy myös hankkeeseen liittyvän aineistonhallintasuunnitelman.
Vastaanottaessaan tutkimusrahoituksen suorituspaikka vastaa siitä, että mahdolliset tutkimuksen tekemiseen tarvittavat eettisten toimikuntien lausunnot ja -luvat on hankittu ennen hankkeen alkamista. Suorituspaikka myös vastaa siitä, ettei hakija ole kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin.
Hakemuksessa ilmoitetaan myös suorituspaikan yleiskustannusosuus, henkilösivukustannukset ja tehollisen työajan kerroin. Suorituspaikka ylläpitää näitä kertoimia verkkoasioinnissa suorituspaikan tiedoissa. Kertoimet ilmoitetaan prosentteina.
Kun suorituspaikka on yliopisto tai tutkimuslaitos, rahoitus haetaan yleensä arvonlisäverollisena. Suorituspaikan taloushallinto antaa tarkemmat ohjeet arvonlisäverokäytännöstä. Akatemia voi rahoittaa arvonlisävero-osuudet tietyin ehdoin (katso Arvonlisävero ohjehakemistosta ja tutustu ohjeistukseen rahoitusehdoissa).
Hakemuksen jättäminen ja täydentäminen
Hakuaika on ehdoton. Hakemus, joka ei ole saapunut Akatemiaan määräaikaan mennessä, jätetään tutkimatta (käsittelemättä). Haun ensimmäinen vaihe (aiehaku) päättyy 22.1.2025 klo 16.15 Suomen aikaa. Haun toinen vaihe (varsinainen haku) päättyy 7.5.2025 klo 16.15 Suomen aikaa.
Jätä (submit) hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Voit jättää vain sellaisen hakemuksen, jossa on kaikki pakollisiksi määritellyt tiedot ja liitteet. Hakija on vastuussa siitä, että hakemuksen liitteet ovat sisällöltään asianmukaisia. STN-konsortion yhteisen aiehakemuksen jättää vain konsortion johtaja.
STN-konsortion yhteisen varsinaisen hakemuksen jättää konsortion johtaja. Hän voi jättää hakemuksen (Submit application) vasta, kun kaikki osahankkeet ovat merkinneet omat hakemuksensa valmiiksi (Tag as complete).
Jätettyä hakemusta voi muokata ja täydentää hakuajan päättymiseen saakka. Jo jätettyä hakemusta voi muuttaa ennen hakuajan päättymistä esimerkiksi vaihtamalla hakemuksen liitteitä. Jos huomaat hakuajan päätyttyä merkittäviä puutteita hakemuksessa, ota välittömästi yhteyttä Akatemian helpdeskiin (www.aka.fi/kysy), jolloin hakemus voidaan avata täydennettäväksi. Kun olet täydentänyt hakemusta, sinun tulee jättää (submit) se uudelleen. Täydennys otetaan huomioon, jos se on mahdollista hakemuksen arviointi- ja päätöksentekoprosessin kannalta. Akatemia voi pyytää hakijaa täydentämään hakemustaan. Hakija saa täydennyspyynnöstä ilmoituksen sähköpostiinsa. Jos hakija ei ole täydentänyt hakemustaan määräaikaan mennessä tai hakemus on yhden täydennyspyynnön jälkeen olennaisilta osin puutteellinen, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä). Hakijan on huolehdittava, että yhteystiedot (sähköpostiosoite) ovat ajan tasalla.
Hakemuksen vireille tulo
Hakija vastaa, että hakemus saapuu perille hakuajan päättymiseen mennessä (Hallintolain 17 § ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 8 §). Hakemuksen katsotaan olevan vireillä, kun verkkoasioinnin lomake ja asioinnissa pakollisiksi määritellyt liitteet on jätetty verkkoasiointiin. Saat asiointijärjestelmästä sähköpostin, jos hakemuksen jättäminen on onnistunut.
Hakemuksen julkisuus, tietosuoja
Hakemus liitteineen on julkinen asiakirja lukuun ottamatta lähtökohtaisesti salassa pidettäviä tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelmaa, aiesuunnitelmaa ja abstraktia. Tästä syystä esimerkiksi ansioluettelossa ei tule ilmoittaa salassa pidettäviä tietoja. Julkisuus perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Akatemian toiminnassa noudatetaan tietosuojalainsäädäntöä. Hakija vastaa hakemukseen sisältyvien henkilötietojen luovutuksesta ja tarvittaessa näihin liittyvien suostumusten pyytämisestä asianosaisilta. Tutkimusrahoituksen henkilörekisterin osalta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen tietosuojaseloste (Strategisen tutkimuksen tietosuojaseloste) löytyy Akatemian verkkosivuilta kohdassa Tietosuojaselosteet.
Haun ensimmäisessä vaiheessa jätettävä aiehakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävistä lomakkeista sekä pdf-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Hakijalla on oikeus jättää hakemuksensa suomeksi tai ruotsiksi. Hakemukset pyydetään kuitenkin jättämään englanniksi, koska hakemukset arvioidaan kansainvälisesti.
STN-konsortion johtaja vastaa aiehakemuksen laatimisesta ja jättämisestä Akatemian verkkoasiointiin. Hakuprosessin keventämiseksi aiehakemus laaditaan yksittäisenä hakemuksena. Konsortion johtajan tulee varmistaa työpakettien johtajien hakukelpoisuus ja että he ovat mukana vain yhdessä hakemuksessa per ohjelma. Konsortion työpakettien johtajat ja vuorovaikutusvastaava tulee nimetä hakulomakkeella.
Suurin osa alla olevista linkeistä vie ohjehakemistoon A-Ö Suomen Akatemian verkkosivuille.
Aiehakemuksen osat ja niiden sisältö verkkoasioinnissa (SARAssa)
Henkilötiedot (Personal data)
- Henkilötiedot
- Tutkinnot (viimeisin ensimmäisenä), lisätiedot-kohtaan voi täyttää esim. tietoja vanhempainvapaasta
- Dosentuurit ja professuurit
Ansio- ja julkaisuluettelo (CV and publications)
- Laaditaan mallipohjalle ja jätetään PDF-liitteenä omalla välilehdellään (lisätietoja rakenteesta).
- Enimmäispituus 3 sivua (CV 2 sivua, julkaisuluettelo 1 sivu)
- Julkaisuluettelo sisältää hankkeen kannalta 10 tärkeintä hakijan omaa julkaisua
Yleiskuvaus (General information)
- Suorituspaikan tiedot
- Tutkimushankkeen nimi englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
- Tutkimusalat (vähintään kolme, enintään viisi). Tutustu tutkimusaloihin.
- Asiasanat englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
Abstrakti (Abstract)
- Enimmäispituus on 2500 merkkiä välilyönteineen
- Lyhyesti tutkimuksen tieteelliset ja yhteiskunnalliset tavoitteet, tutkimusmenetelmät, aineisto, odotettavat tulokset ja vaikuttavuus
- Lue lisää abstraktista
STN-Konsortion vastuuhenkilöt (SRC Consortium composition)
- Työpakettien johtajien ja vuorovaikutusvastaavan tiedot (nimi, sähköposti, organisaatio ja maa)
- Alasvetovalikosta valitaan henkilön rooli. Mikäli kyseessä työpaketin johtaja lisätään avautuvaan tekstikenttään työpaketin numero.
- Työpaketilla voi olla vain yksi johtaja
- Tutustu STN-konsortiohakemuksen ohjeisiin
Aiesuunnitelma (Letter of intent)
- Enimmäispituus 6 sivua
- Tutkimussuunnitelma jätetään PDF-liitteenä omalla välilehdellään
- Käytä mallipohjaa aiesuunnitelman tekoon. Annettua rakennetta on noudatettava. Otsikoita ei saa muokata.
- Hakemusta ei voi jättää, jos järjestelmä havaitsee virheen sivumäärityksissä tai rakenteessa.
- Katso verkkoasioinnin ohje
Tärkeimmät julkaisut ja muut tutkimustuotokset (Most relevant publications and other key outputs)
- Konsortion johtaja ilmoittaa yhteensä enintään kymmenen yhteisesti sovittua hankkeen kannalta tärkeintä konsortion jäsenten (ml. konsortion johtaja) julkaisua ja yhteensä enintään kymmenen tärkeintä konsortion jäsenten omaa muuta tutkimustuotosta perusteluineen.
- Julkaisuja voi hakea VIRTA-julkaisutietopalvelusta, tutustu palveluun. Katso myös verkkoasioinnin ohje.
- Valituille julkaisuille ja muille tutkimustuotoksille on molemmille omat perustelulaatikot. Jos muuta tutkimustuotostyyppiä ei ole valintalistalla, valitse ”muu mikä?” (”other, what?”) ja kirjoita tuotoksen nimi.
- Julkaisuja voi syöttää myös suoraan. Pakolliset tiedot: tekijä(t), julkaisun otsikko, julkaisuvuosi ja sarjan/lehden nimi sekä julkaisutyyppi (ei näytetä hakemuksen PDF-versiossa)
- Tietoja käytetään arvioitaessa hakijan tai konsortion pätevyyttä toteuttaa hanke.
Tutkimusetiikka (Research ethics)
- Tutkimushankkeen eettinen ennakkoarviointilausunto ja/tai koe-eläinlupa (kyllä/ei).
- Tutkimusvilppiin syyllistyminen (kyllä/ei). Jos hakija on edellisen kolmen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia jättää hakemuksen tutkimatta (käsittelemättä).
- Laittoman työvoiman käyttöön syyllistyminen valtionavustuslain 688/2001 7 §:n 2 momentin tarkoittamalla tavalla (kyllä/ei).
- Tutkimuseettiset kysymykset kuvataan tutkimussuunnitelmassa osana tutkimuksen toteuttamista.
- Tutustu eettisiin näkökulmiin.
Hankkeen rahoitus (Funding for the project)
- Hankkeen rahoitus on kokonaiskustannusmallin Akatemian rahoitusosuus tutkimuskuluista on täysimääräinen eli 100 prosenttia.
- Ilmoita hakuilmoituksessa haettavaksi esitetty rahoituskausi (1.10.2025-30.9.2028)
- Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset, kirjataan aiehakuvaiheessa ainoastaan vuosittaisena kokonaissummana (sisältäen kaikkien osahankkeiden kaikki kulut mukaan lukien myös palkat) kohtaan Other costs.
- Arvion tulee perustua tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman toteuttamiseen ja sen realistisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kustannusarvion muutoksia aie- ja varsinaisen haun välissä hyväksytään vain erityisen poikkeuksellisesti.
- Suorituspaikan sitoumus. Varmista suorituspaikkasi (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos) sitoutuminen hankkeeseen suorituspaikan oman ohjeen mukaisesti. Lue lisää suorituspaikan sitoumuksesta.
- Konsortionjohtajan tulee varmistua kaikkien osapuolten haku- ja rahoituskelpoisuudesta
Julkinen kuvaus (Public description).
- Enimmäispituus 1000 merkkiä välilyönteineen
- Tutkimushankkeen yleistajuinen ja selkeä kuvaus englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
- Akatemia käyttää julkista kuvausta hankkeesta tiedottamiseen. On tärkeää, että julkinen kuvaus on ymmärrettävä laajemmallekin yleisölle. Julkinen kuvaus tallentuu myös kansalliseen tutkimustietovarantoon, josta tietoa jaetaan Suomessa tehtävästä tieteellisestä tutkimuksesta.
- Lue ohjeet julkisen kuvauksen kirjoittamiseen.
Valtuutus (Authorisation)
- Voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään osia hakemuksesta puolestasi tai katselemaan hakemustasi.
- Aloita kirjoittamalla hänen nimeään varattuun kenttään.
- Valtuutettavan henkilön täytyy olla rekisteröitynyt verkkoasioinnissa (SARA) käyttäjäksi
- Yhtä aikaa ei voi samalle kentälle valtuuttaa useampia henkilöitä etkä voi itse valtuutuksen aikana muokata kenttää.
- Älä valtuuta itseäsi
- Valtuutuksen tekniset ohjeet löydät verkkoasioinnin ohjeista.
Liitteet (Appendices)
Hakemukseen liitetään vain pyydetyt liitteet, ja niiden on oltava ohjeiden mukaisia. Hakuilmoituksen ohjeiden mukaisia enimmäispituuksia ei saa ylittää. Nimeä jokainen dokumentti selkeästi (esim. CV + Publications [N.N]), tämä selkeyttää arvioitsijoiden työtä. Liitteet laaditaan englanninkielisinä ja ne liitetään verkkoasioinnissa pdf-muodossa.
Pakolliset liitteet
- Työpakettien johtajien ja vuorovaikutusvastaavan ansio- ja julkaisuluettelot (enimmäispituus 3 sivua) henkilöittäin laadittuna STN-mallipohjaan (lisätietoja). Mallipohjassa on ansioluettelo-osuus (2 sivua) sekä osuus luettelolle henkilön hankkeen kannalta 10 tärkeimmästä omasta julkaisusta (1 sivu).
- Kunkin henkilön osalta kolmisivuinen ansio- ja julkaisuluettelo liitetään hakemukseen vain kertaalleen, vaikka henkilö toimisi konsortiossa useammassa roolissa.
- Älä yhdistä useamman henkilön ansio- ja julkaisuluetteloita samaan tiedostoon.
Jätä hakemus (Submit Application)
- Hakemuksen voi jättää, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty tai liitetty välilehdillä
- Punainen varoituskolmio välilehdellä kertoo, jos jotain pitää vielä täydentää
- Jätettyä hakemusta voi täydentää ja muokata hakuajan aikana. Tallennus korvaa vanhan version.
- Hakuajan jälkeen hakemuksen täydennystä on pyydettävä Akatemiasta hakuilmoituksessa olevilta vastuuhenkilöiltä
Haun toisessa vaiheessa jätettävä varsinainen hakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävistä lomakkeista sekä pdf-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Hakijalla on oikeus jättää hakemuksensa suomeksi tai ruotsiksi. Hakemukset pyydetään kuitenkin jättämään englanniksi, koska hakemukset arvioidaan kansainvälisesti.
Strategisen tutkimuksen ohjelmahaussa varsinaisen hakemuksen voi laatia kutsusta ja jättää Suomen Akatemian verkkoasiointiin aikaisintaan 18.3.2025 ja viimeistään määräaikaan 7.5.2025 klo 16.15 Suomen aikaa mennessä. Hakuaika on ehdoton.
Strategisen tutkimuksen varsinainen hakemus on konsortiohakemus. Konsortion johtajan hakemukseen yhdistyvät osahankkeiden hakemukset ja liitteet. Konsortiohakemus voidaan jättää vasta, kun jokainen konsortion osahankkeeksi ilmoitettu hakemus on merkitty valmiiksi. Konsortion johtajan velvollisuus on seurata hakemuksen valmistumista, ja hän vastaa sen jättämisestä ajoissa.
STN-konsortion johtajan jättämä hakemus sisältää hänen oman osahankkeensa tiedot, hankkeen abstraktin ja julkisen kuvauksen sekä konsortion yhteisen tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman sekä työpakettien johtajien ja vuorovaikutusvastaavan ansioluettelot ja julkaisut (sikäli kun nämä eivät ole osahankkeiden johtajia).
Osahankkeiden johtajat täyttävät kukin omat hakulomakkeensa, jossa he ilmoittavat oman osahankkeensa kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman sekä muut lomakkeella kysyttävät tiedot.
Suurin osa alla olevista linkeistä vie ohjehakemistoon A-Ö Akatemian verkkosivuille.
Varsinaisen hakemuksen osat ja niiden sisältö verkkoasioinnissa (SARAssa)
Henkilötiedot (Personal data)
- Henkilötiedot
- Tutkinnot (viimeisin ensimmäisenä), lisätiedot-kohtaan voi täyttää esim. tietoja vanhempainvapaasta
- Dosentuurit ja professuurit
Ansio- ja julkaisuluettelo (CV and publications)
- Laaditaan mallipohjalle ja jätetään PDF-liitteenä omalla välilehdellään (lisätietoja rakenteesta).
- Enimmäispituus 3 sivua (CV 2 sivua, julkaisuluettelo 1 sivu)
- Julkaisuluettelo sisältää hankkeen kannalta 10 tärkeintä hakijan omaa julkaisua
Konsortion osapuolet (Consortium parties)
- Osahankkeiden johtajat (rahoitusta vastaanottava suorituspaikka)
- Jokaisen osapuolen tiedot (nimi, sähköposti, organisaatio ja maa)
- Osahankkeiden johtajien tulee olla rekisteröityneitä Akatemian verkkoasiointiin (SARA), jotta heidät voidaan liittää osaksi konsortiota
- Tutustu STN-konsortiohakemuksen ohjeisiin.
STN-Konsortion vastuuhenkilöt (SRC Consortium composition)
- Työpakettien johtajien ja vuorovaikutusvastaavan tiedot (nimi, sähköposti, organisaatio ja maa).
- Henkilöiden tulee olla samat kuin aiehaussa. Henkilöä voi vaihtaa aiehaun ja varsinaisen haun välissä ainoastaan erityisen poikkeuksellisesti.
- Alasvetovalikosta valitaan henkilön rooli. Mikäli kyseessä työpaketin johtaja lisätään avautuvaan tekstikenttään työpaketin numero.
- Työpaketilla voi olla vain yksi johtaja
- Tutustu STN-konsortiohakemuksen ohjeisiin.
Yleiskuvaus (General information)
- Suorituspaikan tiedot
- Tutkimushankkeen nimi englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
- Tutkimusalat (vähintään kolme, enintään viisi). Tutustu tutkimusaloihin.
- Asiasanat englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
Abstrakti (Abstract)
- Enimmäispituus on 2500 merkkiä välilyönteineen
- Lyhyesti tutkimuksen tieteelliset ja yhteiskunnalliset tavoitteet, tutkimusmenetelmät, aineisto, odotettavat tulokset ja vaikuttavuus
- Lue lisää abstraktista
Tutkimusryhmät (Research teams)
- Ryhmän tehtävät ja jäsenet (vain hankkeesta palkkaa saavat henkilöt)
- Ryhmän jäsenten tehollinen työaika (suhteessa nyt haettavaan rahoitukseen)
Tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelma (Research and interaction plan)
- Enimmäispituus 19 sivua
- Tutkimussuunnitelma jätetään PDF-liitteenä omalla välilehdellään
- Käytä mallipohjaa laatiessasi suunnitelmaa. Annettua rakennetta on noudatettava. Otsikoita ei saa muokata.
- Hakemusta ei voi jättää, jos järjestelmä havaitsee virheen sivumäärityksissä tai rakenteessa.
- Katso verkkoasioinnin ohje
Tärkeimmät julkaisut ja muut tutkimustuotokset (Most relevant publications and other key outputs)
- Konsortion johtaja ilmoittaa yhteensä enintään kymmenen yhteisesti sovittua hankkeen kannalta tärkeintä konsortion jäsenten (ml. konsortion johtaja) julkaisua ja yhteensä enintään kymmenen tärkeintä konsortion jäsenten omaa muuta tutkimustuotosta perusteluineen.
- Julkaisuja voi hakea VIRTA-julkaisutietopalvelusta, tutustu palveluun. Katso myös verkkoasioinnin ohje.
- Valituille julkaisuille ja muille tutkimustuotoksille on molemmille omat perustelulaatikot. Jos muuta tutkimustuotostyyppiä ei ole valintalistalla, valitse ”muu mikä?” (”other, what?”) ja kirjoita tuotoksen nimi.
- Julkaisuja voi syöttää myös suoraan. Pakolliset tiedot: tekijä(t), julkaisun otsikko, julkaisuvuosi ja sarjan/lehden nimi sekä julkaisutyyppi (ei näytetä hakemuksen PDF-versiossa)
- Tietoja käytetään arvioitaessa hakijan tai konsortion pätevyyttä toteuttaa hanke.
Yhteistyötahot (Collaborators)
- Hankkeen keskeisimmät yhteistyötahot eriteltynä (nimi, organisaatio, maa, yhteistyön tavoite/hyöty lyhyesti)
- Akatemia suosittelee yhteistyökirjeen liittämistä hakemukseen. Lue ohjeet yhteistyökirjeen sisällöstä.
- Koska hakemukset arvioidaan kansainvälisesti, yhteistyökirjeet suositellaan kirjoittamaan englanniksi.
Liikkuvuus (Mobility)
- Hankkeessa suunniteltu kansallinen ja kansainvälinen liikkuvuus eriteltynä henkilöittäin
- Katso lisätietoja liikkuvuudesta.
- Akatemia suosittelee yhteistyökirjeen liittämistä hakemukseen. Lue ohjeet yhteistyökirjeen sisällöstä.
- Koska hakemukset arvioidaan kansainvälisesti, yhteistyökirjeet suositellaan kirjoittamaan englanniksi.
Yhteydet (Affiliations)
- Ilmoita mitä kansallisen tai kansainvälisen tutkimusinfrastruktuurin tarjoamia laitteita, resursseja tai tietovarantoja hankkeessa suunnitellaan käytettäväksi. Kansallisella ja/tai eurooppalaisella tutkimusinfrastruktuurien strategiafoorumin (ESFRI) infrastruktuuritiekartalla olevat löytyvät valikosta. Mahdolliset muut infrastruktuurit täydennetään omaan kenttäänsä. Lue lisää tutkimusinfrastruktuureista Akatemian verkkosivuilta.
- Huippuyksiköt. Lue lisää Akatemian huippuyksiköiden sivulta.
- Lippulaivat. Lue lisää Akatemian lippulaivojen sivulta.
Tutkimusetiikka (Research ethics)
- Tutkimushankkeen eettinen ennakkoarviointilausunto ja/tai koe-eläinlupa (kyllä/ei).
- Tutkimusvilppiin syyllistyminen (kyllä/ei). Jos hakija on edellisen kolmen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia jättää hakemuksen käsittelemättä (tutkimatta).
- Laittoman työvoiman käyttöön syyllistyminen valtionavustuslain 688/2001 7 §:n 2 momentin tarkoittamalla tavalla (kyllä/ei).
- Tutkimuseettiset kysymykset kuvataan tutkimussuunnitelman kohdassa 3.
- Tutustu eettisiin näkökulmiin.
Hankkeen rahoitus (Funding for the project)
- Hankkeen rahoitus on kokonaiskustannusmallin Akatemian rahoitusosuus tutkimuskuluista on täysimääräinen eli 100 prosenttia.
- Ennen kuin voit täyttää kustannusarviota sinun tulee valita suorituspaikka Yleiskuvaus-välilehdellä.
- Suorituspaikka ylläpitää seuraavia kertoimia: tehollinen työaika, henkilösivukulut, yleiskustannusosuus ja arvonlisävero (ALV). Kertoimet ilmoitetaan prosentteina.
- Ilmoita rahoituskausi (1.10.2025-30.9.2028)
- Ilmoita palkat ja muut kustannukset
- Perustele haettava rahoitus vapaatekstikentässä. Kiinnitä huomiota kustannusarvion realistisuuteen. Rahoitussuunnitelman muutoksia aie- ja varsinaisen haun välissä hyväksytään vain erityisen poikkeuksellisesti.
- Jos vastuullisella johtajalla ei ole pysyvää palvelussuhdetta koko rahoituskauden ajaksi, selvitys hänen palkkauksestaan rahoituskauden aikana kirjataan vapaatekstikenttään.
- Budjetointiosion tekemisessä saat apua oman suorituspaikkasi hallinnosta. Tarkemmat ohjeet koskien rahoitusta on esitetty hakuilmoituksen kohdassa Haettava rahoitus ja rahoituskausi.
- Suorituspaikan sitoumus. Varmista suorituspaikkasi (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos) sitoutuminen hankkeeseen suorituspaikan oman ohjeen mukaisesti. Lue lisää suorituspaikan sitoumuksesta.
- Konsortionjohtajan tulee varmistua kaikkien osapuolten haku- ja rahoituskelpoisuudesta
Julkinen kuvaus (Public description)
- Enimmäispituus 1000 merkkiä välilyönteineen
- Tutkimushankkeen yleistajuinen ja selkeä kuvaus englanniksi ja suomeksi / ruotsiksi
- Akatemia käyttää julkista kuvausta hankkeesta tiedottamiseen. On tärkeää, että julkinen kuvaus on ymmärrettävä laajemmallekin yleisölle. Julkinen kuvaus tallentuu myös kansalliseen tutkimustietovarantoon, josta tietoa jaetaan Suomessa tehtävästä tieteellisestä tutkimuksesta.
- Lue ohjeet julkisen kuvauksen kirjoittamiseen.
Valtuutus (Authorisation)
- Voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään osia hakemuksesta puolestasi tai katselemaan hakemustasi.
- Aloita kirjoittamalla hänen nimeään varattuun kenttään.
- Valtuutettavan henkilön täytyy olla rekisteröitynyt verkkoasioinnissa (SARA) käyttäjäksi
- Yhtä aikaa ei voi samalle kentälle valtuuttaa useampia henkilöitä etkä voi itse valtuutuksen aikana muokata kenttää.
- Älä valtuuta itseäsi
- Valtuutuksen tekniset ohjeet löydät verkkoasioinnin ohjeista.
Liitteet (Appendices)
Hakemukseen liitetään vain pyydetyt liitteet, ja niiden on oltava ohjeiden mukaisia. Hakuilmoituksen ohjeiden mukaisia enimmäispituuksia ei saa ylittää. Nimeä jokainen dokumentti selkeästi (esim. CV Publications [N.N]), tämä selkeyttää arvioitsijoiden työtä. Liitteet laaditaan englanninkielisinä ja ne liitetään verkkoasioinnissa pdf-muodossa hakulomakkeeseen kohdassa Liitteet. Kunkin henkilön osalta ansio- ja julkaisuluettelo liitetään hakemukseen vain kertaalleen, vaikka henkilö toimisi konsortiossa useammassa roolissa.
Pakolliset liitteet:
Konsortion johtaja:
- Työpakettien johtajien ja vuorovaikutusvastaavan, mikäli eivät toimi osahankkeen johtajina, ansio- ja julkaisuluettelot henkilöittäin laadittuna STN- mallipohjaan (lisätietoja). Mallipohjassa on ansioluettelo-osuus sekä osuus luettelolle henkilön hankkeen kannalta 10 tärkeimmästä omasta julkaisusta. Nämä enintään 3 sivuiset liitteet nimetään mallin [sukunimi]_cv_and_pub mukaisesti
- Kunkin henkilön osalta ansio- ja julkaisuluettelo liitetään hakemukseen vain kertaalleen, vaikka henkilö toimisi konsortiossa useammassa roolissa.
- Älä yhdistä useamman henkilön ansio- ja julkaisuluetteloita samaan tiedostoon
Tapauskohtaiset liitteet:
Konsortion ja/tai osahankkeen johtaja
- Yhteistyökirje (Yhteistyötahot ja Liikkuvuus). Lue ohjeet yhteistyökirjeen sisällöstä.
- Selvitys saaduista valtiontuista (taloudellista toimintaa harjoittavat organisaatiot) hakija on vastuussa tarvittavan selvityksen jättämisestä akatemian järjestelmään.
Jätä hakemus (Submit Application)
- Hakemuksen voi jättää, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty tai liitetty välilehdillä
- Konsortion yhteisen hakemuksen jättää konsortion johtaja. Hän voi jättää hakemuksen (Submit application) vasta, kun kaikki osahankkeet ovat merkinneet omat hakemuksensa valmiiksi (Tag as complete).
- Punainen varoituskolmio välilehdellä kertoo, jos jotain pitää vielä täydentää
- Jätettyä hakemusta voi täydentää hakuajan aikana. Tallennus korvaa vanhan version.
- Hakuajan jälkeen hakemuksen täydennystä on pyydettävä Akatemiasta hakuilmoituksessa olevilta vastuuhenkilöiltä
Yhteenveto konsortion osapuolilta vaadittavista toimista verkkoasioinnissa (SARA):
Konsortion johtaja
- täyttää ja tarkistaa omat henkilötietonsa
- liittää oman ansio- ja julkaisuluettelonsa (mallipohja)
- nimeää STN-konsortion osapuolet (osahankejohtajat)
- nimeää STN-konsortion vastuuhenkilöt (työpakettien johtajat ja vuorovaikutusvastaavan)
- täyttää oman hankkeensa yleiskuvauksen (suorituspaikan tiedot, tutkimushankkeen nimi, tutkimusalat, asiasanat)
- laatii hankkeen yhteisen abstraktin
- nimeää oman tutkimusryhmänsä jäsenet (hankkeesta palkkaa saavat) ja kuvaa ryhmän tehtävät hankkeessa. Arvioi tehollisen työajan kullekin ryhmän jäsenelle (suhteessa haettuun rahoitukseen).
- liittää yhteisen tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman (mallipohja)
- täyttää konsortiohankkeen kannalta konsortion omat tärkeimmät julkaisut ja tuotokset. Konsortio voi listata yhteensä enintään 10 julkaisua ja 10 tuotosta.
- täyttää oman osahankkeensa osalta tiedot yhteistyötahoista
- täyttää liikkuvuussuunnitelman omalta osaltaan
- ilmoittaa mahdolliset infrastruktuuri-, huippuyksikkö- tai lippulaivaohjelman yhteydet omalta osaltaan
- ilmoittaa, jos hanke tarvitsee eettisen toimikunnan lausunnon ja vastaa eettisiin kysymyksiin omalta osaltaan
- tekee oman osahankkeensa kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman
- pyytää oman suorituspaikkansa sitoumuksen
- kirjoittaa hankkeen yhteisen julkisen kuvauksen
- lisää työpakettien johtajien, jotka eivät toimi osahankkeiden johtajina, sekä vuorovaikutusvastaavan ansio- ja julkaisuluettelot (mallipohja).
- liittää mahdollisen tutkijavierailun yhteistyökirjeen omalta osaltaan
- liittää mahdollisen yhteistyökirjeen (yhteistyötahot) omalta osaltaan
- liittää konsortion yhteisen aineistonhallintasuunnitelman myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen
Osahankkeen johtaja
- täyttää ja tarkistaa omat henkilötietonsa
- liittää oman ansio- ja julkaisuluettelonsa (mallipohja)
- täyttää oman hankkeensa yleiskuvauksen (suorituspaikan tiedot)
- nimeää oman tutkimusryhmänsä jäsenet (hankkeesta palkkaa saavat) ja kuvaa ryhmän tehtävät hankkeessa. Arvioi tehollisen työajan kullekin ryhmän jäsenelle.
- täyttää oman osahankkeensa osalta tiedot yhteistyötahoista
- täyttää liikkuvuussuunnitelman omalta osaltaan
- ilmoittaa mahdolliset infrastruktuuri-, huippuyksikkö- tai lippulaivaohjelman yhteydet omalta osaltaan
- vastaa eettisiin kysymyksiin omalta osaltaan
- tekee oman osahankkeensa kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman
- pyytää oman suorituspaikkansa sitoumuksen
- liittää mahdollisen tutkijavierailun yhteistyökirjeen omalta osaltaan
- liittää mahdollisen yhteistyökirjeen (yhteistyötahot) omalta osaltaan
Strategisen tutkimuksen rahoitus perustuu tutkimus- ja vuorovaikutussuunnitelman ja hakijoiden ansioiden arviointiin. Arvioinnissa painottuu konsortion tuoma lisäarvo STN-ohjelman tavoitteiden toteuttamiseen.
Arvioinnissa noudatettavia periaatteita ovat läpinäkyvyys, integriteetti, tasapuolisuus, pätevyys ja monimuotoisuus. Lue lisää vastuullisesta tutkijanarvioinnista.
Aiehakemukset vertaisarvioidaan paneelissa, joissa on jäseninä sekä kotimaisia että kansainvälisiä tieteen ja yhteiskunnallisen relevanssin asiantuntijoita. Aiehakemusten arvioinnissa paneelin tarkastelun näkökulmat ovat
- soveltuvuus ohjelman hakuun
- tieteellinen laatu, ml. monitieteisen yhteistyön ja tieteidenvälisen tutkimuksen laatu
- yhteiskunnallinen merkitys, vuorovaikutus ja vaikuttavuus.
Hakemusten on oltava sekä yhteiskunnallisesti vaikuttavia että tieteellisesti korkeatasoisia.
Paneeli arvioi aiehakemuksia seuraavien kysymysten kautta:
Strategic research programme call: letter of intent review questions / Guiding questions:
- Why and how does the proposed research match the programme?
- How significant and plausible is the project’s expected contribution to achieving the solutions pursued by the programme?
- How does the research plan promote responsible science (Research ethics, Equality and non-discrimination, Open science, Sustainable development)?
- Are the research idea and the initial description of research questions, materials and applied methodologies feasible and do they aim at scientific excellence?
- How does the research plan support inter- or transdisciplinary approach, including integration or transformation of disciplinary perspectives, and what added value does the chosen approach bring?
- Is the consortium competent to execute the plan?
- Are the plans for societal interaction (goals, means, stakeholders and implementation) feasible, and do they aim at concrete steps towards improving policy or practice?
Arviointipaneeli arvioi kaikki sille osoitetut aiehakemukset ja laatii kullekin hakemukselle esilausuntoihin ja paneelikeskusteluun perustuvan kirjallisen lausunnon (luottamuksellinen asiakirja), jossa se hyödyntää aiehaun arviointiasteikkoa (joka löytyy aiehakemuksen arviointiohjeista), mutta ei anna arvosanaa. Sen sijaan paneeli jakaa hakemukset kolmeen ryhmään (A–C) sen mukaan, kuinka vahvasti se suosittelee hakemuksen kutsumista varsinaiseen hakuun.
STN päättää paneelin kirjallisten lausuntojen ja oman harkintansa perusteella varsinaiseen hakuun kutsuttavista STN-konsortioista. Jatkoon valituilta STN-konsortioilta pyydetään varsinainen hakemus.
Aiehausta jatkoon kutsuttujen konsortioiden varsinaiset hakemukset vertaisarvioidaan kukin kahdessa paneelissa. Hakemukset arvioidaan erikseen yhteiskunnallisen merkittävyyden ja vaikuttavuuden sekä tieteellisen laadun osalta. Molemmat paneelit käyttävät omaa arviointiasteikkoa antaessaan arvosanaa (1-6) hakemukselle. Kumpikin paneeli antaa kustakin hakemuksesta yhden arviointilausunnon, joka on luottamuksellinen asiakirja.
Relevanssipaneeli, joka koostuu kotimaisista ja kansainvälisistä asiantuntijoista, arvioi suunniteltujen hankkeiden yhteiskunnallisen merkityksen ja vaikuttavuuden sekä sen, miten hakemus vastaa ohjelmakysymyksiin.
Kansainvälinen tieteellinen paneeli arvioi hankkeiden ja niiden tutkimussuunnitelmien tieteellisen tason sekä tutkimustyön valintojen perusteet.
STN hyödyntää relevanssi- ja tieteellisten paneelien arvioita päättäessään rahoitettavista hankkeista.
Varsinaisen haun arviointikysymykset ja asteikot sanallisine kuvauksineen: yhteiskunnallisen relevanssin paneelissa ja tieteellisessä paneelissa.
Akatemia voi perustellusta syystä jättää hakemuksen arvioimatta tai tutkimatta. Perusteet on esitetty verkkosivuilla kohdassa Hakemusten arviointi ja päätöksenteko.
Hakijan kannattaa tutustua arviointikysymyksiin, joilla hakemus arvioidaan haun 1. ja 2. vaiheissa. Arviointiohjeet ja -lomakkeet ovat vain englanniksi.
Aiehaun päätökset tehdään alustavan aikataulun perusteella maaliskuussa 2025. Jatkoon valituilta pyydetään varsinaiset hakemukset Akatemian verkkoasiointiin 7.5.2025 mennessä. Strategisen tutkimuksen neuvosto päättää ohjelmaan valittavista hankkeista alustavan aikataulun perusteella syyskuussa 2025.
Akatemia julkaisee rahoitettavien hakijoiden nimet ja hakemusten otsikot verkkosivuillaan.
Konsortiohakemus käsitellään Suomen Akatemiassa yhtenä kokonaisuutena. Jos konsortio päätetään rahoittaa, kullekin osahankkeelle tehdään erillinen rahoituspäätös ja rahoitus osoitetaan kunkin osahankkeen suorituspaikalle.
STN:n tehtyä päätökset ohjelmaan valittavista STN-konsortioista niiden kanssa voidaan käydä tavoiteneuvottelut ennen lopullista rahoituspäätöstä. Neuvotteluiden tarkoituksena on sopia yhteisistä tutkimuksellisista ja vuorovaikutustyön tavoitteista sekä lopullisesta budjetista. Neuvottelun päätteeksi konsortioiden edustajat sitoutuvat toteuttamaan sovitut tavoitteet allekirjoittamalla sitoumusasiakirjan.
Kun rahoituspäätös on tehty, saat siitä automaattisen ilmoituksen sähköpostiisi. Voit ilmoituksen saatuasi kirjautua omilla tunnuksillasi verkkoasiointiin ja lukea rahoituspäätöksen, sen perustelun ja myönteiseen päätökseen liittyvät rahoitusehdot. Saat samalla tiedoksesi hakemuksestasi annetun asiantuntijalausunnon.
Rahoituksen vastaanottaminen
Jos rahoituspäätös on myönteinen, sen liitteenä on rahoitusehdot. Tarkista päätös ja hyväksy rahoitus ja sen ehdot verkkoasioinnissa viivytyksettä. Rahoitus on hyväksyttävä Akatemian verkkoasioinnissa kahdeksan viikon kuluessa päätöspäivästä, ellei päätösilmoituksen erityisehdoissa mainita toisin.
Konsortion johtajan tulee päivittää hakemuksen julkinen kuvaus tarvittaessa ja liittää ohjeen mukainen varsinainen aineistonhallintasuunnitelma ennen rahoituksen hyväksymistä. On tärkeää, että julkinen kuvaus on ymmärrettävä laajemmallekin yleisölle. Akatemia käyttää julkista kuvausta hankkeesta tiedottamiseen.
Kun olet hyväksynyt rahoituksen, järjestelmä lähettää hyväksymispyynnön henkilölle, joka antoi hakemukseesi suorituspaikan sitoumuksen. Hänenkin tulee hyväksyä rahoitus vastaanotetuksi. Lue ohje verkkoasioinnista: Päätösilmoitus, lausunnot ja rahoituksen hyväksyminen.
Rahoitus on maksatuskelpoinen vasta, kun sekä hakija että suorituspaikan edustaja ovat hyväksyneet sen vastaanotetuksi. Tämän jälkeen järjestelmä ilmoittaa rahoituksesta suorituspaikan taloushallinnolle ja rahoitus voidaan ottaa käyttöön.
- Yhteydenotot ensisijaisesti Akatemian helpdeskin kautta: www.aka.fi/kysy – Hakuneuvonta, temaattiset haut
- Verkkoasioinnin teknisissä kysymyksissä ota yhteyttä helpdeskin kautta: www.aka.fi/kysy – Verkkoasiointi ja muut tekniset kysymykset
- Akatemian puhelinvaihde on 029 533 5000
- projects-src@aka.fi