Akademiprojektbidrag 2024, alla forskningsområden
- genomsnittlig finansiering 400 000–500 000 euro per fyraårigt projekt; forskningsråden kan ha egna riktlinjer om projektstorleken; projektet kan vara större om det är motiverat med tanke på forskarutbildning
- kan sökas av enskilda forskargrupper eller konsortier bestående av två eller flera grupper
- söks för att anställa en forskargrupp och täcka projektets direkta forskningskostnader
Målet med akademiprojektsbidrag är att främja forskningens kvalitet, vetenskapliga och allmänna genomslag, mångfald och förmåga till förnyelse. Med finansieringen vill Finlands Akademi ge forskare en möjlighet att genomföra vetenskapligt ambitiös forskning på internationell nivå som eftersträvar nya genombrott och möjliggör samarbete med de främsta internationella grupperna. Akademiprojektbidrag är finansiering för att anställa en forskargrupp.
Den ansvariga projektledaren ska utöver doktorsexamen också ha andra betydande bevis på vetenskapligt arbete. I regel är den ansvariga ledaren en forskare på professors- eller docentnivå. Både enskilda forskargrupper och konsortier bestående av två eller flera grupper kan söka finansieringen.
Finlands Akademis centrala uppgift är att finansiera högklassig vetenskaplig forskning. Akademifinansierad forskning förväntas också ha vetenskapligt och samhälleligt genomslag samt följa principerna för ansvarsfull vetenskap.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten och finansieringsvillkoren. Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller.
Om det förekommer skillnader mellan den finska versionen av utlysningstexten och den svenska eller engelska översättningen är det den finska texten som gäller.
Läs hela utlysningstexten på den här sidan. Läs också checklistan för akademiprojektsökande och se frågor och svar om utlysningen.
Akademiprojektbidrag är finansiering för att anställa en forskargrupp och täcka projektets kostnader.
Ett akademiprojekt baserar sig på en ambitiös forskningsplan av hög vetenskaplig kvalitet, som en högklassig forskargrupp eller ett konsortium genomför. Målet med akademiprojektbidrag är att främja forskningens kvalitet, vetenskapligt och annat genomslag samt forskningens mångfald och förmåga till förnyelse. Med finansieringen vill Finlands Akademi ge forskare en möjlighet att genomföra vetenskapligt ambitiös forskning på internationell nivå som eftersträvar nya genombrott och möjliggör samarbete med de främsta internationella grupperna. Vi utgår från att det finansierade projektet gynnar finländsk forskning, det finländska samhället och internationellt samarbete.
Finansieringen är i första hand avsedd för grupper som består av forskare som arbetar med sin doktorsavhandling och/eller disputerade forskare. Vi uppmuntrar forskare till sådan internationell mobilitet som stöder forskningen, t.ex. så att de projektanställda arbetar utomlands under en viss tid. Till projekten kan också anställas sådana utländska forskare som redan arbetar eller ska arbeta i Finland. Finansieringen kan också användas för att anställa finländska forskare som återvänder till Finland.
Både enskilda forskargrupper och konsortier bestående av två eller flera grupper kan söka finansieringen. Konsortieparterna kan representera en eller flera forskningsorganisationer.
Med en konsortieansökan menas en ansökan som byggts upp runt en gemensam forskningsplan, där varje konsortiepart ansöker om finansiering hos Akademin. Vi behandlar en konsortieansökan som en helhet, även om finansieringen beviljas skilt till varje delprojekt. Konsortiets sammansättning kan inte ändras efter att ansökningstiden gått ut. Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan.
Den ansvariga projektledaren ska utöver doktorsexamen också ha andra betydande bevis på vetenskapligt arbete. I regel är den ansvariga ledaren en forskare på professors- eller docentnivå. Också konsortiets delprojektledare måste uppfylla ovannämnda kriterier. Den sökande ska dessutom ha nära anknytning till Finland för att möjliggöra ett flerårigt forskningsprojekt, och denna koppling ska framgå av ansökan.
Ansökans ansvariga ledare kan inte bytas under handläggningsprocessen (efter ansökningstidens utgång men före beslutsfattandet). Det enda undantaget från detta är om den ansvariga ledaren avlider.
Särskilda villkor och begränsningar
I vinterutlysningen beaktar (behandlar) vi endast en ansökan per sökande om ansökan gäller akademiprojektbidrag (inkl. delprojekt i ett konsortium) eller bidrag för anställning som akademiforskare eller klinisk forskare. Om du lämnar in flera ansökningar inom någon av dessa bidragsformer eller om du söker finansiering från flera av dem beaktar (behandlar) vi endast den första ansökan som inkommit.
Den ansvariga ledarens lönekostnader kan endast i begränsad utsträckning och med fog inkluderas i projektets totala kostnader. Läs mer om den ansvariga ledarens lön i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
Om sökanden är ansvarig ledare för ett pågående akademiprojekt beaktar (behandlar) vi inte hens nya ansökan om akademiprojektbidrag. Detta gäller även en ny ansökan av ett delprojekt i ett konsortium. Följande undantag är möjliga:
- En ny ansökan om akademiprojektbidrag kan beaktas (behandlas) och av motiverade skäl finansieras om sökanden är en delprojektledare i ett konsortium som hör till ett pågående akademiprojekt. Detta undantag gäller inte för akademiprojektets konsortieledare.
- I vinterutlysningen 2024 kan en ansökan om akademiprojektbidrag beaktas (behandlas) om sökanden har pågående akademiprojektbidrag som löper ut senast den 31 december 2024.
- I vinterutlysningen 2024 kan en ansökan om akademiprojektbidrag beaktas (behandlas) om finansieringsperioden för sökandens nuvarande akademiprojekt har förlängts på grund av graviditets-, föräldra- eller vårdledighet, militär- eller civiltjänst eller långvarig sjukdom och om det pågående akademiprojektet på grund av förlängningen avslutas efter den 31 december 2024.
Dessutom gäller följande begränsningar för vinterutlysningen 2024 på grund av sökandens pågående finansiering från Akademin eller sökandens förtroendeuppdrag. Vi beaktar (behandlar) inte sökandens nya ansökan om akademiprojektbidrag i dessa fall:
- Sökanden har pågående finansiering för forskningskostnader i samband med finansiering för anställning som akademiprofessor. En akademiprofessors ansökan om akademiprojektbidrag kan dock beaktas (behandlas) under det sista året av anställningens finansieringsperiod, förutsatt att finansieringsperioderna inte överlappar.
- Sökanden har pågående finansiering för en fyraårig anställning som akademiforskare. En ansökan om akademiprojektbidrag kan dock beaktas (behandlas) tidigast när finansieringsperioden för projektet börjar under de två sista åren av anställningen. En ansökan om akademiprojektbidrag kan beaktas (behandlas) om finansieringsperioden för sökandens nuvarande akademiforskaranställning har förlängts på grund av graviditets-, föräldra- eller vårdledighet, militär- eller civiltjänst eller långvarig sjukdom och om anställningen på grund av förlängningen avslutas efter den 31 augusti 2026.
- Sökanden har pågående finansiering för forskningskostnader i samband med en femårig anställning som akademiforskare En ansökan om akademiprojektbidrag kan dock beaktas (behandlas) tidigast när finansieringsperioden för projektet börjar under de två sista åren av anställningen. En ansökan om akademiprojektbidrag kan beaktas (behandlas) om finansieringen för forskningskostnader har förlängts på grund av graviditets-, föräldra- eller vårdledighet, militär- eller civiltjänst eller långvarig sjukdom och om finansieringen på grund av förlängningen avslutas efter den 31 augusti 2024.
- Sökanden är direktör, vice direktör eller gruppledare i en spetsforskningsenhet. En ansökan om akademiprojektbidrag kan dock beaktas (behandlas) om finansieringsperioden tidigast inleds under det fjärde året av enhetens finansieringsperiod.
- Sökanden är en medlem i Akademins styrelse, forskningsråden eller rådet för strategisk forskning.
Du ska omedelbart meddela oss om du efter att ha lämnat in din ansökan beviljas finansiering för samma ändamål från en annan källa.
Sökandens ansökan beaktas (behandlas) inte om hen har deltagit i planeringen av utlysningen på ett sätt som skulle ge konkurrensfördelar jämfört med övriga sökande.
Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
Om ansökan inbegriper samarbete med Ryssland eller Belarus, ska du beakta Akademins riktlinjer i frågan.
Om du inte inom utsatt tid har lämnat in en slutrapport om ett avslutat eller pågående projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att beakta (behandla) ansökan.
En ansökan beaktas (behandlas) inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen, om ansökan inte hör till den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen. Ett forskningsråd eller ett annat förtroendeorgan kan låta bli att finansiera en ansökan på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att sökanden inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer om när vi kan låta bli att behandla eller bedöma en ansökan.
Akademins styrelse beslutar om grunderna för finansieringsbeslut. Akademins forskningsråd har även sina egna forskningspolitiska riktlinjer (uppdateras under hösten). Läs forskningsrådets riktlinjer innan du lämnar in ansökan.
Finansieringsperioden inleds den 1 september 2024 och finansieringen beviljas i regel för fyra år.
Ett akademiprojektbidrag är i första hand är avsett för avlöning av heltidsanställda forskare inom projektet samt för övriga projektkostnader.
Finansieringen förverkligas under förutsättning att riksdagen beslutar att anvisa Finlands Akademi de nödvändiga medlen i 2024 års statsbudget.
Finansieringen beviljas till en finländsk forskningsplats (vanligen ett universitet eller forskningsinstitut) via vilken finansieringen utbetalas.
Projektets ansvariga ledare ska ha nära anknytning till Finland för att möjliggöra ett flerårigt forskningsprojekt. Akademifinansierade forskare kan dock arbeta utomlands under finansieringsperioden.
Finansieringsplan
I din ansökan ska du uppge en kostnadsberäkning med det uppskattade årliga finansieringsbehovet efter utgiftsslag. I ansökan ska också ingå en finansieringsplan, dvs. den finansiering som redan beviljats projektet och den som forskningsplatsen erbjuder om projektet förverkligas.
Innan du lämnar in ansökan ska du komma överens om forskningsplatsens finansieringsandel med förvaltningen vid din egen organisation. I totalkostnaderna ska enbart ingå sådana kostnader som syns i forskningsplatsens bokföring. Kontrollera hos din egen organisation om den finansiering som planerats som den egna finansieringsandelen lämpar sig för detta ändamål.
Finansiering som söks från Akademin ska utgöra högst 70 % av projektets totalkostnader. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
Då du gör kostnadsberäkningen, beakta forskningsrådets riktlinjer om den finansiering som beviljas (forskningsråden uppdaterar sina riktlinjer under hösten). Forskningsråden kan ha egna riktlinjer om projektstorleken. Projektet kan vara större om det är motiverat med tanke på forskarutbildning.
De största forskningskostnaderna för vilka finansiering söks ska motiveras efter utgiftsslag i fritextfältet på fliken Projektets finansiering.
Akademins finansiering kan täcka t.ex. sådana direkta forskningskostnader som uppkommer av
- forskargruppens avlöning
- ansvariga projektledarens lönekostnader i begränsad utsträckning
- lönefinansiering för forskare som återvänder till Finland
- nödvändiga utgifter för forskningens genomförande
- resor
- nationellt samarbete och nationell mobilitet
- internationellt samarbete och internationell mobilitet
- beredning av internationella projekt.
Akademins finansiering kan inte användas för ekonomisk verksamhet. Läs mer om ekonomiska aktörers behörighet att ansöka om finansiering.
Statsunderstöd kan beviljas endast av synnerligen vägande skäl för lönekostnader om sökanden har sådana hinder gällande anställning av olaglig arbetskraft som avses i 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen (688/2001).
Forskargruppens avlöning
De personer som anställs med Finlands Akademis finansiering ska i regel ha ett anställningsförhållande. Vi rekommenderar att anställningsförhållandet pågår under hela finansieringsperioden, om inte någon särskild orsak i anslutning till genomförandet av forskningsprojektet förutsätter ett kortare förhållande. Kortvariga forsknings-, utrednings- eller andra uppdrag (i regel högst sex månader) kan också genomföras i form av köptjänster.
Ansvariga projektledarens lönekostnader
Akademins finansiering för forskningsprojekt (akademiprojekt, akademiprojekt med särskild inriktning och projekt inom akademiprogram) är i första hand avsedd för avlöning av heltidsanställda forskare samt för övriga forskningskostnader.
I regel beviljar vi inte finansiering för den ansvariga projektledarens lön. Den ansvariga ledarens lönekostnader kan endast i begränsad utsträckning och med fog inkluderas i projektets totala kostnader. Den ansvariga ledarens lön utreds på e-tjänstens flik Ansvariga ledarens lön. En förutsättning är att ledarens uppgifter har klart specificerats i ansökan.
Att inkludera ledarens lön i projektets totalkostnader för projektledning och handledning av doktorsavhandlingar
Den ansvariga projektledarens avlöningskostnader för att leda projektet och handleda doktorsavhandlingar kan inkluderas i de totala projektkostnaderna i enlighet med det som uppges i e-tjänsten på fliken Ansvariga ledarens lön.
Avlöningskostnaderna får inte vara betydliga i förhållande till projektets totalkostnader. De bör proportioneras t.ex. så att ledarens arbetstid i ett fyraårigt projekt inte överstiger sex månader när det gäller projektledning och två månader när det gäller handledning av doktorsavhandlingar.
Att söka finansiering för ledarens lön för forskning
Akademin kan av särskilt vägande skäl med anknytning till forskningen bevilja sammanlagt högst ett års finansiering för avlöningen av den ansvariga ledaren. Ett särskilt vägande skäl är t.ex. arbete utomlands, återkomst från utlandet eller flyttning till en annan forskningsorganisation eller ett företag i Finland. Eventuellt företagssamarbete måste uppfylla vissa villkor (se anvisningarna i finansieringsvillkoren).
En förutsättning är att den ansvariga ledarens uppgifter och de forskningsrelaterade lönemotiveringarna tydligt beskrivs i e-tjänsten på fliken Ansvariga ledarens lön. För att finansieringen ska kunna användas för detta ändamål, måste det ha noterats i finansieringsbeslutets särskilda villkor.
Löneutredning när ledaren inte har ett anställningsförhållande:
Om projektets ansvariga ledare inte har ett anställningsförhållande för hela finansieringsperioden (t.ex. till ett universitet eller forskningsinstitut) ska hen i sin ansökan redogöra (e-tjänstens flik Ansvariga ledarens lön) för hur lönen täcks under projektets finansieringsperiod.
Pensionerade forskare kan beviljas finansiering enligt samma kriterier som gäller för andra forskare.
Mobilitetsstöd inom forskningsprojekt
Mobilitetsstödet söks som en forskningskostnad som hänför sig till genomförandet av forskningsplanen. Stödet söks enligt praxis vid forskningsplatsen. Kontakta forskningsplatsens personal- och ekonomiförvaltning för att få tilläggsuppgifter.
Uppgifterna om mobilitetsstödet ifylls i e-tjänsten på fliken Projektets finansiering under Resekostnader. Mobilitetsstödet ska motiveras. Läs mer om mobilitetsstödet i finansieringsvillkoren.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
Vi förutsätter att forskningsplatsen (t.ex. universitet, forskningsinstitut eller forskningsorganisation; se anvisningarna för forskningsplatser) åtar sig att svara för projektets basresurser. Dessa beror på den forskning som ska genomföras, men vanligen är det fråga om samma resurser som forskningsplatsens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster.
När forskningsplatsen tar emot finansieringen ansvarar det för att eventuella utlåtanden och tillstånd från etiska kommittéer som behövs för forskningen har erhållits innan projektet inleds.
Utgifterna för att göra referentgranskade artiklar öppet tillgängliga ingår i forskningsplatsernas omkostnader och hör således till de basresurser som forskningsplatserna erbjuder. De utgifter som hänför sig till lagring och tillgängliggörande av forskningsdata anses höra till forskningsplatsens omkostnader och de kan endast undantagsvis och av grundad anledning godkännas som sådana forskningskostnader som täcks med Akademins forskningsfinansiering.
Forskningsplatsen förbinder sig också till att övervaka att datahanteringsplanen kan genomföras vid forskningsplatsen och att åtgärderna följer god datahanteringspraxis. Efter ett positivt finansieringsbeslut godkänner forskningsplatsen också projektets datahanteringsplan.
Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
I ansökan uppges också forskningsplatsens omkostnadsandel, lönebikostnader och koefficienten för effektiv arbetstid. Forskningsplatsen upprätthåller dessa uppgifter i e-tjänsten. Dessa uppgifter meddelas i procent.
Då forskningsplatsen är ett universitet eller ett forskningsinstitut ansöks finansieringen vanligen inklusive mervärdesskatt. Närmare anvisningar om mervärdesskatten fås av ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen. Akademin kan också under vissa villkor bevilja finansiering för mervärdesskatteandelar (se Mervärdesskatt på webben och anvisningarna i finansieringsvillkoren).
Ansökningstiden är bindande och gäller även konsortier. En ansökan som inte inkommer inom tidsfristen beaktas (behandlas) inte. Ansökningstiden går ut den 17 januari 2024 kl. 16.15 finsk tid.
Konsortieledaren lämnar in konsortiets gemensamma ansökan. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan först efter att alla delprojektledare har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Sökanden ansvarar för att innehållet i ansökans bilagor är korrekt.
Du kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Du kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men du måste göra det innan ansökningstiden går ut.
Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta Akademin via vår helpdesk, så att vi kan öppna ansökan för komplettering. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt med beaktande av bedömnings- och beslutsprocessen.
Vi kan be dig att komplettera din ansökan. Meddelandet om begäran om komplettering skickas till din e-postadress. Om sökanden inte kompletterar ansökan inom utsatt tid eller om ansökan är fortfarande bristfällig till väsentliga delar efter en begäran om komplettering kan vi besluta att inte behandla den. Se till att din kontaktinformation (e-postadress) hålls uppdaterad.
Hur ansökan registreras
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
Om du inte inom utsatt tid lämnar in en slutrapport om ett avslutat eller pågående projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att behandla den nya ansökan.
En ansökan behandlas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen.
Ett forskningsråd eller ett annat förtroendeorgan kan låta bli att finansiera en ansökan på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att sökanden inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer om när vi kan låta bli att behandla eller bedöma en ansökan.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in är i regel offentliga handlingar, med undantag av forskningsplaner, planskisser, abstrakt och progressrapporter, där utgångspunkten är att de är sekretessbelagda. Du ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.
Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Sökanden ansvarar för utlämnandet av de personuppgifter som ingår i ansökan och vid behov för begäran om samtycke av berörda parter.
Vår dataskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Ansökan består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
De flesta av länkarna nedan leder till de ansökningsanvisningar som finns på Finlands Akademis webbplats.
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först); information om t.ex. föräldraledighet kan fyllas i under Tilläggsinformation
- Docenturer och professurer
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst ett, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
Forskningsråd och panel (Scientific council and review panel)
- Välj forskningsråd. Se forskningsrådens verksamhetsområden.
- Välj bedömningspanel. Panelvalet är bindande. Panelen kan inte bytas efter att ansökningstiden gått ut. Läs anvisningarna om panelvalet samt avsnittet Så här bedöms ansökan i utlysningstexten.
Konsortieparter, om konsortieansökan (Consortium parties)
- Uppgifter om varje part (namn, e-postadress, organisation och land)
- Läs anvisningarna om konsortieansökan.
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort översikt över forskningens vetenskapliga och samhälleliga mål, forskningsmetoder och -material samt förväntade resultat och genomslag
- Anvisningar om abstraktet
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken inklusive mellanslag
- Lättfattlig och klar projektbeskrivning på engelska och svenska/finska
- Vi utnyttjar den offentliga projektbeskrivningen då vi kommunicerar det finansierade forskningsprojektet till allmänheten. Det är viktigt att den offentliga beskrivningen förstås också av en bredare publik. Beskrivningen sparas också på fi, en nationell portal som sprider information om vetenskaplig forskning som bedrivs i Finland.
- Så här skriver du projektbeskrivningen.
Projektets finansiering (Funding for the project)
- Projektets finansiering följer totalkostnadsmodellen. Akademins finansieringsandel av forskningskostnaderna uppgår till högst 70 procent.
- Innan du fyller i kostnadsberäkningen ska du välja forskningsplats på fliken Allmän beskrivning.
- Forskningsplatsen upprätthåller följande koefficienter: effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt. Dessa uppgifter meddelas i procent.
- Uppge finansieringsperioden.
- Uppge löner och övriga kostnader.
- Om du söker finansiering för din egen lön, välj alternativet ”ansvarig ledare” i rullgardinsmenyn. Observera att lönen för projektledning och handledning av doktorsavhandlingar måste anges på skilda rader.
- Uppge övriga finansiärer och deras finansieringsandelar. Du ska omedelbart meddela oss om du efter att ha lämnat in din ansökan beviljas finansiering för samma ändamål från en annan källa.
- Motivera den finansiering som söks efter utgiftsslag. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
- Den ansvariga ledarens lönekostnader för projektledning och/eller forskning kan endast i begränsad utsträckning och med fog inkluderas i projektets totala kostnader. Motiveringar för den ansvariga projektledarens lön skrivs under fliken Ansvariga projektledarens lön. Läs mer om den ansvariga ledarens lön i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Fråga förvaltningen vid din forskningsplats om hjälp då du fyller i budgetuppgifter. Noggrannare anvisningar om finansieringen ges i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Forskningsplatsens förbindelse behövs för att finansieringen kan beviljas. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
Ansvariga ledarens lön (Salary of principal investigator)
- Motiveringar, om den ansvariga ledarens lönekostnader ingår i finansieringsplanen
- Man kan ansöka om finansiering för den ansvariga projektledaren (med vissa begränsningar) för projektledning och/eller handledning av avhandlingar och/eller forskning.
- Om ledaren inte har ett fast anställningsförhållande för hela finansieringsperioden: uppge en plan för ledarens avlöning under finansieringsperioden.
- Läs mer om den ansvariga ledarens lön i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
Samarbetsparter (Collaborators)
- Specificera projektets samarbetsparter (namn, organisation, land)
- Samarbetsparternas roller och meriter som är centrala för projektet samt motiveringar för valet av samarbetsparter beskrivs i forskningsplanens punkt 3.2.
- Vi rekommenderar att ett samarbetsbrev bifogas till ansökan. Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll. Samarbetsbreven ska bifogas till ansökan innan ansökningstiden går ut. Efter att ansökningstiden har gått ut beaktas kompletteringar så långt det är möjligt med beaktande av bedömnings- och beslutsprocessen.
- Vi rekommenderar att samarbetsbreven skrivs på engelska, eftersom ansökningarna bedöms av internationella experter.
Mobilitet (Mobility)
- Projektets planerade mobilitet i Finland och internationellt, specificerad efter person
- Läs mer om mobilitet.
- Vi rekommenderar att ett samarbetsbrev bifogas till ansökan. Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll.
- Vi rekommenderar att samarbetsbreven skrivs på engelska, eftersom ansökningarna bedöms av internationella experter.
Kopplingar (Affiliations)
- Användning av forskningsinfrastruktur: Uppge vilka anläggningar, resurser eller datalager vid nationella eller internationella forskningsinfrastrukturer som projektet tänker använda. I menyn finns de infrastrukturer som ingår i Finlands vägvisare eller ESFRIs vägvisare. Övriga infrastrukturer ifylls i fritextfältet. Läs mer om forskningens infrastrukturer.
- Koppling till spetsforskningsenhet. Välj spetsforskningsenheten bland alternativen om ansökan har kopplingar till Akademins pågående program för spetsforskningsenheter. Läs mer om spetsforskningsenheter.
- Koppling till flaggskepp. Välj flaggskeppet bland alternativen om ansökan har kopplingar till Akademins flaggskeppsprogram. Läs mer om flaggskeppsprogrammet.
Forskningsetik (Research ethics)
- etisk förhandsbedömning och/eller försöksdjurstillstånd för forskningsprojektet (välj ja/nej)
- skyldig till oredlighet i forskningen (välj ja/nej). Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
- Att göra sig skyldig till användning av olaglig arbetskraft på det sätt som avses i 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen (välj ja/nej)
De forskningsetiska frågorna ska beskrivas under punkt 4 i forskningsplanen. Läs mer om forskningsetik.
Progressrapport (Progress report)
- Om du har pågående akademifinansiering eller avslutade projekt för vilka slutrapporten ännu inte har lämnats in, ska du utarbeta en progressrapport. Detta gäller inte en sökande som är ansvarig person för ett projekt i en bidragsform där mottagaren är en organisation eller som fungerar som delprojektledare i ett pågående konsortium.
- På denna flik syns de projekt som ska rapporteras.
- Maximilängd 1500 tecken inklusive mellanslag
- Beskriv projektets framsteg och/eller centrala resultat samt hur projektet anknyter till den finansiering som nu söks.
- Läs mer om hur rapporten utarbetas.
- Se också e-tjänstens anvisningar.
Viktigaste publikationer och övriga forskningsresultat (Most relevant publications and other key outputs)
- Den ansvariga ledaren/konsortieledaren uppger sammanlagt högst tio för projektet viktigaste egna/konsortiets egna publikationer och högst tio egna/konsortiets egna övriga forskningsresultat inklusive motiveringar.
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA. Se också e-tjänstens anvisningar.
- Det finns skilda textfält för motiveringar av valda publikationer och övriga forskningsresultat. Om forskningsresultatet inte finns på listan, välj Annat, vad? (Other, what?) och uppge resultatets namn.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (publikationstypen syns inte i pdf-versionen av ansökan).
- Uppge inte tidskriftsbaserade metrikuppgifter för publikationer och forskningsresultat. Läs mer om ansvarsfull utvärdering av forskare.
- Dessa uppgifter används vid bedömningen av sökandens eller konsortiets kompetens att genomföra projektet.
Meritförteckning (CV)
- Maximilängd tre sidor
- Skriv meritförteckningen med Akademins mall och lämna in den som en pdf-bilaga på en skild flik i e-tjänsten.
Forskningsplan (Research plan)
- Maximilängd tolv sidor, 15 sidor för konsortieprojekt
- Skriv forskningsplanen med Akademins mall och lämna in den som en pdf-bilaga på en skild flik i e-tjänsten.
- Se anvisningar om forskningsplanens struktur. Du måste följa den givna strukturen. Ändra inte rubrikerna.
- Ansökan kan inte lämnas in om systemet upptäcker ett fel i planens konfigurationer eller struktur.
- Se e-tjänstens anvisningar.
Övriga bilagor (Other appendices)
Bilagorna ska vara i pdf-format.
Obligatoriska bilagor:
- Fullständig publikationsförteckning. Läs anvisningarna om publikationsförteckningens struktur.
Bilagor i enskilda fall:
- Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll. Vi rekommenderar att samarbetsbreven skrivs på engelska, eftersom ansökningarna bedöms av internationella experter. Uppge inte bibliometrik (t.ex. h-index) för samarbetspartner. Samarbetsbreven ska bifogas till ansökan innan ansökningstiden går ut. Efter att ansökningstiden har gått ut beaktas kompletteringar så långt det är möjligt med beaktande av bedömnings- och beslutsprocessen.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- Konsortieledaren lämnar in konsortiets gemensamma ansökan. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan först efter att alla delprojekt har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera och redigera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om ansökningstiden har gått ut måste begäran om komplettering skickas via Akademins helpdesk.
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig. Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Börja med att skriva in personens namn i fältet. Om personen har skapat ett konto i e-tjänsten, finns hens namn på listan.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Akademins finansiering beviljas på basis av kollegial granskning, dvs. peer review. Vi anlitar främst utländska experter för att bedöma ansökningarna, och panelerna består av dessa experter.
Ansökningarna bedöms av internationella paneler som bestämts på förhand och sökanden väljer panelen för sin ansökan.
Bedömningen har två steg. I det första steget ger experter minst två individuella utlåtanden om ansökan. Ansökningar med ett totalbetyg på 5 eller 6 från minst en expert går vidare till panelbedömningen. Ansökningar som får totalbetyget 5 eller 6 av bedömningspanelen kommer att rangordnas.
Bedömningen grundar sig på transparens, integritet, opartiskhet, kompetens och mångfald. Läs mer om ansvarsfull utvärdering av forskare.
Bedömningspaneler och val av panel
Ansökningarna bedöms i paneler som bestämts på förhand. Bekanta dig med panelerna. Panelen väljs under ”Forskningsråd och panel” i e-tjänsten. Valet är bindande. Panelen kan inte bytas efter att ansökningstiden gått ut.
Anvisningar om panelvalet:
- Undersök flera panelbeskrivningar inom ditt område och läs noga igenom både de områden som panelen täcker och panelens nyckelord innan du väljer din panel.
- Välj en panel och ett forskningsråd för din ansökan. Ingen av panelerna är i sig kopplad till ett visst forskningsråd.
- Rikta din ansökan till den lämpligaste panelen. Akademin kan ändra den valda panelen, men endast om det finns ett uppenbart skrivfel eller annat uppenbart misstag i valet. I sådana fall kommer vi att informera den sökande.
Observera följande:
- Alla forskningsteman är välkomna, oavsett om de uttryckligen nämns i panelbeskrivningarna eller inte. Panelerna är vanligen flervetenskapliga paneler.
- De nyckelord som nämns i panelbeskrivningarna är inte en uttömmande förteckning över de teman som kommer att bedömas i panelerna. De är avsedda att hjälpa de sökande att välja den lämpligaste panelen.
- Panelstrukturen representerar inte någon särskild klassificering av forskningsområden. Inte heller panelernas nummer, rubriker eller beskrivningar återspeglar någon prioritering.
- Panelstrukturen ses över regelbundet (av vetenskapliga och/eller operativa skäl).
- Panel RC24_42 bedömer ansökningar om bidrag för anställning som klinisk forskare och andra sökande kan inte välja den.
Bedömningskriterier:
- Forskningens vetenskapliga kvalitet, innovativitet och nyhetsvärde samt dess genomslag i forskarsamhället
- Forskningsplanens genomförbarhet (inkl. ansvarsfull vetenskap)
- Sökandens/forskargruppens kompetens i fråga om projektets genomförande, eventuell forskarutbildning
- Forskningsmiljöns och samarbetsnätverkens kvalitet (inkl. forskarrörlighet)
- Den beskrivna forskningens lämplighet för bidragsformens eventuella särskilda mål (inkl. samhälleligt genomslag)
Bekanta dig med betygsskalan och bedömningsfrågorna som utnyttjas vid bedömningen: bedömningsblankett och bedömningsanvisningar för ansökningar om akademiprojektbidrag. Bedömningsanvisningarna och -blanketterna finns endast på engelska.
Beredningen av beslut baserar sig på bedömningsutlåtandena och den rangordning som panelerna gjort. Forskningsråden kan använda rekryteringen av doktorander som ett forskningspolitiskt kriterium. Vid beredningen beaktas grunderna för Finlands Akademis finansieringsbeslut och andra riktlinjer som styr Akademins verksamhet. Läs mer om hur finansieringsbesluten fattas.
Forskningsråden uppdaterar sina forskningspolitiska riktlinjer under hösten lopp. Finansieringsbesluten fattas på basis av forskningsrådens forskningspolitiska riktlinjer, som uppdateras på webben före utlysningen öppnas. Läs forskningsrådets riktlinjer innan du lämnar in ansökan.
Forskningsråden fattar finansieringsbesluten i maj–juni 2024.
Efter att finansieringsbeslutet har fattats får du ett automatiskt e-postmeddelande om det. Därefter kan du logga in på e-tjänsten, se om du fått bifall eller avslag och ta del av beslutsmotiveringar. I e-tjänsten hittar du också bedömningsutlåtandet (eller utlåtandena) om ansökan. Utlåtandet kan innehålla panelens rangordning (de mest framgångsrika ansökningarna rangordnas).
Hur finansieringen tas emot
Finansieringsvillkoren bifogas till ett positivt beslut. Om finansieringen är förenad med villkor som avviker från eller preciserar Akademins allmänna finansieringsvillkor, antecknas dessa i beslutsmeddelandets särskilda villkor.
Kontrollera beslutet, läs finansieringsvillkoren och godkänn finansieringen och villkoren i e-tjänsten utan dröjsmål. Finansieringen måste godkännas inom åtta veckor från beslutsdagen, om inte annat nämns i beslutsmeddelandets särskilda villkor.
Uppdatera vid behov den offentliga projektbeskrivningen innan du godkänner finansieringen. När ditt projekt fått finansiering publicerar vi projektbeskrivningen på vår webbplats. Det är viktigt att den offentliga beskrivningen förstås också av en bredare publik.
Gör eventuella ändringar i de årliga delbetalningarna (se anvisningarna i finansieringsvillkoren) och bifoga den egentliga datahanteringsplanen (endast konsortieledaren bifogar).
Efter att du godkänt finansieringen skickas ett meddelande till den person som gett forskningsplatsens förbindelse till din ansökan. Denna person måste också godkänna att finansieringen tas emot. Läs e-tjänstens anvisningar om beslutsmeddelande, utlåtanden och godkännande av finansiering.
Finansieringen kan betalas ut först efter att både den sökande och forskningsplatsens representant har godkänt den. Efter detta meddelar systemet ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen om att finansieringen har beviljats och att finansieringen kan börja användas.
- Kontakta oss i första hand via vår helpdesk (välj ansvarsområde/forskningsråd).
- Också om du har tekniska frågor som rör e-tjänsten kan du kontakta oss (ansvarsområdet för dataadministration) via vår helpdesk.
- Akademins telefonnummer (växel) är 0295 335 000.
- Se Ask & Apply -webbinariernas tidtabell och material.
- Läs också vår lista på frågor och svar samt checklistan för akademiprojektsökande och pressmeddelandet om finansieringen för forskarutbildingen
Biovetenskap, hälsa och miljö
- ledande vetenskapsrådgivare Annika Raitala
- vetenskapsrådgivare Suvi Broholm
- vetenskapsrådgivare Anni Kleino
- ledande vetenskapsrådgivare Jaana Lehtimäki
- ledande vetenskapsrådgivare Sirpa Nuotio
- ledande vetenskapsrådgivare Aki Salo
- vetenskapsrådgivare Anne Uutela
Kultur och samhälle
- ledande vetenskapsrådgivare Satu Huuha-Cissokho
- vetenskapsrådgivare Vilma Lehtinen
- ledande vetenskapsrådgivare Päivi Messo
- ledande vetenskapsrådgivare Siru Oksa
- vetenskapsrådgivare Jenni Rinne
- vetenskapsrådgivare Jussi Varkemaa
Naturvetenskap och teknik
- vetenskapsrådgivare Ulrika Jakobsson
- ledande vetenskapsrådgivare Samuli Hemming
- vetenskapsrådgivare Hanne Laine-Kaulio
- ledande vetenskapsrådgivare Tommi Laitinen
- ledande vetenskapsrådgivare Juha Latikka
- vetenskapsrådgivare Timo Lehtinen (fram till 31.12.2023)
- vetenskapsrådgivare Katrine Mahlamäki
- vetenskapsrådgivare Oskari Miettinen
- vetenskapsrådgivare Jenni Heino