Bidrag för anställning som akademiforskare 2021, alla forskningsområden
- avlöningsbidrag för fem år: 447 651 euro per akademiforskare (en månadslön på 5 100 euro); akademiforskaren kan skilt ansöka om finansiering för forskningskostnader
- för enskilda forskare vars doktorsexamensintyg är daterat 22.9.2012–30.9.2018
En akademiforskare följer en forskningsplan som har bedömts hålla vetenskapligt hög nivå. Hen är en forskare med mångsidiga nätverk som har möjlighet att kvalificera sig för krävande forskningsuppdrag och etablera sig som självständig forskare på det internationella planet.
Aktivt vetenskapligt arbete och framgångsrik publikationsverksamhet efter avlagd doktorsexamen är en förutsättning för att beviljas bidrag för anställning som akademiforskare. Ett bidrag för anställning som akademiforskare beviljas inte till personer som har ordinarie professorstjänst eller någon annan ledande forskningstjänst vid en forskningsorganisation.
Finlands Akademis centrala uppgift är att finansiera högklassig vetenskaplig forskning. Akademifinansierad forskning förväntas också ha vetenskapligt och samhälleligt genomslag samt följa principerna för ansvarsfull vetenskap.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten och finansieringsvillkoren. Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller. Om det förekommer skillnader mellan den finska versionen av utlysningstexten och den svenska eller engelska översättningen är det den finska texten som gäller.
Läs hela utlysningstexten på den här sidan.
När du ansöker om bidrag för anställning som akademiforskare söker du egentligen Finlands Akademis finansiering för din egen lön för fem år. En akademiforskare följer en forskningsplan som har bedömts hålla vetenskapligt hög nivå. Hen är en forskare med mångsidiga nätverk som har möjlighet att kvalificera sig för krävande forskningsuppdrag och etablera sig som självständig forskare på det internationella planet.
En anställning som akademiforskare erbjuder dig omfattande och mångsidiga möjligheter att bedriva självständig forskning och utveckla forskningen inom ditt eget område. Som akademiforskare uppmuntras du till internationellt forskningssamarbete och internationell och sektorsövergripande mobilitet, t.ex. så att du arbetar en del av din anställningstid utomlands. Bidrag för anställning som akademiforskare kan också sökas av sådana utländska forskare som arbetar eller kommer att arbeta i Finland.
Erfarenhet av olika forsknings- och arbetsmiljöer är mycket viktig för att forskare ska bli självständiga. Arbete inom olika forskargrupper eller andra forskningsnära uppgifter stärker forskarens personliga nätverk och förbättrar hens möjligheter att placera sig i konkurrensen om forskningsuppgifter eller andra sakkunniguppgifter. Ur forskarens synvinkel är det också viktigt att tillägna sig nya metoder och att lära sig kommunicera med människor som har annan bakgrund.
Bidraget kan sökas av en enskild forskare vars doktorsexamensintyg är daterat mellan den 22 september 2012 och den 30 september 2018. Om forskaren har slutfört specialläkarutbildning efter avlagd doktorsexamen, ska doktorsexamensintyget vara daterat 22.9.2008–30.9.2018.
Endast av särskilda skäl (moderskaps-, faderskaps-, föräldra- och vårdledighet, värnplikt, civiltjänst eller långvarig sjukdom) får längre tid än ovan ha förflutit sedan doktorsexamen. Om du hänvisar till något av dessa skäl, redogör för det i e-tjänsten under rubriken Personuppgifter > Examina > Tilläggsuppgifter. Om detta skäl är sekretessbelagt, ska du kontakta utlysningens kontaktperson (se Kontaktpersoner).
Mobilitetskriteriet i septemberutlysningen 2021
För att du ska kunna söka bidrag för anställning som akademiforskare måste du efter doktorsexamen ha bytt eller byta forskningsmiljö i Finland eller utomlands.
Med bytet avses en fysisk flytt från en forskningsmiljö till en annan eller arbete som stöder forskningsarbete inom någon annan sektor, t.ex. i en forskningsgrupp, i ett institut, inom förvaltningen, i ett sjukhus, en organisation, ett företag eller ett yrke på ett annat område som med fog hänför sig till forskningsprojektet i fråga eller som främjar forskarkarriären. Det finns två sätt att uppfylla mobilitetskriteriet:
- Du söker bidrag för anställning som akademiforskare till en annan forskningsmiljö än den där du disputerade.
- Om du söker akademiforskarbidrag till samma forskningsmiljö där du arbetade när du avlade doktorsexamen måste du efter disputationen ha bedrivit forskning i en annan forskningsmiljö eller utfört arbete som stöder forskningen inom en annan sektor i sammanlagt minst sex månader. Det kan också finnas flera sådana perioder, men de två längsta perioderna ska utgöra sammanlagt minst sex månader. Lagstadgad familjeledighet eller partiell arbetsförmåga beaktas vid mobilitetskriteriet. Deltidsarbetet ska utgöra minst 50 procent.
Undantag från dessa villkor kan göras endast av särskilda skäl för enskilda sökande.
Exempel på undantagsskäl:
- Om du eller en nära anhörig blir mycket allvarligt sjuk så att det avsevärt begränsar mobiliteten. Detta måste kunna dokumenteras. Kontakta oss på mobility@aka.fi.
- Mobilitetsperioden har avbrutits eller en överenskommen mobilitetsperiod har ställts in på grund av covid-19-pandemin. Om du inte har kunnat uppfylla mobilitetskravet på grund av covid-19-pandemin (t.ex. om en utländsk organisation inte har kunnat förbinda sig att ta emot dig), måste du beskriva orsakerna och också kunna framlägga bevis. Uppge motiveringarna på ansökningsblanketten under ’Mobilitet’. Bifoga nödvändiga dokument, t.ex. inbjudan och flygbiljetter, på fliken ”Bilagor” under ”Mobilitetskriteriet, dokument”. Namnge bilagan så här: dittefternamn_mobility.
- Covid-19-pandemin har hindrat dig från att uppfylla mobilitetskravet i septemberutlysningen 2021 och det är inte fråga om ett avbrott eller en inställd mobilitetsperiod enligt punkt 2. Du ska beskriva vad du har gjort efter doktorsexamen för att uppfylla kravet på att byta forskningsmiljö. Detta kan vara till exempel sampublicering och/eller delning av material samt ansökan om samfinansiering med andra forskare än forskare i den egna forskningsmiljön. Bifoga till din ansökan ett samarbetsbrev från en annan miljö som innehåller en beskrivning av verksamheten. Bifoga brevet på fliken Bilagor under ”Mobilitetskriteriet, dokument”. Namnge bilagan så här: dittefternamn_mobility. Akademin avgör utifrån din utredning om du kan avvika från kravet på rörlighet och om du är behörig att ansöka.
Om du hänvisar till ovan nämnda skäl som orsaker till att du inte uppfyller mobilitetskriteriet måste du kontakta Akademin på mobility@aka.fi innan du lämnar in ansökan.
Läs mer om forskarmobilitet i Akademins anvisningar: Mobilitet: akademiforskare och forskardoktor.
Särskilda villkor och begränsningar
I septemberutlysningen beaktar vi endast en ansökan per sökande om ansökan gäller akademiprojektsbidrag (inkl. delprojekt i konsortium) eller bidrag för anställning som akademiforskare, forskardoktor eller klinisk forskare. Om du lämnar in flera ansökningar inom någon av dessa bidragsformer eller om du söker finansiering från flera av dem beaktar vi endast den första ansökan (i den ordning de inkommit). En ansökan som vi låter bli att bedöma kan inte beviljas finansiering.
Om den sökande har pågående akademifinansiering eller avslutade projekt för vilka slutrapporten ännu inte har lämnats in, ska hen utarbeta en progressrapport. Detta gäller inte en sökande som är ansvarig person i en bidragsform där mottagaren är en organisation. Läs mer om hur rapporten utarbetas. Om du inte inom utsatt tid har lämnat in en slutrapport om ett avslutat projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att behandla ansökan.
Om du medan ansökningsprocessen är i gång får en professur som gäller tillsvidare ska du omedelbart meddela oss. Ett bidrag för anställning som akademiforskare beviljas inte till personer som har ordinarie professorstjänst eller någon annan ledande forskningstjänst vid en forskningsorganisation.
En akademifinansierad forskardoktor kan beviljas bidrag för anställning som akademiforskare först efter att forskardoktorsperioden håller på att avslutas.
En och samma person kan beviljas en femårig finansieringsperiod för anställning som akademiforskare.
Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
En ansökan behandlas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen. Ett forskningsråd eller ett annat förtroendeorgan kan låta bli att behandla och finansiera en ansökan på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att den sökande inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer om när Akademin kan låta bli att behandla eller bedöma en ansökan.
Forskningsråden uppdaterar sina forskningspolitiska riktlinjer under maj–juni. Forskningsrådens riktlinjer uppdateras på webben före utlysningen öppnas. Läs forskningsrådets riktlinjer före du lämnar in ansökan.
Anställningarna som akademiforskare tillsätts för fem år. Den aktuella finansieringsperioden är 1.9.2022–31.8.2027.
Finansieringen förverkligas under förutsättning att riksdagen beslutar att anvisa Finlands Akademi de nödvändiga medlen i 2022 års statsbudget.
Akademins finansiering kan inte användas för ekonomisk verksamhet. Läs mer om ekonomiska aktörers behörighet att ansöka om finansiering.
Akademiforskares lön
Avlöningsbidraget för anställning som akademiforskare bestäms utgående från en månadslön på 5 100 euro. Därtill beviljas finansiering för lönebikostnader på 28 procent och omkostnader på 14,29 procent (vilket innebär att en omkostnadsandel på 12,5 procent ingår i finansieringen).
En akademiforskares forskningsplats är en organisation i Finland via vilken finansieringen utbetalas. En akademiforskare kan under finansieringsperioden arbeta t.ex. vid ett utländskt universitet under perioder av varierande längd.
En akademiforskares lön kan också samfinansieras då det är ändamålsenligt med tanke på forskarens karriär. Läs mer om samfinansieringen i finansieringsvillkoren.
Akademiforskares forskningsutgifter
Efter att du har beviljats bidrag för anställning som akademiforskare kan du framföra en skild ansökan till forskningsrådet om finansiering av forskningskostnader. Detta bidrag kan täcka forskningskostnader, kostnader för internationellt samarbete och internationell mobilitet samt kostnader för att grunda en egen forskargrupp. På ansökan om finansiering för forskningskostnader tillämpas totalkostnadsmodellen, vilket innebär att Akademins finansieringsandel är högst 70 procent av de totala forskningskostnaderna.
En finansieringsplan över forskningskostnaderna under den femåriga finansieringsperioden ska dock redan framföras i ansökan om bidrag för anställning som akademiforskare, på fliken Forskningskostnader. Mer information om forskningsrådens praxis beträffande forskningskostnader finns i forskningsrådens riktlinjer.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
Vi förutsätter att forskningsplatsen (dvs. sökandens bakgrundsorganisation, t.ex. universitet, forskningsinstitut eller annan forskningsorganisation) åtar sig att svara för projektets basresurser. Dessa beror på den forskning som ska genomföras, men vanligen är det fråga om samma resurser som forskningsplatsens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster. När forskningsplatsen tar emot finansieringen ansvarar det för att eventuella utlåtanden och tillstånd från etiska kommittéer som behövs för forskningen har erhållits innan projektet inleds.
Utgifterna för att göra referentgranskade artiklar öppet tillgängliga ingår i forskningsplatsernas omkostnader och hör således till de basresurser som forskningsplatserna erbjuder. De utgifter som hänför sig till lagring och tillgängliggörande av forskningsdata anses höra till forskningsplatsens omkostnader och de kan endast undantagsvis och av grundad anledning godkännas som sådana forskningskostnader som täcks med Akademins forskningsfinansiering. Forskningsplatsen förbinder sig också till att övervaka att datahanteringsplanen kan genomföras vid forskningsplatsen och att åtgärderna följer god datahanteringspraxis. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
I ansökan uppges också forskningsplatsens omkostnadsandel, lönebikostnader och koefficienten för effektiv arbetstid. Forskningsplatsen upprätthåller dessa uppgifter i e-tjänsten. Dessa uppgifter meddelas i procent.
Då forskningsplatsen är ett universitet eller ett forskningsinstitut ansöks finansieringen vanligen inklusive mervärdesskatt. Närmare anvisningar om mervärdesskatten fås av ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen. Akademin kan också under vissa villkor bevilja finansiering för mervärdesskatteandelar (se Mervärdesskatt på webben och anvisningarna i finansieringsvillkoren).
Efter ett positivt finansieringsbeslut godkänner forskningsplatsen också projektets datahanteringsplan.
Forskning vid EUI eller IIASA
Om du söker akademiforskarbidrag kan du också ansöka om att bedriva forskning vid European University Institute (EUI) som en del av anställningen. EUI kan ta emot en akademiforskare åt gången för att bedriva forskning under 1–2 år. Du behöver inte bifoga en skild inbjudan av EUI till din ansökan eller kontakta EUI. Om du är intresserad av att forska vid EUI, bekanta dig på förhand med den forskning som utförs vid institutet och (när du bereder din ansökan) kontakta EUI-kontaktpersonen vid Akademin (se Kontaktpersoner).
Under finansieringsperioden kan en akademiforskare också besöka IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis) i Österrike. IIASA bedriver systemanalytisk forskning om sådana globala utmaningar som är för stora för att lösas av en enskild akademisk disciplin. IIASA utvecklar och utnyttjar systemanalytiska forskningsmetoder, men vi förväntar oss inte att de sökande är insatta i dessa metoder. Om din forskning har koppling till ett forskningsprojekt vid IIASA kan du förhandla direkt med IIASA om besöket och bifoga IIASAs inbjudan till din ansökan. Kontakta även IIASA-kontaktpersonen vid Akademin (se Kontaktpersoner).
Att lämna in och komplettera ansökan
Ansökningstiden är bindande. Ansökningstiden går ut den 22 september 2021 kl. 16.15 finsk tid.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter.
Du kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Du kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men du måste göra det innan ansökningstiden går ut. Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta utlysningens kontaktperson, som kan öppna ansökan för komplettering. Efter att du har kompletterat ansökan måste du lämna in den på nytt. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt, beroende på hur ansökan har fortskridit i bedömnings- och beslutsprocessen.
Vi kan be dig att komplettera din ansökan. Om du inte kompletterar ansökan inom utsatt tid kan vi besluta att inte behandla den. Se till att din kontaktinformation (e-postadress) hålls uppdaterad.
Hur ansökan registreras
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
Om du inte inom utsatt tid har lämnat in en slutrapport om ett avslutat eller pågående projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att behandla ansökan.
En ansökan behandlas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen. Ett forskningsråd eller ett annat förtroendeorgan kan låta bli att behandla och finansiera en ansökan på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att den sökande inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer om när Akademin kan låta bli att behandla eller bedöma en ansökan.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in är i regel offentliga handlingar, med undantag av forskningsplaner, planskisser, abstrakt och progressrapporter, där utgångspunkten är att de är sekretessbelagda. Du ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999). Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Vår integritetsskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Ansökan består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
De flesta av länkarna nedan leder till de ansökningsanvisningar som finns på Finlands Akademis webbplats.
Ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först); information om t.ex. föräldraledighet kan fyllas i under Tilläggsinformation
- Docenturer och professurer
Meritförteckning (CV)
- Meritförteckning enligt mall, högst två sidor
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst ett, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort översikt över forskningens vetenskapliga och samhälleliga mål, forskningsmetoder och -material samt förväntade resultat och genomslag
- Läs mer om abstraktet.
Forskningsplan (Research plan)
- Maximilängd tolv sidor
- Se anvisningar om forskningsplanens struktur.
- Se e-tjänstens anvisningar.
Viktigaste publikationer och övriga forskningsresultat (Most relevant publications and other key outputs)
- Sammanlagt högst tio egna publikationer som är viktigast med tanke på projektet och högst tio egna övriga forskningsresultat inklusive motiveringar.
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA. Se också e-tjänstens anvisningar.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (publikationstypen syns inte i pdf-versionen av ansökan).
- Uppgifterna kan användas vid bedömningen av sökandens kompetens att genomföra projektet.
Mobilitet (Mobility)
- Mobilitetskriteriet (Mobility requirement): Efter doktorsexamen ska sökanden ha en nationell eller internationell mobilitetsperiod på minst sex månader, eller så ska hen söka akademiforskarbidrag till en annan forskningsmiljö än den där hen avlade sin doktorsavhandling. Läs mer om mobilitetskriteriet.
- Motiveringar om vi för din del borde göra ett undantag från mobilitetskravet på grund av covid-19-pandemin. Bifoga nödvändiga dokument på fliken Bilagor under Mobilitetskriteriet, dokument. Läs noggrannare anvisningar i utlysningstexten under Vem kan ansöka.
- Annan mobilitetsperiod efter doktorsexamen
- Nationell och/eller internationell mobilitetsperiod (eller perioder) som planerats i projektet.
- Läs mer om mobilitet.
- Vi rekommenderar att ett samarbetsbrev bifogas till ansökan. Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll.
Samarbetsparter (Collaborators)
- Specificera projektets samarbetsparter (namn, organisation, land)
- Samarbetsparternas meriter som är centrala för projektet samt motiveringar för valet av samarbetsparter beskrivs i forskningsplanens punkt 3.2.
- Vi rekommenderar att ett samarbetsbrev bifogas till ansökan. Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll.
Kopplingar (Affiliations)
- Infrastrukturer: Uppge vilka anläggningar, resurser eller datalager vid nationella eller internationella forskningsinfrastrukturer som projektet tänker använda. I menyn finns de infrastrukturer som ingår i Finlands vägvisare eller ESFRIs vägvisare. Övriga infrastrukturer ifylls i fritextfältet. Läs mer om forskningsinfrastrukturer.
- Spetsforskningsenheter: Läs mer om spetsforskningsenheter.
- Flaggskepp: Läs mer om flaggskeppsprogrammet.
Forskningsetik (Research ethics)
- Etisk förhandsbedömning och/eller försöksdjurstillstånd för forskningsprojektet (ja/nej)
- Skyldig till oredlighet i forskningen (ja/nej). Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
- De forskningsetiska frågorna beskrivs under punkt 4.1 i forskningsplanen.
- Läs mer om de etiska frågorna.
Lön (Salary)
- Den aktuella finansieringsperioden är 1.9.2022–31.8.2027.
- Lönen är enligt utlysningstexten, 5 100 euro per månad
- Bidraget för anställning som akademiforskare ska användas för forskarens egen lön.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
Forskningskostnader (Research costs)
- Preliminär femårsbudget (inkl. motiveringar) för forskningsbidrag som söks senare och motiveringar för finansiering som söks nu. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
- Akademins finansieringsandel av de totala forskningskostnaderna är högst 70 procent.
- Forskargruppens lön och övriga kostnader
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken inklusive mellanslag
- Lättfattlig och klar projektbeskrivning på engelska och svenska/finska
- Vi utnyttjar den offentliga projektbeskrivningen då vi kommunicerar det finansierade forskningsprojektet till allmänheten. Beskrivningen sparas också på Forskning.fi, en nationell portal som sprider information om vetenskaplig forskning som bedrivs i Finland.
- Läs anvisningarna om projektbeskrivningen.
Progressrapport
- Om du har pågående finansiering från Akademin eller avslutade projekt för vilka slutrapport ännu inte har lämnats in, finns de projekt som ska rapporteras på en skild flik. Detta gäller inte en sökande som är ansvarig person i en bidragsform där mottagaren är en organisation.
- Maximilängd 1 500 tecken inklusive mellanslag per projekt
- Beskriv projektets framsteg och/eller centrala resultat samt hur projektet anknyter till den finansiering som nu söks.
- Läs mer om hur rapporten utarbetas.
- Se också e-tjänstens anvisningar.
Bilagor (Appendices)
- Bilagorna ska vara i pdf-format.
Obligatoriska bilagor:
- Fullständig publikationsförteckning. Läs anvisningarna om publikationsförteckningens struktur.
- Finländskt doktorsexamensintyg eller examensintyg på engelska för doktorsexamen som avlagts utomlands; utdrag ur studieregistret får inte bifogas med ansökan
Bilagor i enskilda fall:
- Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll.
- Mobilitetskriteriet, dokument: Om du anser att vi för din del borde göra ett undantag från mobilitetskravet på grund av covid-19-pandemin, ska du under denna punkt bifoga nödvändiga dokument. Läs mer i utlysningstexten under Vem kan ansöka.
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Börja med att skriva in personens namn i fältet. Om personen har skapat ett konto i e-tjänsten, finns hens namn på listan.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
- Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Akademins finansiering beviljas på basis av kollegial granskning, dvs. peer review. Vi anlitar främst utländska experter i den vetenskapliga bedömningen.
Ansökningarna bedöms huvudsakligen i internationella paneler. För ansökningar som inte lämpar sig för någon panel begärs minst två enskilda bedömningar.
Bedömningen grundar sig på transparens, integritet, opartiskhet, kompetens och mångfald. Läs mer om ansvarsfull utvärdering av forskare.
Bedömningskriterier
- forskningens vetenskapliga kvalitet, innovativitet och nyhetsvärde samt dess genomslag i forskarsamhället
- sökandes/forskargruppens kompetens i fråga om projektets genomförande
- forskningsplanens genomförbarhet (inkl. ansvarsfull vetenskap)
- forskningsmiljöns och samarbetsnätverkens kvalitet
- forskarmobilitet och forskarutbildning.
Bekanta dig med betygsskalan och bedömningsfrågorna som utnyttjas vid bedömningen: bedömningsblankett och bedömningsanvisningar för anställning som akademiforskare. Bedömningsanvisningarna och -blanketten finns endast på engelska. Panelen ger ett utlåtande på varje ansökan. Panelutlåtandet är en sekretessbelagd handling. För ansökningar med ett slutligt betyg under 5 ger panelen ett kort sammandrag av utlåtandena. Bedömningspanelen rangordnar dessutom de ansökningar som fått betyget 5 eller 6.
Beredningen av beslut baserar sig på bedömningsutlåtandena och den rangordning som panelerna gjort. Ytterligare beaktas grunderna för Finlands Akademis finansieringsbeslut och andra riktlinjer som styr Akademins verksamhet. Läs mer om hur finansieringsbesluten fattas.
Forskningsråden uppdaterar sina forskningspolitiska riktlinjer under maj–juni. Finansieringsbesluten fattas på basis av forskningsrådens forskningspolitiska riktlinjer, som uppdateras på webben före utlysningen öppnas. Läs forskningsrådets riktlinjer före du lämnar in ansökan.
Forskningsråden fattar finansieringsbesluten i två steg våren 2022. I det första steget får de ansökningar som fått ett betyg under 5 avslag efter forskningsrådets avvägande. I det andra steget behandlas resten av ansökningarna (huvudsakligen de som fått betyget 5–6). Finansieringsbesluten i det andra steget kan vara positiva eller negativa. Sökandena får således besked om finansieringsbeslutet per e-post i samband med antingen det första eller det andra skedet av beslutsprocessen.
Efter att finansieringsbeslutet har fattats får du ett automatiskt e-postmeddelande om det. Därefter kan du logga in på e-tjänsten, se om du fått bifall eller avslag och ta del av beslutsmotiveringar. I e-tjänsten hittar du också sakkunnigutlåtandet om ansökan. Utlåtandet kan innehålla panelens rangordning (de mest framgångsrika ansökningarna rangordnas).
Om du har fått bidrag för anställning som akademiforskare kan du framföra en skild ansökan till forskningsrådet om finansiering av forskningskostnader för hela femårsperioden. Akademiforskaren får skilt anvisningar om hur man kan ansöka om bidrag för forskningskostnader. Besluten om bidrag för forskningskostnader fattas i två steg.
Hur finansieringen tas emot
Finansieringsvillkoren bifogas till ett positivt beslut. När du beviljats finansiering måste du utan dröjsmål kontrollera beslutet och godkänna finansieringen i e-tjänsten. Finansieringen måste godkännas i e-tjänsten inom åtta veckor från beslutsdagen, om inte annat nämns i beslutsmeddelandets särskilda villkor.
Uppdatera vid behov också den offentliga projektbeskrivningen och bifoga den egentliga datahanteringsplanen innan du godkänner finansieringen. Efter att du godkänt finansieringen skickas ett meddelande till den person som gett forskningsplatsens förbindelse till din ansökan. Denna person måste också godkänna att finansieringen tas emot. Läs e-tjänstens anvisningar om beslutsmeddelande, utlåtanden och godkännande av finansiering.
Finansieringen kan betalas ut först efter att både den sökande och forskningsplatsens representant har godkänt den. Efter detta meddelar systemet ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen om att finansieringen har beviljats och att finansieringen kan börja användas.
Biovetenskap, hälsa och miljö
- vetenskapsrådgivare Harri Hautala, tfn 0295 335 019
- vetenskapsrådgivare Outi Ala-Honkola, tfn 0295 335 029
- vetenskapsrådgivare Laura Forsström, tfn 0295 335 041
- vetenskapsrådgivare Päivi Lindfors, tfn 0295 335 028
- vetenskapsrådgivare Rita Rinnankoski-Tuikka, tfn 0295 335 096
- vetenskapsrådgivare Marko Uutela, tfn 0295 335 113
- vetenskapsrådgivare Vesa Yli-Pelkonen, tfn 0295 335 095
Naturvetenskap och teknik
- vetenskapsrådgivare Jan Bäckman, tfn 0295 335 010
- ledande vetenskapsrådgivare Anna Kalliomäki, tfn 0295 335 035
Kultur och samhälle
- vetenskapsrådgivare Katja Marjanen, tfn 0295 335 079
- ledande vetenskapsrådgivare Helena Vänskä, tfn 0295 335 036
- vetenskapsrådgivare Sonja Kuosmanen, tfn 0295 335 025
EUI
- vetenskapsrådgivare Päivi Pihlaja, tfn 0295 335 016
IIASA
- ledande vetenskapsrådgivare Jaana Roos, tfn 0295 335 151
Våra e-postadresser har formatet fornamn.efternamn(at)aka.fi.
Frågor om mobilitetskriteriet: