2025 Akatemiatutkijan tehtävä, kaikki tutkimusalat
- Rahoitus nelivuotiskaudelle voi kattaa hakijan oman palkan, mahdollisen tutkimusryhmän palkkauskuluja ja muita tutkimuskuluja
- Hakijana on yksittäinen tutkija, jonka ensimmäinen tohtorintutkinnon todistus on päivätty välillä 1.1.2018–31.1.2023.
Akatemiatutkijan tehtävä on tarkoitettu urallaan nopeasti edenneiden nuoren tutkijasukupolven tutkijoiden tukemiseksi. Rahoitus tukee akatemiatutkijan tutkimustyötä siten, että hän voi pätevöityä ja edetä merkittävästi urallaan kohti vaativimpia tutkijantehtäviä sekä vakiinnuttaa asemansa kansallisessa ja kansainvälisessä tutkijayhteisössä. Akatemiatutkija tekee tieteellisesti korkeatasoista, vaikuttavaa ja tiedettä uudistavaa tutkimusta.
Akatemiatutkijan tehtävä on tarkoitettu tutkijalle, joka ei ole vielä vakinaisessa ja johtavassa tutkijantehtävässä. Johtavia tutkijantehtäviä ovat esimerkiksi professorin, apulaisprofessorin tai tutkimusjohtajan tehtävät tai muut niihin rinnastuvat tehtävät. Tutustu tutkijanuraportaisiin I−IV.
Ennen kuin teet hakemuksen verkkoasioinnissa (SARA) tutustu huolellisesti alla olevaan hakuilmoitukseen ja rahoitusehtoihin Näin rahoitusta käytetään -sivulla. Jos hakuilmoitus ja rahoitusehdot ovat ristiriidassa keskenään, rahoitusehtojen sisältämä teksti on aina ensisijainen. Jos ruotsin- tai englanninkielisen hakuilmoitus on ristiriidassa suomenkielisen hakuilmoituksen kanssa, suomenkielinen hakuilmoitus on tulkintaristiriitatilanteessa aina ensisijainen.
Lue koko hakuilmoitus alta.
Suomen Akatemian keskeisenä tehtävänä on rahoittaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen odotetaan olevan myös tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa sekä vastuullista.
Akatemiatutkija on lupaava nuoren tutkijasukupolven tutkija. Akatemiatutkijan tehtävä on tarkoitettu urallaan nopeasti edenneiden nuoren tutkijasukupolven tutkijoiden tukemiseksi. Rahoitus tukee hänen tutkimustyötään siten, että hän voi pätevöityä ja edetä merkittävästi urallaan kohti vaativimpia tutkijantehtäviä sekä vakiinnuttaa asemansa kansallisessa ja kansainvälisessä tutkijayhteisössä. Akatemiatutkija tekee tieteellisesti korkeatasoista, vaikuttavaa ja tiedettä uudistavaa tutkimusta.
Akatemiatutkijan tehtävä tarjoaa tutkijalle laajat ja monipuoliset mahdollisuudet itsenäiseen tutkimustyöhön ja oman alan tutkimuksen kehittämiseen. Akatemiatutkijoita kannustetaan kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön sekä kansainväliseen ja sektorien väliseen liikkuvuuteen esimerkiksi siten, että he työskentelevät osan ajasta ulkomailla. Akatemiatutkijan tehtävää voi hakea myös ulkomainen tutkija, joka jo työskentelee Suomessa tai tulee työskentelemään suomalaiseen tiedeyhteisöön.
Rahoitusmuodon tavoitteena on tukea korkealaatuista, uudistuvaa ja vaikuttavaa tiedettä sekä tutkijan pätevöitymistä urallaan. Tutkijoiden pätevöitymisen kannalta kokemus monenlaisista tutkimusympäristöistä ja työyhteisöissä on erittäin tärkeää. Työskentely erilaisissa tutkimusryhmissä tai muissa tutkimusta lähellä olevissa tehtävissä vahvistaa tutkijan henkilökohtaista verkottumista ja lisää hänen mahdollisuuttaan sijoittua kilpailtuihin tutkimustehtäviin tai muihin vaativiin asiantuntijatehtäviin. Tutkijan kannalta on myös tärkeää oppia uusia menetelmiä ja tapoja kommunikoida erilaisen taustan omaavien ihmisten kanssa.
Tässä haussa hakijana voi olla tutkija, jonka ensimmäinen tohtorintutkinnon todistus on päivätty välillä 1.1.2018–31.1.2023.
Vain erityisistä syistä (raskaus-, äitiys-, isyys-, vanhempain- ja hoitovapaa, varusmies- tai siviilipalvelus tai pitkäaikainen sairaus) otetaan huomioon myös hakija, jonka ensimmäisen tohtorintutkinnon suorittamisesta on kulunut pidempään kuin yllä mainittu aika. Erityiset syyt huomioidaan tohtorintutkinnon suorittamisen jälkeiseltä ajalta. Jos vetoat näihin erityisiin syihin, ne on selvitettävä hakulomakkeen kohdassa Henkilötiedot: Muokkaa omat tiedot ja tutkinnot, Lisätietoja. Merkitse urakatkojen alku- ja loppupäivämäärät. Jos syyt ovat salassa pidettäviä, sinun tulee ottaa yhteyttä ensin Akatemian helpdeskin kautta (www.aka.fi/kysy), josta sinut ohjataan yhteyshenkilölle.
Akatemiatutkijan ansiot ja pätevöityminen tutkijana
Mennyt ja suunniteltu liikkuvuus, tutkimusyhteistyö, suunnitelman kansainvälinen ulottuvuus sekä hakijan muilla tavoin saavuttama ansioituminen tutkijanuralla ovat tärkeä osa hakijan arviointia.
Hakemuksessa sinun tulee kuvata, minkälaisia tähänastisia ansioita sinulla on ja miten pätevöidyt rahoituskauden aikana ja sen jälkeen. Näistä osoituksena voivat olla esimerkiksi tutkimusryhmän perustaminen ja muu akateeminen johtamiskokemus, jo toteutettu tai suunniteltu yhteisjulkaiseminen, aineistojen jakaminen, ohjauskokemus ja opetusansiot, erilaiset asiantuntijatehtävät, yhteisrahoituksen hakeminen sekä kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus. Hakemuksessa on myös selvitettävä, miten tutkimusidea eroaa väitöstutkimuksestasi.
Pätevöityminen tutkijana ja urasuunnitelma kuvataan hakemuslomakkeen Ansiot ja pätevöityminen -välilehdellä. Katso ohjeet ja rakenne ohjesivulta Ansiot ja pätevöityminen.
Erityisehdot ja rajoitukset
Talvihaussa Akatemia tutkii (käsittelee) samalta hakijalta vain yhden hakemuksen, joka koskee joko akatemiahanketta (mukaan lukien konsortion osahanke), akatemiaprofessorin tehtävää, akatemiatutkijan tehtävää tai kliinisen tutkijan tehtävää. Jos sama hakija jättää Akatemian verkkoasioinnissa useamman hakemuksen johonkin näistä rahoitusmuodoista tai hakee useampaa niistä, vain ensimmäiseksi saapunut hakemus tutkitaan (käsitellään).
Jos saat hakemuskäsittelyn aikana johtavan tutkijantehtävän, johon sinut nimitetään toistaiseksi, ilmoita siitä viipymättä Akatemiaan. Akatemiatutkijan tehtävä on tarkoitettu tutkijalle, joka ei ole vielä vakinaisessa ja johtavassa tutkijantehtävässä. Johtavia tutkijantehtäviä ovat esimerkiksi professorin, apulaisprofessorin tai tutkimusjohtajan tehtävät tai muut niihin rinnastuvat tehtävät. Jos sinulla on määräaikainen tehtävä esimerkiksi yliopiston urajärjestelmässä, voit hakea akatemiatutkijan tehtävää.
Meneillään oleva Akatemian muu rahoitus
Jos sinulla on Akatemian rahoittama tutkijatohtorin tehtävä, Akatemia ei tutki (käsittele) akatemiatutkijahakemusta. Voit hakea akatemiatutkijan tehtävää aikaisintaan tehtäväsi viimeisenä vuotena niin, että rahoituskaudet eivät ole päällekkäisiä.
Jos sinulla on tai on ollut aiemmin viisivuotinen akatemiatutkijan tehtävä, Akatemia ei tutki (käsittele) uutta akatemiatutkijan tehtävähakemusta.
Muut erityisehdot
Jos saat hakemuksen jättämisen jälkeen muualta rahoitusta Akatemiasta haettuun tarkoitukseen, on siitä viipymättä ilmoitettava Akatemialle.
Jos olet osallistunut haun suunnitteluun tavalla, joka tuottaa sinulle kilpailuetua muihin hakijoihin nähden, Akatemia ei tutki (käsittele) hakemustasi.
Jos olet kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia ei tutki (käsittele) hakemustasi.
Mikäli hakemus sisältää Venäjä- tai Valko-Venäjä-yhteistyötä, sinun tulee ottaa huomioon Akatemian linjaukset asiasta.
Jos et ole jättänyt päättyneestä tai käynnissä olevasta Akatemian rahoittamasta hankkeesta ohjeiden mukaisesti raporttia määräaikaan mennessä, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä).
Hakemusta ei tutkita (käsitellä), jos hakija tai hakemus ei täytä haulle asetettuja pätevyys- tai muita keskeisiä vaatimuksia, hakemus ei kuulu asianosaiseen hakuun, tai jos muutoin ei ole edellytyksiä asian käsittelyyn. Toimikunta tai muu luottamuselin voi jättää hakemuksen rahoittamatta tiedepoliittisiin syihin perustuen, tai jos on ilmeistä, ettei hakija jostain muusta syystä voi saada rahoitusta jätetyn hakemuksen perusteella. Lue lisää siitä, milloin Akatemia ei tutki (käsittele) hakemusta.
Jos toimit Suomen Akatemian hallituksen, tieteellisen toimikunnan tai strategisen tutkimuksen neuvoston jäsenenä, ei hakemustasi tutkita (käsitellä) toimikautesi aikana.
Akatemian hallitus päättää tutkimusrahoituspäätösten perusteista. Tutustu myös toimikuntien tiedepoliittisiin linjauksiin ennen hakemuksen jättämistä.
Hakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävästä lomakkeesta sekä PDF-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Sinulla on oikeus jättää hakemuksesi suomeksi tai ruotsiksi. Pyydämme kuitenkin, että jätät hakemuksesi englanniksi, koska hakemukset arvioidaan kansainvälisesti.
Ennen kuin haku aukeaa
Tarkista, voitko hakea
- Lue Kuka voi hakea -osasta, täytätkö hakukelpoisuusehdot.
Suunnittele hakemuksesi sisältöjä
- Aloita tutkimussuunnitelmasi ja ansioluettelosi laatiminen.
- Akatemiatutkijan tehtävää hakiessasi kirjoitat myös Ansiot ja pätevöityminen -kuvauksen.
- Laadi yllä mainitut liitteet mallipohjille, jotka löydät alta Hakemuksen osat verkkoasioinnissa -kohdasta. Muista lukea ohjeet mallipohjan käytöstä. Mallipohjat ovat käytössäsi jo ennen haun aukeamista.
- Tutustu arviointiohjeisiin ja haun arviointilomakkeeseen. Kirjoita tutkimussuunnitelmasi siten, että arvioitsija löytää helposti vastauksen arviointikysymyksiin.
- Talvihaussa hakijan tulee valita tieteellinen arviointipaneeli. Tutustu niihin ja ohjeisiin hyvissä ajoin. Talvihaun paneelit
- Ota yhteyttä yhteistyökumppaneihisi. Pyydä yhteistyökirjeet hankkeen toteuttamisen kannalta keskeisiltä kansallisilta ja kansainvälisiltä yhteistyötahoilta. Ne pitää olla liitetty hakemukseesi ennen kuin hakuaika päättyy.
Suunnittele hankkeesi rahoitus
- Laadi budjetti organisaatiosi ohjeiden mukaisesti. Lue lisää haettavan rahoituksen määrästä ja ehdoista hakuilmoituksen Haettava rahoitus ja rahoituskausi -osassa.
- Ota jo nyt yhteyttä organisaatiosi tukipalveluihin, jos sinulla on budjettiin liittyviä kysymyksiä.
- Tutustu myös rahoitusehtoihimme. Jos sinulle myönnetään rahoitus, sitoudut niihin.
Kun haku aukeaa
- Rekisteröidy tai kirjaudu verkkoasiointiimme (www.aka.fi/verkkoasiointi). Tarkista ja täydennä omat tietosi. Ajantasainen sähköpostiosoitteesi on tärkeä yhteydenottoa varten.
- Verkkoasioinnissa on lomakkeen täyttöohjeet.
Hakemuksen osat verkkoasioinnissa
Hakemuksen osat on lueteltu alla. Olemme koonneet verkkosivuillemme kattavan ohjehakemiston A-Ö. Hakulomakkeen välilehdillä on myös täyttöohjeet.
- Henkilötiedot
- Yleiskuvaus: hankkeen aihe, avainsanat, tieteenalat ja suorituspaikan tiedot
- Toimikunta ja paneeli
- Abstrakti
- Julkinen kuvaus
- Hankkeen rahoitus ja suorituspaikan sitoumus. Katso hakuilmoituksen kohta Haettava rahoitus ja rahoituskausi.
- Yhteistyötahot: luettelo yhteistyökumppaneista. Yhteistyö kuvataan tutkimussuunnitelmassa.
- Liikkuvuus: luettelo tutkijavierailuista
- Yhteydet tutkimusinfrastruktuureihin, huippuyksiköihin ja lippulaivoihin
- Lyhyt aineistonhallintasuunnitelma
- Tutkimusetiikka
- Edistymisraportti Akatemian rahoittamista hankkeista, joista ei ole vielä jätetty loppuraporttia.
Liitteet, jotka liitetään hakemuksen omilla välilehdillä:
Seuraavilla liitteillä on mallipohjat, joita sinun on käytettävä hakemusta tehdessäsi:
Muut liitteet
- Täydellinen julkaisuluettelo on pakollinen liite
- Tohtorintutkintotodistus on pakollinen liite
- Yhteistyökirje liitetään tarvittaessa
Hakemuksen jättäminen verkkoasioinnissa
Voit jättää hakemuksesi, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty ja liitetty. Järjestelmä ilmoittaa puutteista tai virheistä punaisella varoituskolmiolla.
Valtuutus-välilehdellä voit antaa toiselle henkilölle oikeudet tehdä osia hakemuksesta puolestasi tai katsella hakemustasi.
Jätä hakemuksesi ajoissa. Voit täydentää, vaihtaa liitteitä ja korjata hakemustasi aina hakuajan päättymiseen saakka.
Akatemiatutkijan tehtävän rahoitus myönnetään neljäksi vuodeksi. Rahoituskausi on 1.9.2025–31.8.2029. Rahoitus toteutetaan edellyttäen, että eduskunta päättää osoittaa tarvittavat voimavarat vuoden 2025 talousarviossa.
Rahoitus myönnetään suomalaiseen suorituspaikkaan (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos), jonka kautta tutkimusrahoitus maksetaan.
Hankkeen vastuullisella johtajalla tulee olla kiinteät yhteydet Suomeen koko rahoituskauden ajan. Rahoituksella palkatut tutkijat työskentelevät pääsääntöisesti Suomessa, mutta he voivat kuitenkin työskennellä eripituisia jaksoja esimerkiksi ulkomaisessa yliopistossa rahoituskauden aikana.
Akatemiatutkija johtaa ja ohjaa tutkimussuunnitelman mukaista tutkimusta myös ulkomailla työskentelyn aikana.
Rahoitussuunnitelma
Suomen Akatemian tutkimusrahoitus on yleensä yhteisrahoitteista. Akatemian rahoitusosuus on enintään 70 % kaikista kustannuksista ja hakijan suorituspaikka (oma organisaatio) vastaa vähintään 30 % kaikista kustannuksista. Ennen kuin jätät hakemuksesi, sovi suorituspaikan rahoitusosuudesta oman organisaatiosi hallinnon kanssa. Hakijan vastuulla on tarkistaa omasta organisaatiostaan, soveltuuko omaksi rahoitusosuudeksi suunniteltu rahoitus tähän tarkoitukseen.
Kerro Hankkeen rahoitus -välilehdellä
- kustannusarvio, joka sisältää arvion rahoituksen vuosittaisesta tarpeesta menolajeittain.
- vuosierien kustannukset jakautuvat samassa suhteessa (esim. 70 % / 30 %) kaikkina rahoitusvuosina
- samaan hankkeeseen jo myönnetty sekä hankkeen toteutuessa suorituspaikan tarjoama rahoitus.
Kokonaiskustannuksiin tulee sisällyttää vain sellaisia kuluja, jotka kulkevat suorituspaikan kirjanpidon kautta.
Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että kustannusarvio on realistinen ja tutkimushankkeen toteuttamisen kannalta perusteltu. Perustele merkittävimmät haettavat tutkimuskulut menolajeittain vapaatekstikentässä.
Ota huomioon kustannusarviota laatiessasi Akatemian toimikuntien tiedepoliittiset linjaukset myönnettävästä rahoituksesta.
Akatemian rahoitusta voidaan hakea kattamaan esimerkiksi seuraavia tutkimuksen välittömiä kustannuksia:
- Akatemiatutkijan oma palkka (enintään 46 kk / 4 vuotta)
- tutkimusryhmän palkkaus
- tutkimuksen toteuttamisesta aiheutuvat välttämättömät kulut
- matkakulut
- kotimainen yhteistyö ja liikkuvuus
- kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus
- kansainvälisten hankkeiden valmistelu
Akatemian rahoitusta ei voi käyttää taloudelliseen toimintaan. Lue lisää taloudellisen toimijan rahoituskelpoisuudesta.
Valtionavustusta voidaan myöntää vain erittäin painavista syistä palkkakustannuksiin, jos hakijalla on valtionavustuslain (688/2001) 7 §:n 2 momentissa tarkoitettuja esteitä, jotka liittyvät laittoman työvoiman palkkaamiseen.
Akatemiatutkijan palkka
Akatemiatutkijalle voidaan myöntää rahoitusta hänen omaan palkkaansa, tutkimusryhmän palkkaamiseen sekä muihin tutkimuskuluihin. Rahoitusta voi hakea ja käyttää joustavasti tutkimuksen tarpeiden mukaisesti.
Kokonaiskustannusarvio voi sisältää esimerkiksi
- ainoastaan hakijan oman palkan tai
- enintään kahden kokoaikaisen tutkijan palkan (mukaan lukien hakijan oma palkka) sekä muita tutkimuskuluja.
- Kokonaiskustannusarvion ei tarvitse sisältää hakijan omaa palkkaa, mikäli palkkaus järjestyy muulla tavalla ja hakija pystyy sitoutumaan tutkimussuunnitelmassa kuvattuun tutkimustyöhön.
Akatemiatutkijan tehtäväkausi on neljä vuotta. Rahoituskauden aikana akatemiatutkijan tulee työskennellä keskimäärin neljä kuukautta ammattimaisen tutkijanuran kannalta tärkeissä muissa tehtävissä kuin tutkimustyössä. Näitä voivat olla esimerkiksi opetus- ja ohjaustyö, hallinnolliset tehtävät, vuorovaikutus- tai vaikuttamistyö tai muut, organisaation ydintehtäviin liittyvät tehtävät. Tämä toteutetaan yhteisrahoitteisesti. Akatemialta haettavaan osuuteen voi sisällyttää siitä enintään kaksi kuukautta ja oma organisaatio kattaa palkkauskustannuksista kaksi kuukautta. Tämä tarkoittaa, että kokonaiskustannusarvioon voi sisällyttää akatemiatutkijan omaa palkkaa neljän vuoden rahoituskaudella enintään 46 kk palkkaa vastaavan summan.
Akatemiatutkijan tehtävässä toimivalle ei saa maksaa palkkaa toisesta Akatemian ml. strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamasta tutkimushankkeesta.
Tutkimusryhmän palkkaus
Suomen Akatemian rahoituksella työskentelevän henkilöstön tulee pääsääntöisesti olla palvelussuhteessa. On suositeltavaa, että palvelussuhde kestää koko rahoituskauden ajan, ellei tutkimushankkeen toteuttamiseen liittyvä erityinen syy edellytä lyhyempää palvelussuhdetta. Lyhytaikaisia tutkimus-, selvitys- tai muita tehtäviä voidaan toteuttaa myös ostopalveluina, joiden kesto on pääsääntöisesti enintään kuusi kuukautta.
Katso ohje, miten tehtävänimikkeet määräytyvät eri tutkijanuravaiheissa.
Liikkuvuustuki
Voit hakea liikkuvuustukea hakemuksessa tutkimussuunnitelman toteuttamiseen liittyvinä tutkimuskuluina. Liikkuvuustukea haetaan suorituspaikan omien käytäntöjen mukaisesti. Lisätietojen saamiseksi sinun kannattaa olla yhteydessä suorituspaikan henkilöstö- ja taloushallintoon.
Liikkuvuustukea haetaan hakemuslomakkeen Hankkeen rahoitus -välilehdellä, kohdassa Matkakustannukset. Liikkuvuustuki on perusteltava. Lue lisää liikkuvuustuesta rahoitusehdoista.
Edellytykset suorituspaikalta
Tutkimuksen suorituspaikka on suomalainen tutkimusorganisaatio kuten yliopisto, tutkimuslaitos tai muu tutkimusorganisaatio.
Akatemia edellyttää, että tutkimuksen suorituspaikka takaa hankkeen toteuttamisen tavanomaiset perusedellytykset, jotka määräytyvät tutkimuksen luonteen perusteella. Nämä ovat samat kuin laitoksen muilla tutkijoilla. Näitä ovat työskentely- ja laboratoriotilat, laitteet (mukaan lukien tietotekniset laitteet) sekä tietoliikenne-, puhelin-, posti-, kopiointi- ja kirjastopalvelujen käyttömahdollisuus.
Vertaisarvioitujen artikkeleiden välittömästi avoimeksi saattamisen kulut sisältyvät suorituspaikkojen yleiskustannuksiin. Tutkimusaineistojen säilyttämisen ja avaamisen kulut katsotaan kuuluvan tutkimushankkeen suorituspaikan yleiskustannuksiin ja ne voidaan vain poikkeuksellisesti ja perustellusta syystä hyväksyä Akatemian tutkimusrahoituksesta katettaviksi tutkimuskuluiksi. Suorituspaikka sitoutuu myös siihen, että aineistonhallintasuunnitelma on toteutettavissa suorituspaikassa ja toimenpiteet noudattavat hyvää aineistonhallintatapaa. Myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen suorituspaikka hyväksyy myös hankkeeseen liittyvän aineistonhallintasuunnitelman.
Vastaanottaessaan tutkimusrahoituksen suorituspaikka vastaa siitä, että mahdolliset tutkimuksen tekemiseen tarvittavat eettisten toimikuntien lausunnot ja -luvat on hankittu ennen hankkeen alkamista. Suorituspaikka myös vastaa siitä, ettei hakija ole kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin.
Hakemuksessa ilmoitetaan suorituspaikan yleiskustannusosuus, henkilösivukustannukset ja tehollisen työajan kerroin. Suorituspaikka ylläpitää näitä tietoja verkkoasioinnissa suorituspaikan tiedoissa. Kertoimet ilmoitetaan prosentteina.
Kun suorituspaikka on yliopisto tai tutkimuslaitos, rahoitus haetaan yleensä arvonlisäverollisena. Suorituspaikan taloushallinto antaa tarkemmat ohjeet arvonlisäverokäytännöstä. Akatemia voi rahoittaa arvonlisävero-osuudet tietyin ehdoin (katso Arvonlisävero ohjehakemistosta A-Ö ja tutustu ohjeistukseen rahoitusehdoissa).
Suorituspaikka sitoutuu siihen, että akatemiatutkija pystyy sitoutumaan tutkimustyöhönsä täysipainoisesti. Suorituspaikka sitoutuu myös siihen, että hänellä on kokoaikainen palvelussuhde koko rahoituskauden ajan myös siltä kahden kuukauden ajalta, jolloin hänen tulee tehdä muita ammattimaisen tutkijanuran kannalta tärkeitä tehtäviä. Palkkaus määräytyy suorituspaikan palkkausjärjestelmän mukaisin ehdoin.
Lue lisää suorituspaikan ohjeista ja sitoumuksista.
Akatemiatutkijan tutkimusjakso EUI:ssa tai IIASA:ssa
Akatemiatutkijan rahoitusta hakevilla on mahdollisuus esittää tutkimusjaksoa Italiassa sijaitsevassa European University Institutessa (EUI) osana akatemiatutkijakautta. EUI voi ottaa kerrallaan vastaan yhden akatemiatutkijan tutkimustyöhön 1–2 vuoden ajaksi. Sinun ei tarvitse liittää erillistä kutsua tai olla yhteydessä EUI:hin. Tutustu kuitenkin etukäteen EUI:ssa tehtävään tutkimukseen ja hakemusta laatiessasi lisätietoja saat ottamalla yhteyttä Akatemian helpdeskiin (www.aka.fi/kysy – Hakuneuvonta, ei-temaattiset haut).
Akatemiatutkija voi rahoituskautensa aikana vierailla Itävallassa sijaitsevassa kansainvälisessä monitieteisessä International Institute for Applied Systems Analysis -tutkimuslaitoksessa (IIASA). IIASA:n tutkimuksen kohteena ovat globaalit ongelmat, joiden tutkiminen edellyttää laajapohjaista monitieteistä yhteistyötä hyödyntäen soveltavan systeemianalyyttisen tutkimuksen menetelmiä. Tutkimuksen liittyessä johonkin IIASA:n tutkimusohjelmista tai -hankkeista, sovi vierailusta suoraan IIASA:n kanssa. Tutustu kuitenkin etukäteen IIASA:ssa tehtävään tutkimukseen ja hakemusta laatiessasi lisätietoja saat ottamalla yhteyttä Akatemian helpdeskiin (www.aka.fi/kysy – Hakuneuvonta, ei-temaattiset haut).
Hakemuksen jättäminen ja täydentäminen
Hakuaika on ehdoton. Hakemus, joka ei ole saapunut Akatemiaan määräaikaan mennessä, jätetään tutkimatta (käsittelemättä). Haku päättyy 8.1.2025 klo 16.15 Suomen aikaa.
Jätä hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Voit jättää vain sellaisen hakemuksen, jossa on kaikki pakollisiksi määritellyt tiedot ja liitteet. Hakija on vastuussa siitä, että hakemuksen liitteet ovat sisällöltään asianmukaisia.
Voit muokata ja täydentää jätettyä hakemustasi hakuajan päättymiseen saakka. Voit esimerkiksi vaihtaa hakemuksen liitteitä. Jos huomaat hakuajan päätyttyä merkittäviä puutteita hakemuksessasi, ota välittömästi yhteyttä Akatemian helpdeskiin (www.aka.fi/kysy), jolloin hakemus voidaan avata täydennettäväksi. Arviointiprosessin käynnistyttyä täydennyksiä ei voida enää ottaa huomioon. Tyypillisesti hakemuksen arviointi alkaa 1–2 viikon kuluttua haun päättymisestä.
Akatemia voi pyytää hakijaa täydentämään hakemustaan. Saat täydennyspyynnöstä ilmoituksen sähköpostiisi. Jos et ole täydentänyt hakemustasi määräaikaan mennessä tai hakemus on yhden täydennyspyynnön jälkeen olennaisilta osin puutteellinen, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä). Huolehdithan, että sähköpostiosoitteesi on ajan tasalla.
Hakemuksen vireille tulo
Hakija vastaa, että hakemus saapuu perille hakuajan päättymiseen mennessä (Hallintolain 17 § ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 8 §). Hakemuksen katsotaan olevan vireillä, kun verkkoasioinnin lomake ja asioinnissa pakollisiksi määritellyt liitteet on jätetty verkkoasiointiin. Saat asiointijärjestelmästä sähköpostin, jos hakemuksen jättäminen on onnistunut.
Hakemuksen julkisuus, tietosuoja
Hakemus liitteineen on julkinen asiakirja lukuun ottamatta lähtökohtaisesti salassa pidettäviä tutkimussuunnitelmaa, aiesuunnitelmaa, abstraktia ja edistymisraporttia. Tästä syystä esimerkiksi ansioluettelossa ei tule ilmoittaa salassa pidettäviä tietoja. Julkisuus perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999).
Akatemian toiminnassa noudatetaan tietosuojalainsäädäntöä. Hakija vastaa hakemukseen sisältyvien henkilötietojen luovutuksesta ja tarvittaessa näihin liittyvien suostumusten pyytämisestä asianosaisilta. Tutkimusrahoituksen henkilörekisterin osalta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen tietosuojaseloste löytyy Akatemian verkkosivuilta kohdassa Tietosuojaselosteet.
Akatemian rahoitus perustuu vertaisarviointiin. Akatemia käyttää hakemusten arvioijina pääosin ulkomaisia asiantuntijoita, joista paneelit koostuvat.
Hakemusten arviointi on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa asiantuntijoilta pyydetään hakemukselle vähintään kaksi yksittäistä lausuntoa. Jos ainakin yksi asiantuntija on antanut kokonaisarvosanan 5 tai 6, hakemukset arvioidaan vielä paneelissa. Paneelissa kokonaisarvosanan 5 tai 6 saaneet hakemukset sijoitetaan paremmuusjärjestykseen.
Arvioinnissa noudatettavia periaatteita ovat läpinäkyvyys, integriteetti, tasapuolisuus, pätevyys ja monimuotoisuus. Lue lisää vastuullisesta tutkijanarvioinnista.
Arviointipaneelit ja paneelin valinta
Hakemukset arvioidaan ennalta määritellyissä paneeleissa. Tutustu paneeleihin. Hakija valitsee paneelin hakemuslomakkeen kohdassa ”Toimikunta ja paneeli”. Valinta on sitova. Paneelia ei voi vaihtaa hakuajan päättymisen jälkeen.
Paneelin valintaohje:
Ohjeita paneelin valitsemiseksi
- Tutustu useisiin oman alasi paneelien kuvauksiin ja lue huolellisesti sekä paneelin kattamat alat että paneelin avainsanat ennen kuin valitset paneelin.
- Valitse yksi paneeli ja yksi toimikunta hakemuksellesi. Mikään paneeleista ei ole sinänsä sidoksissa mihinkään tiettyyn toimikuntaan.
- Osoita hakemuksesi sopivimmalle paneelille. Akatemia voi muuttaa valittua paneelia, mutta vain jos valinnassa on tapahtunut ilmeinen kirjoitusvirhe tai muu selkeä virhe. Tällaisessa tapauksessa ilmoitamme hakijalle asiasta.
Huomioitavaa
- Kaikki aiheet ovat tervetulleita riippumatta siitä, mainitaanko ne nimenomaisesti paneelikuvauksissa. Arviointipaneelit ovat yleensä monitieteisiä.
- Paneelikuvausten avainsanat eivät ole täydellisiä luetteloita aihealueista, joita paneeleissa arvioidaan, vaan niiden tarkoituksena on auttaa hakijoita valitsemaan sopivin paneeli.
- Paneelirakenne ei edusta mitään tiettyä tieteenalaluokittelua. Paneelien numerot, otsikot tai kuvaajat eivät myöskään kuvasta mitään painotuksia.
- Paneelirakennetta on tarkistettu talvihausta 2024. Tutustu päivitettyyn rakenteeseen.
- Huom.: Paneelissa RC25_41 arvioidaan kliinisen tutkijan tehtävän hakemukset, eikä se ole muiden hakijoiden valittavissa.
Arviointikriteerit
- Tutkimussuunnitelmassa kuvatun tutkimuksen tieteellinen laatu, innovatiivisuus ja uutuusarvo sekä vaikuttavuus tiedeyhteisössä
- Tutkimussuunnitelman toteuttamiskelpoisuus (ml. vastuullinen tiede)
- Hakijan / tutkimusryhmän pätevyys hankkeen toteuttamiseksi sekä mahdollinen tutkijankoulutus
- Tutkimusympäristön ja yhteistyöverkostojen laatu (ml. tutkijoiden liikkuvuus)
- Kuvatun tutkimuksen soveltuvuus rahoitusmuodon mahdollisiin erityistavoitteisiin (ml. yhteiskunnallinen vaikuttavuus)
Akatemiatutkijahakijan arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota pätevöitymiseen tutkijana ja kykyyn uudistaa tiedettä.
Hakijan pätevyyden arvioinnissa otetaan erityisesti huomioon tohtorintutkinnon jälkeinen tutkimustoiminta ja tieteellinen yhteistyö uravaihe huomioiden. Hakija kuvaa hakemuksessaan pätevyyttään mm. kuvaamalla kokemustaan erilaisista tutkimusympäristöistä, kyvyllään rakentaa yhteistyöverkostoja, aiemmalla kansallisella tai kansainvälisellä liikkuvuudella, olemassa olevilla tai suunnitelluilla yhteishankkeilla tai aiempaa uravaihetta itsenäisemmällä julkaisutoiminnalla. Lisäksi arvioidaan hakijan osaamisen kehittymistä ja odotettua pätevöitymistä vaativimpiin tutkijan tehtäviin. Lue lisää Ansiot ja pätevöityminen -ohjeesta.
Tutustu arviointikysymyksiin ja -ohjeisiin verkkosivuillamme. Arviointiohjeet, -lomakkeet ja arvioinnin periaatteet ovat vain englanniksi.
Rahoituspäätösten valmistelu perustuu arviointilausuntoihin ja paneelien tekemään paremmuusjärjestykseen. Lisäksi valmistelussa otetaan huomioon Akatemian Tutkimusrahoituspäätösten perusteet -asiakirja ja muut toimintaa ohjaavat linjaukset. Lue lisää siitä, miten rahoituspäätökset tehdään.
Toimikuntakohtaiset linjaukset päivitetään ennen kuin haku aukeaa kunkin toimikunnan verkkosivuille. Tutustu toimikunnan linjauksiin ennen hakemuksen jättämistä.
Toimikunnat tekevät rahoituspäätökset kesäkuussa 2025.
Kun rahoituspäätös on tehty, saat siitä automaattisen ilmoituksen sähköpostiisi. Voit viestin saatuasi kirjautua omilla tunnuksillasi verkkoasiointiin, josta löydät rahoituspäätöksen ja päätöksen perustelun. Verkkoasioinnista löydät myös hakemuksesta annetun arviointilausunnon (tai lausunnot), joka voi sisältää hakemuksen paremmuussijoituksen paneelissa (annetaan parhaiten menestyneille hakemuksille).
Rahoituksen vastaanottaminen
Jos rahoituspäätös on myönteinen, sen liitteenä on rahoitusehdot. Siinä on ohjeet rahoituksen vastaanottamiseen (luku 1.2).
- Yhteydenotot ensisijaisesti Akatemian helpdeskin kautta: www.aka.fi/kysy – valitse Hakuneuvonta, ei-temaattiset haut.
- Verkkoasioinnin teknisissä kysymyksissä ota yhteyttä helpdeskin kautta: www.aka.fi/kysy – valitse Verkkoasiointi ja muut tekniset kysymykset.
- Akatemian puhelinvaihde on 029 533 5000.
- Tutustu talvihaun Ask & Apply -webinaarien aikatauluun ja materiaaleihin.
- Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.