2025 Liikuntatutkimuksen (ACTIVE) akatemiaohjelman haku
- Hakijana yksittäiset tutkimusryhmät ja kahden tai useamman ryhmän muodostamat konsortiot.
- Rahoitusta haetaan tutkimusryhmän palkkakuluihin ja hankkeen muihin välittömiin tutkimuskuluihin.
- Yksittäiselle tutkimushankkeelle myönnetään rahoitusta enintään 450 000 euroa ja konsortiolle yhteensä enintään 650 000 euroa 36 kk ajalle.
ACTIVE-ohjelma edistää fyysiseen aktiivisuuteen, liikuntaan ja urheiluun liittyvän tutkimuksen laatua, uudistumista ja vaikuttavuutta. Ohjelma tarjoaa tutkittua tietoa, jonka avulla lisätään ymmärrystä ja haetaan ratkaisuja liikkumiseen, liikuntaan ja urheiluun liittyviin yhteiskunnallisiin ja kansanterveydellisiin haasteisiin. Ohjelmassa rahoitettavan tutkimuksen tulee korkean tieteellisen laadun lisäksi osoittaa uutuusarvoa ja innovatiivisuutta, sekä tieteellistä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Lisäksi ohjelmassa rahoitettavalla tutkimuksella tulee olla sovellettavuusarvo liikkumista, liikuntaa ja urheilua koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon sekä käytännön edistämistyöhön joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä.
Ennen kuin teet hakemuksen verkkoasioinnissa (SARA) tutustu huolellisesti alla olevaan hakuilmoitukseen ja rahoitusehtoihin Näin rahoitusta käytetään -sivulla sekä ACTIVE-ohjelmamuistioon. Hakuilmoituksen ja rahoitusehtojen ollessa ristiriidassa, rahoitusehtojen sisältämä teksti on aina ensisijainen. Ruotsin- tai englanninkielisen hakuilmoituksen ollessa ristiriidassa suomenkielisen hakuilmoituksen kanssa, suomenkielinen hakuilmoitus on tulkintaristiriitatilanteessa aina ensisijainen.
Lue koko hakuilmoitus alta.
Suomen Akatemian keskeisenä tehtävänä on rahoittaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen odotetaan olevan myös tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa sekä vastuullista.
Tausta
Liikuntalain (390/2015) mukaan valtion talousarvioon otetaan vuosittain määräraha, josta voidaan myöntää avustuksia ja apurahoja liikuntatieteelliseen tutkimus- ja kehitystyöhön. Helmikuussa 2023 voimaan astuneen liikuntalain muutoksen myötä liikuntatutkimuksen valtionavustusprosessi on siirtynyt OKM:stä Suomen Akatemialle, jossa käynnistetään tätä varten liikuntatutkimuksen akatemiaohjelma ACTIVE. Ohjelman puitteissa Akatemia ja OKM jatkavat yhteistyötä liikuntatutkimuksen rahoittamisessa ja toiminnan kehittämisessä. OKM linjaa valtionavustuksella tuettavan liikuntatieteellisen tutkimuksen teema-alueet ja kriteerit tuleville vuosille liikuntatutkimuksen suunta-asiakirjassa (suomenkielinen asiakirja, tiivistelmät ruotsiksi ja englanniksi).
Tavoitteet
ACTIVE-ohjelma edistää fyysiseen aktiivisuuteen, liikuntaan ja urheiluun liittyvän tutkimuksen laatua, uudistumista ja vaikuttavuutta. Ohjelma tarjoaa tutkittua tietoa, jonka avulla lisätään ymmärrystä ja haetaan ratkaisuja liikkumiseen, liikuntaan ja urheiluun liittyviin yhteiskunnallisiin ja kansanterveydellisiin haasteisiin. Ohjelmassa rahoitettavan tutkimuksen tulee korkean tieteellisen laadun lisäksi osoittaa uutuusarvoa ja innovatiivisuutta, sekä tieteellistä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Lisäksi ohjelmassa rahoitettavalla tutkimuksella tulee olla sovellettavuusarvo liikkumista, liikuntaa ja urheilua koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon sekä käytännön edistämistyöhön joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Sovellettavuus voi ilmetä eri yhteiskunnan tasoilla tai yhteisöissä.
Ohjelman keskeisenä tavoitteena on vaikuttavuuden, vastuullisuuden ja kestävän kehityksen edistäminen liikuntatutkimuksessa, joka kohdistuu eri väestöryhmiin ja eri liikunta- ja urheilumuotoihin niin harrastaja- kuin kilpatasolla. Ohjelman tavoitteena on myös osaamisen ja monitahoisen yhteistyön vahvistaminen liikuntatutkimuksessa. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ohjelmassa huomioidaan erityisesti seuraavia näkökohtia:
- monitieteisen tutkimusasetelman tuoma lisäarvo monitahoisten liikuntatutkimuksen ilmiöiden ymmärtämiseen ja haasteiden ratkaisemiseen
- yhteistyön tuoma lisäarvo liikuntatieteiden sisällä ja muiden tieteenalojen välillä kansallisesti ja kansainvälisesti
- muuttuva yhteiskunta ja muutostekijöiden, kuten yhteiskunnallisten, poliittisten, ympäristöllisten, taloudellisten tai teknologisten tekijöiden, merkitys liikuntatutkimuksessa
- vuorovaikutus tutkimustulosten hyödyntämisen kannalta keskeisten toimijoiden kanssa tutkimushankkeen elinkaaren eri vaiheissa tutkimuksen toteutettavuuden ja laadun vahvistamiseksi.
Rahoitettavien tutkimushankkeiden teema-alueet
OKM on liikuntatutkimuksen suunta-asiakirjassa määritellyt teema-alueita liikuntatieteelliselle tutkimusrahoitukselle. Nämä teema-alueet on johdettu liikunnan toimialalle asetetuista yhteiskunnallisista vaikuttavuustavoitteista.
Tutkimushankkeiden rahoittamisen teema-alueet ovat:
- Liikunnallinen elämäntapa ja fyysinen kunto sekä liikkumisen ja liikunnan vaikutukset ja vaikutusmekanismit
- Liikkumisen, liikunnan ja urheilun yhdenvertainen saavutettavuus, osallisuus ja yhteisöllisyys sekä vastuullisuus ja ekologinen kestävyys
- Kilpa- ja huippu-urheilun tuloksellisuus ja eettisyys
ACTIVE-ohjelmassa rahoitettavien tutkimushankkeiden edellytetään käsittelevän yhtä tai useampaa yllä mainituista teema-alueista. Tutkijan tulee perustella, mihin teema-alueeseen tutkimus kohdistuu, ja mitä uutta tietoa hanke tuottaa tämän teeman edistämiseksi.
Tutustu ACTIVE-ohjelman tarkempaan kuvaukseen ohjelmamuistiossa.
Rahoitusta voivat hakea yksittäiset tutkimusryhmät ja kahden tai useamman ryhmän muodostamat konsortiot. Konsortioiden osapuolet voivat edustaa yhtä tai useampaa tutkimusorganisaatiota.
Konsortiohakemuksella tarkoitetaan yhteisen tutkimussuunnitelman ympärille rakennettua hakemusta, jossa jokainen konsortion osapuoli hakee rahoitusta Akatemialta. Akatemia käsittelee konsortiohakemuksen yhtenä kokonaisuutena, vaikka rahoitus myönnetäänkin erikseen kullekin osahankkeelle. Konsortion kokoonpanoa ei voi muuttaa hakuajan päätyttyä. Tutustu konsortiohakemuksen ohjeisiin ohjehakemisto A-Ö:ssä.
Vastuullisella johtajalla tulee olla tohtorin tutkinnon lisäksi muuta merkittävää näyttöä tieteellisestä työstä. Yleensä hän on professorin tai dosentin tasoinen tutkija. Myös konsortion osahankkeen johtajan tulee täyttää edellä mainitut kriteerit. Lisäksi hakijalla tulee olla kiinteät yhteydet Suomeen monivuotisen tutkimushankkeen toteuttamiseksi, ja yhteyksien tulee käydä ilmi hakemuksesta.
Hakemuksen vastuullista johtajaa ei voi vaihtaa hakemuksen käsittelyprosessin aikana (hakuajan päätyttyä mutta ennen päätöksentekoa). Tästä voi olla poikkeuksena ainoastaan vastuullisen johtajan menehtyminen.
Erityisehdot ja rajoitukset
Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmahaussa Akatemia tutkii (käsittelee) samalta hakijalta vain yhden hakemuksen (mukaan lukien konsortion osahanke).
Samalle tutkimushankkeelle ei myönnetä samanaikaista rahoitusta samaan käyttötarkoitukseen kahdesta Akatemian rahoitusinstrumentista. Jos ison tutkimuskokonaisuuden eri osille kuitenkin haetaan rahoitusta samanaikaisesti sekä Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta että Akatemian muusta rahoitusinstrumentista, hakijan tulee osoittaa eri hakemukset eri sisältöisine tutkimussuunnitelmineen molempiin hakuihin.
Jos sama hakija jättää ohjelmahakuun useamman hakemuksen, tai kaksi samansisältöistä hakemusta kahteen eri Akatemian hakuun tammikuussa 2025, vain ensimmäiseksi saapunut hakemus tutkitaan (käsitellään).
Jos hakija toimii meneillään olevan Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelman (ACTIVE) tutkimushankkeen vastuullisena johtajana, Akatemia ei tutki (käsittele) hänen samaan akatemiaohjelmaan jätettyä hakemustaan.
Muut erityisehdot
Jos saat hakemuksen jättämisen jälkeen muualta rahoitusta Akatemiasta haettuun tarkoitukseen, on siitä viipymättä ilmoitettava Akatemialle.
Jos olet osallistunut haun suunnitteluun tavalla, joka tuottaa sinulle kilpailuetua muihin hakijoihin nähden, Akatemia ei tutki (käsittele) hakemustasi.
Jos olet kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia jättää hakemuksen tutkimatta.
Mikäli hakemus sisältää Venäjä- tai Valko-Venäjä-yhteistyötä, sinun tulee ottaa huomioon Akatemian linjaukset asiasta.
Jos et ole jättänyt päättyneestä tai käynnissä olevasta Akatemian rahoittamasta hankkeesta ohjeiden mukaisesti raporttia määräaikaan mennessä, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä).
Hakemusta ei tutkita (käsitellä), jos hakija tai hakemus ei täytä haulle asetettuja pätevyys- tai muita keskeisiä vaatimuksia, hakemus ei kuulu asianosaiseen hakuun, tai jos muutoin ei ole edellytyksiä asian käsittelyyn. Toimikunta tai muu luottamuselin voi jättää hakemuksen rahoittamatta tiedepoliittisiin syihin perustuen, tai jos on ilmeistä, ettei hakija jostain muusta syystä voi saada rahoitusta jätetyn hakemuksen perusteella. Lue lisää siitä, milloin Akatemia ei tutki (käsittele) hakemusta.
Jos toimit Suomen Akatemian hallituksen, tieteellisen toimikunnan tai strategisen tutkimuksen neuvoston jäsenenä, ei hakemustasi tutkita (käsitellä) toimikautesi aikana.
Akatemian hallitus päättää tutkimusrahoituspäätösten perusteista. Lisäksi toimikunnilla on tiedepoliittisia linjauksia, jotka ne päivittävät syksyllä.
Hakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävästä lomakkeesta sekä PDF-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Sinulla on oikeus jättää hakemuksesi suomeksi tai ruotsiksi. Pyydämme kuitenkin, että jätät hakemuksesi englanniksi, koska hakemukset arvioidaan kansainvälisesti.
Ennen kuin haku aukeaa
Tarkista, voitko hakea
- Lue Kuka voi hakea -osasta, täytätkö hakukelpoisuusehdot.
Suunnittele hakemuksesi sisältöjä
- Aloita tutkimussuunnitelmasi ja ansioluettelosi laatiminen.
- Laadi yllä mainitut liitteet mallipohjille, jotka löydät alta Hakemuksen osat verkkoasioinnissa -kohdasta. Muista lukea ohjeet mallipohjan käytöstä. Mallipohjat ovat käytössäsi jo ennen haun aukeamista.
- Tutustu arviointiohjeisiin ja haun arviointilomakkeeseen. Kirjoita tutkimussuunnitelmasi siten, että arvioitsija löytää helposti vastauksen arviointikysymyksiin.
- Ota yhteyttä yhteistyökumppaneihisi. Pyydä yhteistyökirjeet hankkeen toteuttamisen kannalta keskeisiltä kansallisilta ja kansainvälisiltä yhteistyötahoilta. Ne pitää olla liitetty hakemukseesi ennen kuin hakuaika päättyy.
Suunnittele hankkeesi rahoitus
- Laadi budjetti organisaatiosi ohjeiden mukaisesti. Lue lisää haettavan rahoituksen määrästä ja ehdoista hakuilmoituksen Haettava rahoitus ja rahoituskausi -osassa.
- Ota jo nyt yhteyttä organisaatiosi tukipalveluihin, jos sinulla on budjettiin liittyviä kysymyksiä.
- Tutustu myös rahoitusehtoihimme. Jos sinulle myönnetään rahoitus, sitoudut niihin.
Kun haku aukeaa
- Rekisteröidy tai kirjaudu verkkoasiointiimme (www.aka.fi/verkkoasiointi). Tarkista ja täydennä omat tietosi. Ajantasainen sähköpostiosoitteesi on tärkeä yhteydenottoa varten.
- Verkkoasioinnissa on lomakkeen täyttöohjeet.
- Jos haet rahoitusta konsortiossa, lue konsortiohakemuksen ohjeet ennen kuin ryhdyt laatimaan hakemusta.
Hakemuksen osat verkkoasioinnissa
Hakemuksen osat on lueteltu alla. Olemme koonneet verkkosivuillemme kattavan ohjehakemiston A-Ö. Hakulomakkeen välilehdillä on myös täyttöohjeet.
- Henkilötiedot
- Yleiskuvaus: hankkeen aihe, avainsanat, tieteenalat ja suorituspaikan tiedot
- Konsortion osapuolet: Konsortiohakemuksessa konsortion johtaja nimeää osahankkeiden johtajat.
- Teeman valintalista, josta voi valita yhden tai useamman haun teemoista.
- Abstrakti
- Julkinen kuvaus
- Hankkeen rahoitus ja suorituspaikan sitoumus. Katso hakuilmoituksen kohta Haettava rahoitus ja rahoituskausi.
- Vastuullisen johtajan palkkauksen selvitys
- Yhteistyötahot: luettelo yhteistyökumppaneista. Yhteistyö kuvataan tutkimussuunnitelmassa.
- Liikkuvuus: luettelo tutkijavierailuista
- Yhteydet tutkimusinfrastruktuureihin, huippuyksiköihin ja lippulaivoihin
- Lyhyt aineistonhallintasuunnitelma
- Tutkimusetiikka
- Edistymisraportti Akatemian rahoittamista hankkeista, joista ei ole vielä jätetty loppuraporttia
- Tärkeimmät julkaisut ja muut tuotokset: hankkeen kannalta enintään 10 tärkeintä julkaisua ja enintään 10 muuta tutkimustuotosta. Täyttöohje on hakulomakkeella.
Liitteet, jotka liitetään hakemuksen omilla välilehdillä:
Seuraavilla liitteillä on mallipohjat, joita sinun on käytettävä hakemusta tehdessäsi:
Muut liitteet
- Täydellinen julkaisuluettelo on pakollinen liite
- Yhteistyökirje liitetään tarvittaessa
Hakemuksen jättäminen verkkoasioinnissa
Voit jättää hakemuksesi, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty ja liitetty. Järjestelmä ilmoittaa puutteista tai virheistä punaisella varoituskolmiolla.
Konsortion yhteisen hakemuksen jättää konsortion johtaja. Hän voi jättää hakemuksen (Submit application) vasta, kun kaikki osahankkeet ovat merkinneet omat hakemuksensa valmiiksi (Tag as complete).
Valtuutus-välilehdellä voit antaa toiselle henkilölle oikeudet tehdä osia hakemuksesta puolestasi tai katsella hakemustasi.
Jätä hakemuksesi ajoissa. Voit täydentää, vaihtaa liitteitä ja korjata hakemustasi aina hakuajan päättymiseen saakka.
Suomen Akatemia rahoittaa tutkimushankkeita liikuntatutkimuksen akatemiaohjelman haussa enintään 2,45 miljoonalla eurolla. Yksittäiselle tutkimushankkeelle myönnetään rahoitusta enintään 450 000 euroa ja konsortiolle yhteensä enintään 650 000 euroa 36 kk ajalle. Hankkeiden rahoituskausi on 1.9.2025–31.8.2028.
Rahoitus on tarkoitettu ensisijaisesti hankkeessa päätoimisesti ja kokoaikaisesti työskentelevien tutkijoiden palkkaukseen sekä hankkeen muihin kuluihin.
Hankkeen vastuullisella johtajalla tulee olla kiinteät yhteydet Suomeen monivuotisen tutkimushankkeen toteuttamiseksi. Rahoitusta saaneet tutkijat voivat kuitenkin työskennellä ulkomailla rahoituskauden aikana.
Rahoitus toteutetaan edellyttäen, että eduskunta päättää osoittaa tarvittavat voimavarat vuoden 2025 talousarviossa.
Rahoitus myönnetään suomalaiseen suorituspaikkaan (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos), jonka kautta tutkimusrahoitus maksetaan.
Rahoitussuunnitelma
Suomen Akatemian tutkimusrahoitus on yleensä yhteisrahoitteista. Akatemian rahoitusosuus on enintään 70 % kaikista kustannuksista ja hakijan suorituspaikka (oma organisaatio) vastaa vähintään 30 % kaikista kustannuksista. Ennen kuin jätät hakemuksesi, sovi suorituspaikan rahoitusosuudesta oman organisaatiosi hallinnon kanssa. Hakijan vastuulla on tarkistaa omasta organisaatiostaan, soveltuuko omaksi rahoitusosuudeksi suunniteltu rahoitus tähän tarkoitukseen.
Kerro Hankkeen rahoitus -välilehdellä
- kustannusarvio, joka sisältää arvion rahoituksen vuosittaisesta tarpeesta menolajeittain.
- samaan hankkeeseen jo myönnetty sekä hankkeen toteutuessa suorituspaikan tarjoama rahoitus.
Kokonaiskustannuksiin tulee sisällyttää vain sellaisia kuluja, jotka kulkevat suorituspaikan kirjanpidon kautta.
Erityistä huomiota tulee kiinnittää kustannusarvion realistisuuteen.
Perustele merkittävimmät haettavat tutkimuskulut menolajeittain vapaatekstikentässä.
Akatemian rahoitusta voidaan hakea kattamaan esimerkiksi seuraavia tutkimuksen välittömiä kustannuksia:
- tutkimusryhmän palkkaus
- tutkimushankkeen vastuullisen johtajan palkkauskulut rajoitetusti
- ulkomailta kotimaahan palaavan tutkijan palkkausrahoitus
- tutkimuksen toteuttamisesta aiheutuvat välttämättömät kulut
- matkakulut
- kotimainen yhteistyö ja liikkuvuus
- kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus
- kansainvälisten hankkeiden valmistelu
Akatemian rahoitusta ei voi käyttää taloudelliseen toimintaan. Lue lisää taloudellisen toimijan rahoituskelpoisuudesta.
Valtionavustusta voidaan myöntää vain erittäin painavista syistä palkkakustannuksiin, jos hakijalla on valtionavustuslain (688/2001) 7 §:n 2 momentissa tarkoitettuja esteitä, jotka liittyvät laittoman työvoiman palkkaamiseen.
Tutkimusryhmän palkkaus
Suomen Akatemian rahoituksella työskentelevän henkilöstön tulee pääsääntöisesti olla palvelussuhteessa. On suositeltavaa, että palvelussuhde kestää koko rahoituskauden ajan, ellei tutkimushankkeen toteuttamiseen liittyvä erityinen syy edellytä lyhyempää palvelussuhdetta. Lyhytaikaisia tutkimus-, selvitys- tai muita tehtäviä voidaan toteuttaa myös ostopalveluina, joiden kesto on pääsääntöisesti enintään kuusi kuukautta.
Katso ohje, miten tehtävänimikkeet määräytyvät eri tutkijanuravaiheissa.
Tutkimushankkeen vastuullisen johtajan palkkauskulut
Akatemian hankerahoitus on tarkoitettu ensisijaisesti päätoimisesti ja kokoaikaisesti työskentelevien tutkijoiden palkkaukseen sekä muihin tutkimuskuluihin.
Vastuullisen johtajan palkkauskulut, henkilösivukustannukset ja yleiskustannukset mukaan laskettuna, eivät saa muodostaa yli puolta Akatemiasta haetusta rahoituksesta. Edellytyksenä kustannusten hyväksymiselle on, että vastuullisen johtajan tehtävät on eritelty ja perusteltu selkeästi. Hankkeen rahoitus -välilehdellä kohdassa Palkat valitaan, mihin tarkoitukseen vastuullisen johtajan palkkaa haetaan. Palkkaus perustellaan Vastuullisen johtajan palkkaus -välilehdellä.
Kun vastuullisella johtajalla ei ole palvelussuhdetta
- Jos sinulla ei ole palvelussuhdetta koko rahoituskauden ajaksi esimerkiksi yliopistoon tai tutkimuslaitokseen, sinun on selvitettävä, miten oma palkkauksesi järjestetään hankkeen rahoituskauden aikana.
- Eläkkeellä olevalle tutkijalle voidaan myöntää tutkimusrahoitusta samoin perustein kuin muillekin tutkijoille.
Liikkuvuustuki
Voit hakea liikkuvuustukea hakemuksessa tutkimussuunnitelman toteuttamiseen liittyvinä tutkimuskuluina. Liikkuvuustukea haetaan suorituspaikan omien käytäntöjen mukaisesti. Lisätietojen saamiseksi rahoituksen sinun kannattaa olla yhteydessä suorituspaikan henkilöstö- ja taloushallintoon.
Liikkuvuustukea haetaan hakemuslomakkeen Hankkeen rahoitus -välilehdellä, kohdassa Matkakustannukset. Liikkuvuustuki on perusteltava. Lue lisää liikkuvuustuesta rahoitusehdoista.
Edellytykset suorituspaikalta
Tutkimuksen suorituspaikka on suomalainen tutkimusorganisaatio kuten yliopisto, tutkimuslaitos tai muu tutkimusorganisaatio.
Akatemia edellyttää, että tutkimuksen suorituspaikka takaa hankkeen toteuttamisen tavanomaiset perusedellytykset, jotka määräytyvät tutkimuksen luonteen perusteella. Nämä ovat samat kuin laitoksen muilla tutkijoilla. Näitä ovat työskentely- ja laboratoriotilat, laitteet (mukaan lukien tietotekniset laitteet) sekä tietoliikenne-, puhelin-, posti-, kopiointi- ja kirjastopalvelujen käyttömahdollisuus.
Vertaisarvioitujen artikkeleiden välittömästi avoimeksi saattamisen kulut sisältyvät suorituspaikkojen yleiskustannuksiin. Tutkimusaineistojen säilyttämisen ja avaamisen kulut katsotaan kuuluvan tutkimushankkeen suorituspaikan yleiskustannuksiin ja ne voidaan vain poikkeuksellisesti ja perustellusta syystä hyväksyä Akatemian tutkimusrahoituksesta katettaviksi tutkimuskuluiksi. Suorituspaikka sitoutuu myös siihen, että aineistonhallintasuunnitelma on toteutettavissa suorituspaikassa ja toimenpiteet noudattavat hyvää aineistonhallintatapaa. Myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen suorituspaikka hyväksyy myös hankkeeseen liittyvän aineistonhallintasuunnitelman.
Vastaanottaessaan tutkimusrahoituksen suorituspaikka vastaa siitä, että mahdolliset tutkimuksen tekemiseen tarvittavat eettisten toimikuntien lausunnot ja -luvat on hankittu ennen hankkeen alkamista.
Hakemuksessa ilmoitetaan suorituspaikan yleiskustannusosuus, henkilösivukustannukset ja tehollisen työajan kerroin. Suorituspaikka ylläpitää näitä tietoja verkkoasioinnissa suorituspaikan tiedoissa. Kertoimet ilmoitetaan prosentteina.
Kun suorituspaikka on yliopisto tai tutkimuslaitos, rahoitus haetaan yleensä arvonlisäverollisena. Suorituspaikan taloushallinto antaa tarkemmat ohjeet arvonlisäverokäytännöstä. Akatemia voi rahoittaa arvonlisävero-osuudet tietyin ehdoin (katso Arvonlisävero ohjehakemistosta A-Ö ja tutustu ohjeistukseen rahoitusehdoissa).
Lue lisää suorituspaikan ohjeista ja sitoumuksista.
Hakemuksen jättäminen ja täydentäminen
Hakuaika on ehdoton ja koskee myös konsortioita. Hakemus, joka ei ole saapunut Akatemiaan määräaikaan mennessä, jätetään tutkimatta (käsittelemättä). Haku päättyy 8.1.2025 klo 16.15 Suomen aikaa.
Konsortion yhteisen hakemuksen jättää konsortion johtaja. Hän voi jättää hakemuksen (Submit application) vasta, kun kaikkien osahankkeiden johtajat ovat merkinneet omat hakemuksensa valmiiksi (Tag as complete). Konsortion johtaja voi haun ollessa auki palauttaa konsortion osahankehakemuksen keskeneräiseksi täydennyksiä varten.
Jätä hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Voit jättää vain sellaisen hakemuksen, jossa on kaikki pakollisiksi määritellyt tiedot ja liitteet. Hakija on vastuussa siitä, että hakemuksen liitteet ovat sisällöltään asianmukaisia.
Voit muokata ja täydentää jätettyä hakemustasi hakuajan päättymiseen saakka. Voit esimerkiksi vaihtaa hakemuksen liitteitä. Jos huomaat hakuajan päätyttyä merkittäviä puutteita hakemuksessasi, ota välittömästi yhteyttä Akatemian helpdeskiin (www.aka.fi/kysy), jolloin hakemus voidaan avata täydennettäväksi. Täydennys otetaan huomioon vain, jos se on mahdollista hakemuksen arviointi- ja päätöksentekoprosessin kannalta.
Akatemia voi pyytää hakijaa täydentämään hakemustaan. Saat täydennyspyynnöstä ilmoituksen sähköpostiisi. Jos et ole täydentänyt hakemustasi määräaikaan mennessä tai hakemus on yhden täydennyspyynnön jälkeen olennaisilta osin puutteellinen, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä). Huolehdithan, että sähköpostiosoitteesi on ajan tasalla.
Hakemuksen vireille tulo
Hakija vastaa, että hakemus saapuu perille hakuajan päättymiseen mennessä (Hallintolain 17 § ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 8 §). Hakemuksen katsotaan olevan vireillä, kun verkkoasioinnin lomake ja asioinnissa pakollisiksi määritellyt liitteet on jätetty verkkoasiointiin. Saat asiointijärjestelmästä sähköpostin, jos hakemuksen jättäminen on onnistunut.
Hakemuksen julkisuus, tietosuoja
Hakemus liitteineen on julkinen asiakirja lukuun ottamatta lähtökohtaisesti salassa pidettäviä tutkimussuunnitelmaa, aiesuunnitelmaa, abstraktia ja edistymisraporttia. Tästä syystä esimerkiksi ansioluettelossa ei tule ilmoittaa salassa pidettäviä tietoja. Julkisuus perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999).
Akatemian toiminnassa noudatetaan tietosuojalainsäädäntöä. Hakija vastaa hakemukseen sisältyvien henkilötietojen luovutuksesta ja tarvittaessa näihin liittyvien suostumusten pyytämisestä asianosaisilta. Tutkimusrahoituksen henkilörekisterin osalta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen tietosuojaseloste löytyy Akatemian verkkosivuilta kohdassa Tietosuojaselosteet.
Akatemian rahoitus perustuu vertaisarviointiin. Akatemia käyttää hakemusten arvioijina pääosin ulkomaisia asiantuntijoita, joista paneelit koostuvat.
Hakemusten arviointi on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa asiantuntijoilta pyydetään hakemukselle vähintään kaksi yksittäistä lausuntoa. Jos ainakin yksi asiantuntija on antanut kokonaisarvosanan 4, 5 tai 6, hakemukset arvioidaan vielä paneelissa. Paneelissa kokonaisarvosanan 4, 5 tai 6 saaneet hakemukset sijoitetaan paremmuusjärjestykseen. Kaikki Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelman hakuun jätetyt hakemukset arvioidaan samassa paneelissa.
Arvioinnissa noudatettavia periaatteita ovat läpinäkyvyys, integriteetti, tasapuolisuus, pätevyys ja monimuotoisuus. Lue lisää vastuullisesta tutkijanarvioinnista.
Arviointikriteerit
- Tutkimussuunnitelmassa kuvatun tutkimuksen soveltuvuus ACTIVE-ohjelman erityistavoitteisiin (ml. yhteiskunnallinen vaikuttavuus)
- Kuvatun tutkimuksen tieteellinen laatu, innovatiivisuus ja uutuusarvo sekä vaikuttavuus tiedeyhteisössä
- Tutkimussuunnitelman toteuttamiskelpoisuus (ml. vastuullinen tiede)
- Hakijan / tutkimusryhmän pätevyys hankkeen toteuttamiseksi sekä mahdollinen tutkijankoulutus
- Tutkimusympäristön ja yhteistyöverkostojen laatu (ml. mahdollinen tutkijoiden liikkuvuus)
Tutustu arviointikysymyksiin ja -ohjeisiin verkkosivuillamme. Arviointiohjeet, -lomakkeet ja arvioinnin periaatteet ovat vain englanniksi.
Tieteellisen arvioinnin jälkeen ACTIVE-ohjelman johtoryhmä tutustuu sekä hakemuksiin että arvioinnin tuloksiin ja tekee niiden pohjalta ehdotuksen rahoitettavista hankkeista. Rahoitettavien hankkeiden valinnassa pyritään luomaan hankekokonaisuus, joka parhaalla tavalla edistää ohjelman tavoitteita.
Rahoituspäätösten valmistelu perustuu hakemuksiin ja niistä annettuihin arviointilausuntoihin sekä paneelin tekemään paremmuusjärjestykseen. Lisäksi ACTIVE-ohjelmassa rahoitettavien tutkimushankkeiden tulee täyttää seuraavat kriteerit:
- vastata ohjelmamuistiossa ja tässä hakuilmoituksessa esitettyihin ohjelman tavoitteisiin
- edistää yhtä tai useampaa ohjelman teema-alueista
- osoittaa, millaista laaja-alaista yhteiskunnallista vaikuttavuutta tutkimuksella on
- osoittaa sovellettavuusarvoa liikkumista, liikuntaa ja urheilua koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon sekä käytännön edistämistyöhön.
Lisäksi valmistelussa otetaan huomioon Akatemian Tutkimusrahoituspäätösten perusteet -asiakirja ja muut toimintaa ohjaavat linjaukset. Lue lisää siitä, miten rahoituspäätökset tehdään.
Kun rahoituspäätös on tehty, saat siitä automaattisen ilmoituksen sähköpostiisi. Voit viestin saatuasi kirjautua omilla tunnuksillasi verkkoasiointiin, josta löydät rahoituspäätöksen ja päätöksen perustelun. Verkkoasioinnista löydät myös hakemuksesta annetun arviointilausunnon (tai lausunnot), joka voi sisältää hakemuksen paremmuussijoituksen paneelissa (annetaan parhaiten menestyneille hakemuksille).
Rahoituksen vastaanottaminen
Jos rahoituspäätös on myönteinen, sen liitteenä on rahoitusehdot. Siinä on ohjeet rahoituksen vastaanottamiseen (luku 1.2.). Lue myös ohjeet verkkoasioinnista: Päätösilmoitus, lausunnot ja rahoituksen hyväksyminen.
- Yhteydenotot ensisijaisesti Akatemian helpdeskin kautta: www.aka.fi/kysy – valitse Hakuneuvonta, ei-temaattiset haut
- Verkkoasioinnin teknisissä kysymyksissä ota yhteyttä helpdeskin kautta: www.aka.fi/kysy – Verkkoasiointi ja muut tekniset kysymykset
- Akatemian puhelinvaihde on 029 533 5000
- Tutustu talvihaun Ask & Apply -webinaarien aikatauluun ja materiaaleihin.
- Tutustu myös talvihaun usein kysyttyihin kysymyksiin