17.1.2013

Lasten astmariski kaksinkertaistuu kosteus- ja homevauriotaloissa

Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen mukaan kosteus- ja homevauriotaloissa asuvien astmariski on noin puolitoistakertainen altistumattomiin verrattuna. Erityisesti lasten terveys vaarantuu, sillä kosteus- ja homevauriotaloissa asuvien leikki- ja kouluikäisten lasten astmariski on noin kaksinkertainen.

Haitalliset vaikutukset olivat havaittavissa myös aikuisväestössä. Astmariski liittyy erityisesti homeen hajuun ja näkyvän homeen esiintymiseen sisäpinnoissa. Myös rakenteiden ja pintojen kosteus lisää astmariskiä.

Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen tutkijaryhmä kävi järjestelmällisesti läpi ja analysoi tähän mennessä kosteus- ja homevaurioiden vaikutuksista kansainvälisesti julkaistut tutkimustulokset. Ryhmä teki niiden pohjalta laskelmat eri tavoin arvioitujen kosteus- ja homevaurioiden merkityksestä astman synnyssä. Analysoidut, tarkat laatukriteerit täyttävät 16 tutkimusta oli tehty eri ilmasto-olosuhteissa Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Taiwanilla. Ongelma on maailmanlaajuinen, sillä haittavaikutuksia havaittiin kaikissa tarkastelluissa ilmasto-olosuhteissa.

Kosteus- ja homevauriotaloissa astmaa aiheuttaviksi tekijöiksi on esitetty homesienien itiöitä, niiden soluseinämän osia ja eri mikrobien aineenvaihduntatuotteita. Myös kosteusvaurioihin liittyvät lisääntyneet rakennusmateriaalien kemialliset päästöt voivat selittää osan kasvaneesta astmariskistä.

Tutkimus liittyy Suomen Akatemian Kansanterveyden haasteet (SALVE)-tutkimusohjelman rahoittamaan Oulun yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laajempaan tutkimuskokonaisuuteen, jossa ennustetaan tulevaisuuden ilmastonmuutokseen liittyvien ympäristömuutosten, kuten kosteusvaurio-ongelmien lisääntymisen kansanterveydellisiä vaikutuksia.

Tulokset on julkaistu arvostetussa PLoS ONE -verkkolehdessä 7.11.2012.

Lisätietoja:

http://www.oulu.fi/cerh/

Julkaisu:

Quansah R, Jaakkola MS, Hugg T, Heikkinen SAM, Jaakkola JJK. Residential dampness and molds and the risk of developing asthma: a systematic review and meta-analysis. PLoS ONE 2012: http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0047526

Lähde: Oulun yliopiston tiedote

Viimeksi muokattu 2.5.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä