Specialfinansiering för forskning inom nyckelområden för grön och digital övergång 2021
- Denna finansiering beror på om Europeiska unionens råd fastställer Finlands plan för återhämtning och resiliens och om riksdagen godkänner den budget där finansieringen ingår. Enligt en preliminär tidsplan förväntas rådet fastställa planen under sommaren 2021.
- De projekt som finansieras ska inriktas på åtgärder som stöder både grön och digital övergång, med iakttagande av principerna för hållbar utveckling och principen ”Do No Significant Harm”.
- Finansieringen uppgår till högst 2 miljoner euro/konsortium och 600 000 euro/konsortiepart.
- Söks av mångvetenskapliga konsortier bestående av två eller flera forskargrupper, där parterna för med sig kompetens med tanke på både grön och digital övergång; Det ansökande konsortiet ska samarbeta med olika aktörer och dem som utnyttjar forskningens resultat.
- Sökandena ombeds lämna in ett icke-bindande förhandsmeddelande om forskningens tema, områden och nyckelord per e-post till keyareas@aka.fi senast 25.8.2021. Informationen utnyttjas för att ordna den vetenskapliga bedömningen.
Finlands Akademi bidrar till genomförandet av Finlands plan för återhämtning och resiliens, som är en del av Finlands program för hållbar tillväxt, med en tilläggsfinansiering på 25 miljoner euro som riktas till främjande av grön och digital övergång. Genom denna utlysning finansieras forskning som främjar lösningar som hänför sig till koldioxidneutralitet och anpassning till klimatförändringen samt digital teknologi i anslutning till dessa. Målet är att stärka befintliga kompetenskluster inom ämnesområdet (t.ex. flaggskeppsprojekt) och öka kunnandet också utanför klustren. I kompetensklustren förenas stark forskningskompetens och forskningens genomslagskraft samt samarbete med dem som utnyttjar forskningsresultaten och andra aktörer.
Finlands Akademis centrala uppgift är att finansiera högklassig vetenskaplig forskning. Akademifinansierad forskning förväntas också ha vetenskapligt och samhälleligt genomslag samt följa principerna för ansvarsfull vetenskap.
Innan du fyller i ansökan i e-tjänsten (SARA), läs noggrant igenom utlysningstexten och finansieringsvillkoren. Om det förekommer skillnader mellan utlysningstexten och finansieringsvillkoren är det villkoren som gäller. Om det förekommer skillnader mellan den finska versionen av utlysningstexten och den svenska eller engelska översättningen är det den finska texten som gäller.
Läs hela utlysningstexten på den här sidan.
Forskningen har en viktig roll bland annat som stöd för uppnåendet av nationella och internationella mål gällande koldioxidneutralitet och klimatet samt för tryggandet av naturens mångfald. I Finlands program för hållbar tillväxt lyfts detta fram i målet att främja grön övergång och digitalisering. Den gröna övergången stöder omstruktureringen i ekonomin och byggandet av ett koldioxidneutralt välfärdssamhälle.
Finlands Akademi bidrar till genomförandet av Finlands plan för återhämtning och resiliens, som är en del av Finlands program för hållbar tillväxt, med en tilläggsfinansiering på 25 miljoner euro som riktas till främjande av grön och digital övergång. Genom denna utlysning finansieras forskning som främjar lösningar som hänför sig till koldioxidneutralitet och anpassning till klimatförändringen samt digital teknologi i anslutning till dessa. Målet är att stärka befintliga kompetenskluster inom detta ämnesområde (t.ex. flaggskeppsprojekt) och öka kunnandet också utanför klustren. I kompetensklustren förenas stark forskningskompetens och forskningens genomslagskraft samt samarbete med dem som utnyttjar forskningsresultaten och andra aktörer.
De projekt som finansieras ska följa principen om att inte orsaka någon betydande skada (”Do No Significant Harm”, DNSH). I enlighet med DNSH-principen får ett forskningsprojekt inte innehålla åtgärder som medför betydande skada för de sex miljömål som fastställs i EU:s taxonomiförordning:
- begränsning av klimatförändringar
- anpassning till klimatförändringar
- hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser
- omställning till en cirkulär ekonomi
- förebyggande och begränsning av miljöföroreningar
- skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem.
Åtgärderna får inte orsaka betydande skada under eller efter projektet. Projekt som främjar användningen av fossila bränslen finansieras inte. Läs mer om DNSH-principen på Europeiska kommissionens webbplats (pdf, på engelska) och på Finansministeriets webbplats.
De sökande ska i ansökan beskriva hur de förbundit sig att följa DNSH-principen. Dessutom kan Akademin efter att utlysningen har stängt kräva att sökanden till stöd för beslutsfattandet lämnar en separat utredning om hur principen följs.
De finansierade projekten ska i sin kommunikation ange finansieringskällan och säkerställa EU-finansieringens synlighet bl.a. genom att lyfta fram unionens logotyp och hänvisningen ”Finansiering från Europeiska unionen – Next Generation EU”.
En motsvarande utlysning öppnas också 2022 om riksdagen beslutar att anvisa Finlands Akademi de nödvändiga medlen i 2022 års statsbudget.
När de finansierade projekten har avslutats utvärderas uppnåendet av finansieringens mål och resultat med beaktande av EU:s krav.
Finansieringen kan sökas av mångvetenskapliga konsortier bestående av två eller flera forskargrupper, där parterna för med sig kompetens med tanke på både grön och digital övergång; Det ansökande konsortiet ska samarbeta med olika aktörer och dem som utnyttjar forskningens resultat. Parterna i konsortierna kan vara från en eller flera forskningsorganisationer.
Med en konsortieansökan menas en ansökan som byggts upp runt en gemensam forskningsplan, där varje konsortiepart ansöker om finansiering hos Akademin. Vi behandlar en konsortieansökan som en helhet, även om finansieringen beviljas skilt till varje delprojekt. Konsortiets sammansättning kan inte ändras efter att ansökningstiden gått ut. Läs mer i anvisningarna för konsortieansökan.
Akademin välkomnar ansökningar från alla forskningsområden. De sökande uppmuntras närma sig temat på bred front och utnyttja relevanta nationella och/eller internationella nätverk.
Den ansvariga projektledaren (konsortieledaren eller ledaren av ett delprojekt i konsortiet) ska utöver doktorsexamen också ha andra betydande bevis på vetenskapligt arbete. I regel är den ansvariga ledaren en forskare på professors- eller docentnivå. Den sökande ska dessutom ha nära anknytning till Finland för att möjliggöra ett flerårigt forskningsprojekt, och denna koppling ska framgå av ansökan.
Särskilda villkor och begränsningar
En sökande kan inlämna endast en ansökan (inkl. konsortieansökan som ansvarig ledare eller som delprojektledare). Om en och samma sökande lämnar in flera ansökningar bedömer vi endast den första ansökan som inkommit. En ansökan som vi låter bli att bedöma kan inte beviljas finansiering.
I enlighet med statsunderstödslagen kan ett projekt inte få samtidig finansiering för ett och samma ändamål. Detta bör beaktas om man ansöker om annan finansiering från Akademin.
Om den sökande har pågående akademifinansiering eller avslutade projekt för vilka slutrapporten ännu inte har lämnats in, ska hen utarbeta en progressrapport. Detta gäller inte en sökande som är ansvarig person i en bidragsform där mottagaren är en organisation. Läs mer om hur rapporten utarbetas. Om du inte inom utsatt tid har lämnat in en slutrapport om ett avslutat projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att behandla ansökan.
Medlemmar av Akademins styrelse, forskningsråd och rådet för strategisk forskning beviljas inte akademifinansiering under deras mandatperioder.
Finansiering kan inte beviljas till personer som har deltagit i planeringen av utlysningen på ett sätt som skulle ge dem konkurrensfördelar jämfört med övriga sökande.
Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
En ansökan behandlas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen. Ett forskningsråd eller ett annat förtroendeorgan kan låta bli att bedöma och finansiera en ansökan på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att den sökande inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer om när Akademin kan låta bli att behandla eller bedöma en ansökan.
Finansieringsperioden börjar den 1 januari 2022 och slutar senast den 31 december 2024.
Denna finansiering beror på om Europeiska unionens råd fastställer Finlands plan för återhämtning och resiliens och om riksdagen godkänner den budget där finansieringen ingår. Enligt en preliminär tidsplan förväntas rådet fastställa planen under sommaren 2021.
Akademins forskningsfinansiering beviljas till en finländsk forskningsplats (vanligen ett universitet eller forskningsinstitut), såvida det inte finns särskilda skäl att inte göra det. Projektets ansvariga ledare ska ha nära anknytning till Finland för att möjliggöra ett flerårigt forskningsprojekt. Akademifinansierade forskare kan dock arbeta utomlands under finansieringsperioden.
I ansökan ska ingå en finansieringsplan enligt totalkostnadsmodellen. Av planen ska framgå den finansiering som söks från Akademin (högst 70 % av projektets totalkostnader). Läs anvisningarna om totalkostnadsmodellen.
Akademins finansiering kan täcka t.ex. sådana direkta forskningskostnader som uppkommer av
- forskargruppens löner
- ansvariga projektledarens lönekostnader i begränsad utsträckning
- lönefinansiering för forskare som återvänder till Finland
- nödvändiga utgifter för forskningens genomförande
- resor
- nationellt samarbete och nationell mobilitet
- internationellt samarbete och internationell mobilitet
- beredning av internationella projekt.
- främjande av utnyttjandet av forskningsrön, om dessa kostnader inte uppstår inom ramen för ekonomiska verksamhet.
Akademins finansiering kan inte användas för ekonomisk verksamhet. Läs mer om ekonomiska aktörers behörighet att ansöka om finansiering.
Forskargruppens löner
De personer som anställs med Finlands Akademis forskningsbidrag ska i regel ha ett anställningsförhållande. Vi rekommenderar att anställningsförhållandet pågår under hela finansieringsperioden, om inte någon särskild orsak i anslutning till genomförandet av forskningsprojektet förutsätter ett kortare förhållande. Kortvariga forsknings-, utrednings eller andra uppdrag kan också genomföras i form av köptjänster om det är nödvändigt för projektet i fråga.
Vad förutsätts av forskningsplatsen?
Vi förutsätter att forskningsplatsen (dvs. sökandens bakgrundsorganisation, t.ex. universitet, forskningsinstitut eller annan forskningsorganisation) åtar sig att svara för projektets basresurser. Dessa beror på den forskning som ska genomföras, men vanligen är det fråga om samma resurser som forskningsplatsens övriga forskare har till sitt förfogande: arbets- och laboratorielokaler, apparatur (inkl. datorutrustning) samt telekommunikations-, telefon-, post-, kopierings- och bibliotekstjänster. När forskningsplatsen tar emot finansieringen ansvarar det för att eventuella utlåtanden och tillstånd från etiska kommittéer som behövs för forskningen har erhållits innan projektet inleds.
Utgifterna för att göra referentgranskade artiklar öppet tillgängliga ingår i forskningsplatsernas omkostnader och hör således till de basresurser som forskningsplatserna erbjuder. De utgifter som hänför sig till lagring och tillgängliggörande av forskningsdata anses höra till forskningsplatsens omkostnader och de kan endast undantagsvis och av grundad anledning godkännas som sådana forskningskostnader som täcks med Akademins forskningsfinansiering. Forskningsplatsen förbinder sig också till att övervaka att datahanteringsplanen kan genomföras vid forskningsplatsen och att åtgärderna följer god datahanteringspraxis. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
I ansökan uppges också forskningsplatsens omkostnadsandel, lönebikostnader och koefficienten för effektiv arbetstid. Forskningsplatsen upprätthåller dessa uppgifter i e-tjänsten. Dessa uppgifter meddelas i procent.
Då forskningsplatsen är ett universitet eller ett forskningsinstitut ansöks finansieringen vanligen inklusive mervärdesskatt. Närmare anvisningar om mervärdesskatten fås av ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen. Akademin kan också under vissa villkor bevilja finansiering för mervärdesskatteandelar (se Mervärdesskatt på webben och anvisningarna i finansieringsvillkoren).
Finansieringsplan
I din ansökan ska du uppge en kostnadsberäkning med det uppskattade årliga finansieringsbehovet efter utgiftsslag. I ansökan ska också ingå en finansieringsplan, dvs. den finansiering som redan beviljats projektet och den som forskningsplatsen erbjuder om projektet förverkligas. Innan den sökande lämnar in ansökan ska hen komma överens om forskningsplatsens finansieringsandel med förvaltningen vid sin egen organisation. I totalkostnaderna ska enbart ingå sådana kostnader som syns i forskningsplatsens bokföring. Kontrollera hos din egen organisation om den finansiering som planerats som den egna finansieringsandelen lämpar sig för detta ändamål. Finansiering som söks från Akademin ska utgöra högst 70 % av projektets totalkostnader. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
Samtliga forskningsutgifter motiveras i fritextfältet under e-tjänstens flik Projektets finansiering.
Ansvariga projektledarens lönekostnader
Akademins finansiering för forskningsprojekt är i första hand avsedd för avlöning av heltidsanställda forskare samt för övriga forskningskostnader.
I regel beviljar Akademin inte finansiering för den ansvariga projektledarens lön. Den ansvariga ledarens lönekostnader kan endast i begränsad utsträckning och med fog inkluderas i projektets totala kostnader. Den ansvariga ledarens lön utreds på e-tjänstens flik Ansvariga ledarens lön.
Att inkludera ledarens lön för projektledning i projektets totalkostnader
Den ansvariga projektledarens avlöningskostnader för att leda projektet kan inkluderas i de totala projektkostnaderna i enlighet med det som uppges i e-tjänsten på fliken Ansvariga ledarens lön. En förutsättning är att ledarens uppgifter har klart specificerats i ansökan.
Avlöningskostnaderna får inte vara betydliga i förhållande till projektets totalkostnader. Till exempel i ett treårigt forskningsprojekt kan ingå högst 4.5 månaders arbetstid för den ansvariga ledaren.
Att söka finansiering för ledarens lön för forskning
Akademin kan av särskilt vägande skäl med anknytning till forskningen bevilja sammanlagt högst ett års finansiering för avlöningen av den ansvariga ledaren. Ett särskilt vägande skäl är t.ex. arbete utomlands, återkomst från utlandet eller flyttning till en annan forskningsorganisation eller ett företag i Finland. Eventuellt företagssamarbete måste uppfylla vissa villkor (se anvisningarna i finansieringsvillkoren).
En förutsättning är att den ansvariga ledarens uppgifter och de forskningsrelaterade lönemotiveringarna tydligt beskrivs i e-tjänsten på fliken Ansvariga ledarens lön. För att finansieringen ska kunna användas för detta ändamål, måste det ha noterats i finansieringsbeslutets villkor.
Löneutredning när ledaren inte har ett anställningsförhållande:
Om projektets ansvariga ledare inte har ett anställningsförhållande under finansieringsperioden (t.ex. till ett universitet eller forskningsinstitut) ska hen i sin ansökan redogöra (e-tjänstens flik Ansvariga ledarens lön) för hur lönen täcks under projektets finansieringsperiod.
Pensionerade forskare kan beviljas finansiering enligt samma kriterier som gäller för andra forskare.
Mobilitetsstöd inom forskningsprojekt
Mobilitetsstödet söks som en forskningskostnad som hänför sig till genomförandet av forskningsplanen. Stödet söks enligt praxis vid forskningsplatsen. Kontakta forskningsplatsens personal- och ekonomiförvaltning för att få tilläggsuppgifter.
Uppgifterna om mobilitetsstödet ifylls i e-tjänsten på fliken Projektets finansiering under Resekostnader. Mobilitetsstödet ska motiveras. Läs mer om mobilitetsstödet i finansieringsvillkoren.
Att lämna in och komplettera ansökan
Ansökningstiden är bindande och gäller även konsortier. Ansökningstiden går ut den 8 september 2021 kl. 16.15 finsk tid.
Lämna in ansökan i god tid innan ansökningstiden går ut. Systemet godkänner bara sådana ansökningar som innehåller alla obligatoriska uppgifter. Konsortieledaren lämnar in konsortiets gemensamma ansökan. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan först efter att alla delprojekt har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga.
Du kan göra ändringar i och komplettera en inlämnad ansökan ända tills ansökningstiden går ut. Du kan t.ex. byta bilagor i en inlämnad ansökan, men du måste göra det innan ansökningstiden går ut. Om du efter att ansökningstiden gått ut upptäcker betydande brister i din ansökan, ska du omedelbart kontakta utlysningens kontaktperson, som kan öppna ansökan för komplettering. Efter att du har kompletterat ansökan måste du lämna in den på nytt. Kompletteringen beaktas så långt det är möjligt, beroende på hur ansökan har fortskridit i bedömnings- och beslutsprocessen.
Vi kan be dig att komplettera din ansökan. Om du inte kompletterar ansökan inom utsatt tid kan vi besluta att inte behandla den. Se till att din kontaktinformation (e-postadress) hålls uppdaterad.
Hur ansökan registreras
Enligt 17 § i förvaltningslagen och 8 § i lagen om elektronisk kommunikation i myndigheternas verksamhet är avsändaren ansvarig för att ansökan är mottagaren tillhanda inom utsatt tid. Ansökan anses registrerad (dvs. ärendet har inletts) då den elektroniska ansökan och de obligatoriska bilagorna har inlämnats i e-tjänsten. Systemet ger dig en e-postbekräftelse på att ansökan har lyckats till den e-postadress du har uppgett.
Om du inte inom utsatt tid har lämnat in en slutrapport om ett avslutat eller pågående projekt som Akademin finansierat, kan vi låta bli att behandla ansökan.
En ansökan behandlas inte om den sökande eller ansökan inte uppfyller de behörighetsvillkor eller andra centrala krav som ställts för den aktuella utlysningen eller om det inte av andra skäl inte finns förutsättningar för behandlingen. Ett forskningsråd eller ett annat förtroendeorgan kan låta bli att bedöma och finansiera en ansökan på basis av forskningspolitiska orsaker eller om det av någon annan orsak är uppenbart att den sökande inte kan beviljas finansiering utifrån den inlämnade ansökan. Läs mer om när Akademin kan låta bli att behandla eller bedöma en ansökan.
Offentlighet och dataskydd
De ansökningar och bilagor som lämnas in är i regel offentliga handlingar, med undantag av forskningsplaner, planskisser, abstrakt och progressrapporter, där utgångspunkten är att de är sekretessbelagda. Du ska därför inte uppge sekretessbelagda uppgifter t.ex. i meritförteckningen. Som grund till detta ligger lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999). Akademin följer dataskyddslagstiftningen. Vår integritetsskyddspolicy (enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning) för forskningsfinansieringens personregister finns på vår webbplats på sidan Dataskydd.
Ansökan består av blanketter som ifylls i Akademins e-tjänst samt av pdf-bilagor. Som sökande har du rätt att göra din ansökan på svenska eller finska, men vi ber dig att lämna in din ansökan på engelska för att möjliggöra en internationell bedömning.
De flesta av länkarna nedan leder till de ansökningsanvisningar som finns på Finlands Akademis webbplats.
Ansökans delar och innehåll i e-tjänsten (SARA)
Personuppgifter (Personal data)
- Personuppgifter
- Examina (senaste först); information om t.ex. föräldraledighet kan fyllas i under Tilläggsinformation
- Docenturer och professurer
Meritförteckning (CV)
- Meritförteckning enligt mall, högst två sidor
Konsortieparter (Consortium parties)
- Uppgifter om varje part (namn, e-postadress, organisation och land)
- Läs anvisningarna om konsortieansökan.
Allmän beskrivning (General information)
- Forskningsplatsens uppgifter
- Forskningsprojektets titel på engelska och svenska/finska
- Forskningsområden (minst ett, högst fem). Bekanta dig med klassificeringen av forskningsområden.
- Nyckelord på engelska och svenska/finska
Abstrakt (Abstract)
- Maximilängd 2 500 tecken inklusive mellanslag
- Kort översikt över forskningens vetenskapliga och samhälleliga mål, forskningsmetoder och -material samt förväntade resultat och genomslag
- Läs mer om abstraktet.
Forskningsplan (Research plan)
- Maximilängd 15 sidor
- Beskriv kort i punkt 1.4 av forskningsplanen hur projektet följer principen om att inte orsaka någon betydande skada (”Do No Significant Harm”, DNSH). Inkludera i samma punkt också ett fritt formulerat åtagande om att iaktta DNSH-principen. Läs mer om principen under Bakgrund och mål i utlysningstexten.
- Se anvisningar om forskningsplanens struktur.
- Se e-tjänstens anvisningar.
Viktigaste publikationer och övriga forskningsresultat (Most relevant publications and other key outputs)
- Konsortieledaren uppger sammanlagt högst tio för projektet viktigaste konsortiets egna publikationer och högst tio konsortiets egna övriga forskningsresultat inklusive motiveringar.
- Sök publikationer i publikationsdatatjänsten VIRTA. Se också e-tjänstens anvisningar.
- Du kan också inmata uppgifter om publikationer manuellt. Obligatoriska uppgifter: författare, titel, publiceringsår, namn på serien/tidskriften och typ av publikation (publikationstypen syns inte i pdf-versionen av ansökan).
- Dessa uppgifter används vid bedömningen av sökandens eller konsortiets kompetens att genomföra projektet.
Mobilitet (Mobility)
- Projektets planerade mobilitet i Finland och internationellt, specificerad efter person
- Läs mer om mobilitet.
- Vi rekommenderar att ett samarbetsbrev bifogas till ansökan. Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll.
Samarbetsparter (Collaborators)
- Specificera projektets samarbetsparter (namn, organisation, land)
- Samarbetsparternas meriter som är centrala för projektet samt motiveringar för valet av samarbetsparter beskrivs i forskningsplanens punkt 3.2.
- Vi rekommenderar att ett samarbetsbrev bifogas till ansökan. Läs anvisningarna om samarbetsbrevets innehåll.
Kopplingar (Affiliations)
- Infrastrukturer: Uppge vilka anläggningar, resurser eller datalager vid nationella eller internationella forskningsinfrastrukturer som projektet tänker använda. I menyn finns de infrastrukturer som ingår i Finlands vägvisare eller ESFRIs vägvisare. Övriga infrastrukturer ifylls i fritextfältet. Läs mer om forskningens infrastrukturer.
- Spetsforskningsenheter: Läs mer om spetsforskningsenheter.
- Flaggskepp: Läs mer om flaggskeppsprogrammet.
Forskningsetik (Research ethics)
- Etisk förhandsbedömning och/eller försöksdjurstillstånd för forskningsprojektet (ja/nej)
- Skyldig till oredlighet i forskningen (ja/nej). Vi låter bli att behandla en ansökan om den sökande har funnits skyldig till oredlighet i forskningen under de senaste tre åren före utlysningen.
- De forskningsetiska frågorna beskrivs under punkt 4.1 i forskningsplanen.
- Läs mer om de etiska frågorna.
Projektets finansiering (Funding for the project)
- Projektets finansiering följer totalkostnadsmodellen. Akademins finansieringsandel av forskningskostnaderna uppgår till högst 70 procent.
- Innan du fyller i kostnadsberäkningen ska du välja forskningsplats på fliken Allmän beskrivning.
- Forskningsplatsen upprätthåller följande koefficienter: effektiv arbetstid, lönebikostnader, omkostnadsandel och mervärdesskatt. Dessa uppgifter meddelas i procent.
- Uppge finansieringsperioden.
- Uppge löner och övriga kostnader.
- Uppge övriga finansiärer och deras finansieringsandelar. Du ska omedelbart meddela oss om du efter att ha lämnat in din ansökan beviljas finansiering för samma ändamål från en annan källa.
- Motivera den finansiering som söks. Kostnadsberäkningen ska vara realistisk.
- Den ansvariga ledarens lönekostnader för projektledning och/eller forskning kan endast i begränsad utsträckning och med fog inkluderas i projektets totala kostnader. Motiveringar för den ansvariga projektledarens lön skrivs under fliken Ansvariga projektledarens lön. Läs mer om den ansvariga ledarens lön i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Fråga förvaltningen vid din forskningsplats om hjälp då du fyller i budgetuppgifter. Noggrannare anvisningar om finansieringen ges i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
- Forskningsplatsens förbindelse. Försäkra dig om att din forskningsplats (t.ex. universitet eller forskningsinstitut) förbinder sig till att stödja projektet. Läs mer om forskningsplatsens förbindelse.
Ansvariga ledarens lön (Salary of principal investigator)
- Motiveringar, om den ansvariga ledarens lönekostnader ingår i finansieringsplanen
- Man kan ansöka om finansiering för den ansvariga projektledaren (med vissa begränsningar) för projektledning och/eller forskning.
- Om ledaren inte har ett fast anställningsförhållande för hela finansieringsperioden: uppge en plan för ledarens avlöning under finansieringsperioden.
- Läs mer om den ansvariga ledarens lön i utlysningstexten under Finansiering som söks och finansieringsperiod.
Offentlig projektbeskrivning (Public project description)
- Maximilängd 1 000 tecken inklusive mellanslag
- Lättfattlig och klar projektbeskrivning på engelska och svenska/finska
- Vi utnyttjar den offentliga projektbeskrivningen då vi kommunicerar det finansierade forskningsprojektet till allmänheten. Beskrivningen sparas också på fi, en nationell portal som sprider information om vetenskaplig forskning som bedrivs i Finland.
- Läs anvisningarna om projektbeskrivningen.
Progressrapport
- Om du har pågående finansiering från Akademin eller avslutade projekt för vilka slutrapport ännu inte har lämnats in, finns de projekt som ska rapporteras på en skild flik. Detta gäller inte en sökande som är ansvarig person i en bidragsform där mottagaren är en organisation.
- Maximilängd 1 500 tecken inklusive mellanslag per projekt
- Beskriv projektets framsteg eller centrala resultat samt hur projektet anknyter till den finansiering som nu söks.
- Läs mer om hur rapporten utarbetas.
- Se också e-tjänstens anvisningar.
Bilagor (Appendices)
- Bilagorna ska vara i pdf-format.
Obligatoriska bilagor:
- Fullständig publikationsförteckning. Läs anvisningarna om publikationsförteckningens struktur.
Bilagor i enskilda fall:
Fullmakt (Authorisation)
- Du kan ge en annan person fullmakt att läsa eller redigera din ansökan.
- Börja med att skriva in personens namn i fältet. Om personen har skapat ett konto i e-tjänsten, finns hens namn på listan.
- Personen måste ha skapat ett konto i e-tjänsten (SARA).
Du kan inte samtidigt ge flera personer fullmakt att redigera samma del av ansökan, och du kan inte själv redigera delen då fullmakten är giltig.
- Ge inte fullmakt åt dig själv.
- Läs mer om fullmaktsfunktionen i e-tjänstens anvisningar.
Lämna in ansökan (Submit application)
- Du kan lämna in ansökan efter att du har ifyllt eller bifogat alla obligatoriska uppgifter.
- Konsortieledaren lämnar in konsortiets gemensamma ansökan. Ledaren kan inlämna konsortiets ansökan först efter att alla delprojekt har ifyllt sina ansökningar och markerat dem färdiga.
- En röd varningstriangel på fliken betyder att det saknas uppgifter.
- Du kan komplettera din ansökan medan ansökningstiden pågår. När du sparar ansökan på nytt ersätts den tidigare versionen.
- Om du vill komplettera ansökan efter att ansökningstiden har gått ut måste du kontakta utlysningens kontaktperson.
Akademins finansiering beviljas på basis av kollegial granskning, dvs. peer review. Vi anlitar främst utländska experter i den vetenskapliga bedömningen.
Sökandena ombeds lämna in ett icke-bindande förhandsmeddelande om forskningens tema, områden och nyckelord per e-post till keyareas@aka.fi senast 25.8.2021. Informationen utnyttjas för att ordna den vetenskapliga bedömningen.
Ansökningarna bedöms av en internationell expertpanel. För ansökningar som inte lämpar sig för panelen begärs minst två enskilda bedömningar.
Bedömningen grundar sig på transparens, integritet, opartiskhet, kompetens och mångfald. Läs mer om ansvarsfull utvärdering av forskare.
Bedömningskriterier
- hur projektet förverkligar utlysningens mål (främjande av lösningar som hänför sig till koldioxidneutralitet och anpassning till klimatförändringen samt digital teknologi i anslutning till dessa, stärkande av kompetenskluster inom ämnesområdet och ökande av kunnandet också utanför klustren)
- forskningens vetenskapliga kvalitet, innovativitet och nyhetsvärde samt dess genomslag i forskarsamhället
- forskningsplanens genomförbarhet (inkl. ansvarsfull vetenskap)
- mervärdet av samarbetet mellan konsortieparter
- forskargruppernas kompetens i fråga om projektets genomförande
- forskningsmiljöns och samarbetsnätverkens kvalitet
- mobilitet och forskarutbildning.
Bekanta dig med betygsskalan och bedömningsfrågorna som utnyttjas vid bedömningen: bedömningsblankett och bedömningsanvisningar. Bedömningsanvisningarna och -blanketterna finns endast på engelska. Panelen ger ett utlåtande på varje ansökan. Panelutlåtandet är en sekretessbelagd handling. Dessutom rangordnar panelen de starkaste ansökningarna.
Vid bedömningen används två tröskelvärden:
Om ansökan inte får minst betyget 4 på skalan 1‒6 i bedömningsblankettens punkt ”Project’s relevance to the programme/call”, avbryts bedömningen och den sökande får respons bara på punkt ”Project’s relevance to the programme/call”.
Om ansökan inte får minst betyget 4 på skalan 1‒6 i bedömningsblankettens punkt ” Scientific quality and innovativeness of research plan”, avbryts bedömningen och den sökande får respons bara på punkter ”Project’s relevance to the programme/call” och ” Scientific quality and innovativeness of research plan”.
Beredningen av finansieringsbesluten baserar sig på bedömningsutlåtandena och den rangordning som panelerna gjort. Ytterligare beaktas grunderna för Finlands Akademis finansieringsbeslut och andra riktlinjer som styr Akademins verksamhet. Läs mer om hur finansieringsbesluten fattas.
Vid beslutsfattandet säkerställas att de projekt som finansieras inriktas på åtgärder som stöder både grön och digital övergång samt att de iakttar principerna för hållbar utveckling och principen ”Do No Significant Harm”. I enlighet med DNSH-principen får ett forskningsprojekt inte innehålla åtgärder som medför betydande skada för de sex miljömål som fastställs i EU:s taxonomiförordning. Läs mer om principen under Bakgrund och mål i utlysningstexten.
Efter att utlysningen har stängt kan Akademin kräva att sökanden till stöd för beslutsfattandet lämnar en separat utredning om hur principen följs.
Akademins allmänna sektion fattar finansieringsbesluten i december 2021.
Efter att finansieringsbeslutet har fattats får du ett automatiskt e-postmeddelande om det. Därefter kan du logga in på e-tjänsten, se om du fått bifall eller avslag och ta del av beslutsmotiveringar. I e-tjänsten hittar du också sakkunnigutlåtandet om ansökan. Utlåtandet kan innehålla panelens rangordning (de mest framgångsrika ansökningarna rangordnas).
Hur finansieringen tas emot
Finansieringsvillkoren bifogas till ett positivt beslut. När du beviljats finansiering måste du utan dröjsmål kontrollera beslutet och godkänna finansieringen i e-tjänsten. Finansieringen ska undantagsvis godkännas i e-tjänsten inom tre vardagar från beslutsdagen, om inte något annat nämns i beslutsmeddelandets särskilda villkor.
Uppdatera vid behov också den offentliga projektbeskrivningen och gör eventuella ändringar i de årliga delbetalningarna innan du godkänner finansieringen. Efter att du godkänt finansieringen skickas ett meddelande till den person som gett forskningsplatsens förbindelse till din ansökan. Denna person måste också godkänna att finansieringen tas emot. Läs e-tjänstens anvisningar om beslutsmeddelande, utlåtanden och godkännande av finansiering.
Lämna in en fullständig datahanteringsplan (i fråga om konsortieansökningar är det endast konsortieledaren som gör det) som tilläggsinformation i Akademins e-tjänst inom åtta veckor från beslutsdagen.
Finansieringen kan betalas ut först efter att både den sökande och forskningsplatsens representant har godkänt den. Efter detta meddelar systemet ekonomiförvaltningen vid forskningsplatsen om att finansieringen har beviljats och att finansieringen kan börja användas.
- ledande vetenskapsrådgivare Jukka Tanskanen, tfn 0295 335 071
- ledande vetenskapsrådgivare Risto Vilkko, tfn 0295 335 136
- vetenskapsrådgivare Timo Lehtinen, tfn 0295 335 054
Kan andra än t.ex. forskare från ett flaggskepp ansöka?
- Målet är att stärka befintliga kompetenskluster inom ämnesområdet (t.ex. flaggskeppsprojekt) och öka kunnandet också utanför klustren. I kompetensklustren förenas stark forskningskompetens och forskningens genomslagskraft samt samarbete med dem som utnyttjar forskningsresultaten och andra aktörer.
Räcker det om ett projekt bara främjar grön övergång eller bara digital övergång?
- Både en stark grön och en stark digital komponent måste inkluderas i projektet. Genom denna utlysning finansieras forskning som främjar lösningar som hänför sig till koldioxidneutralitet och anpassning till klimatförändringen samt digital teknologi i anslutning till dessa.
- Konsortiumparterna för med sig kompetens med tanke på både grön och digital övergång.
Hur mycket finansiering kan jag söka?
- Finansieringen uppgår till högst 2 miljoner euro/konsortium och 600 000 euro/konsortiepart (PI/co-PI).
- Sammantaget är den totala budgeten för utlysningen högst 25 miljoner euro.
Om jag ansöker om finansiering i denna utlysning, kan jag också ansöka i Akademins övriga utlysningar, såsom utlysningen i september 2021?
- Ja, men observera att Akademin inte beviljar samtidig finansiering för ett och samma ändamål från sina olika finansieringsinstrument.
Jag har en löpande finansiering från Finlands Akademi, kan jag ändå ansöka i den här utlysningen?
- Ja, men observera att Akademin inte beviljar samtidig finansiering för ett och samma ändamål från sina olika finansieringsinstrument.
- Om den sökande har pågående akademifinansiering eller avslutade projekt för vilka slutrapporten ännu inte har lämnats in, ska hen utarbeta en progressrapport och bifoga den till ansökan.